با تشدید بحران در سوریه، نگرانی ها در خصوص رویکرد و سمت گیری سیاست خارجی ترکیه در میان محافل داخلی ترکیه افزایش یافته است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روزنامه حریت، هم اکنون حجم انتقادها از عملکرد دولت ترکیه رو به افزایش گذاشته است و این نگرانی ها بیشتر در میان چهره های اسلامگرا مشاهده می شود. البته مقام های حزب عدالت و توسعه هیچگاه انتقادات مطرح شده را برنمی تابند و با زدن برچسب سکولار بودن به آن بی توجهی می کنند. این امر به ویژه در خصوص احمد داود اوغلو وزیر خارجه ترکیه مشهود است که هیچگاه به انتقادهای منتقدان سکولار توجهی نمی کند.

هم اکنون بسیاری از اعضای حزب عدالت و توسعه نیز از داود اغلو به خاطر سیاست های بیش از اندازه جاه طلبانه وی انتقاد می کنند. نمونه بارز افزایش انتقادها را می توان در انتقاد دو تن از نویسندگان برجسته یعنی حسین گولرس    (Hüseyin Gülerce)از روزنامه زمان و عاکف امره از روزنامه ینی شفق مشاهده کرد.

البته واکنش وزیر خارجه به انتقادهای این دو نویسنده نیز بسیار نامناسب بود. به عنوان مثال، گولرس در مقاله خود در اول آگوست با عنوان« سیاست خارجی جدید برای ترکیه جدید» به این موضوع اشاره کرده بود که برای داشتن یک سیاست خارجی مطلوب باید نیم نگاهی به وحدت داخلی نیز داشت و دولتی که هنوز خود نتوانسته معضل کردستان را حل کند، در حل و فصل مشکل علوی ها عاجز مانده است و یا نمی تواند فضای به شدت قطبی شده در جامعه را از میان بردارد، هیچگاه نخواهد توانست که یک سیاست خارجی مطلوب داشته باشد.

وی همچنین به این موضوع اشاره کرده بود که تنها 50درصد مردم ترکیه به حزب عدالت و توسعه رای داده اند و نیمی دیگر از مردم به سایر احزاب رای داده اند. این نویسنده همچنین خاطر شنان کرده بود که نمی توان با تکیه بر اختلافات قومی و یا دمیدن بر آتش اختلاف میان اسلام و مسیحیت اهداف خود را پیش برد.

به نظر می رسد اظهارات گولرس کاملا درست است چرا که هم اکنون دولت ترکیه متهم است که سیاست هایش در خاور میانه در راستای تامین منافع سنی های منطقه است؛ موضوعی که به خوبی در بحران سوریه قابل مشاهده است.

این امر می تواند موجب تعمیق اختلافات قومی در منطقه شود.عاکف امره نیز در مقاله خود با عنوان «محدودیت های قدرت ترکیه» به موضوع بن بست سیاست خارجی ترکیه در سوریه اشاره می کند. وی می گوید بر خلاف تصور برخی از سیساتمداران ترک، دیگر این ترکیه نیست که بر تحولات تاثیر می گذارد و هزینه اقدامات دولت ترکیه برای کشور بسیار بالا خواهد بود.

این قبیل اظهارات کاملا متفاوت از سیاست هایی است که داود اوغلو برای ترکیه در پیش گرفته است. در گذشته اعضای حزب عدالت و توسعه با دیدگاههای وزیر خارجه موافق بودند، اما هم اکنون شرایط تغییریافته است و ترکیه با تهدیدهایی رو به روست که در سالهای گذشته با آن مواجه نبود. هم اکنون تعداد کسانی که به این باور رسیده اند که سیاستهای دولت ترکیه در حوزه سیاست خارجی مطلوب نیست رو به افزایش گذاشته است.