دکتر علی محمد صابری درمورد تعریف ربا در اسلام به خبرنگار مهر گفت: ربا معامله پول با پول یا کالا با کالا است بدون اینکه هیچ زحمت و کار و تلاشی بر روی آن انجام دهیم. برای مثال در زمان پیامبر قحطی شد افراد پولدار یک من گندم به مردم دادند و در موقع درو 6 من گندم از آنها طلب کردند. قرآن میگوید ربا برکت و حلاوت روزی را از بین میبرد. حکم رباخوار اعلان جنگ خدا با اوست.
وی افزود: چرا رباخواری جنگ با خدا عنوان شده؟ برای چند دلیل اول اینکه ربا اقتصاد جامعه را از بین میبرد. اقتصادی که بر اساس کار و تولید است تبدیل به یک اقتصاد دلالیسم میشود. دوم اینکه ربا باعث تنبلی افراد و بیارزش شدن کار و تلاش و کوشش میشود. ثروتمندان هر روز ثروتمندتر شده و فقرا فقیرتر میشوند. وجود شکاف طبقاتی یکی از اثرات رباخواری است. ربا خواری نوعی بردهداری جدید است محتاجان با پول ثروتمندان به استثمار کشیده میشوند.
استاد گروه فلسفه مجتمع آموزش عالی تربیت دبیر پیامبر اعظم ادامه داد: ربا لقمه حرام خوردن است. وارد شدن لقمه حرام به زندگی باعث فاسد شدن افراد و درنتیجه فاسد شدن جامعه میشود. یعنی ارتشاء و اختلاس عادی شده و رشوه و رذیلت جای صداقت و نیکوکاری را میگیرند.
صابری درمورد وضعیت کنونی جامعه ایران در سطوح فردی و سیستماتیک در خصوص ربا و امکان وجود سیستمهای ربوی در برخی از بخشها نیز یادآورشد: جامعه ما اسلامی است و قوانین اسلامی بر آن حاکم است. اما اینکه رباخواری در نظام بانکی و برخی از بخشهای بازار ما وجود دارد یا نه بایستی گفت وقتی جامعهای از تولید و کار و سلامت جسمانی جدا شد این جامعه به سمت اعتیاد و رباخواری و تنبلی سوق مییابد. زیرا افراد ناسالم و دلالان اجازه چرخه پولی صحیح را نمیدهند و گردش پول در جامعه به صورت ناسالم سیر میکند.
وی یادآورشد: بایستی بیشترین مالیات را از رباخواران و کمترین مالیات را از تولید کنندگان گرفت تا پول رباخواران افزایش نیابد و سود تولید کنندگان بیشتر شود ولی متأسفانه درجامعه ما درست برعکس این عمل میشود. باید سود بانکی از سپردهها کم بشود و وامهای با نرخ بهره کم به تولید کنندگان واگذار شود تا تولید درجامعه رواج یابد و نتیجه تولید و سرمایهگذاریهای سالم اقتصادی نابودی ربا و رباخواری است.