به گزارش خبرنگار مهر ازخرمشهر، مهندس ابراهيم ايدني مديركل بند و كشتيراني خرمشهر افزود: هم اكنون و با رشد عمليات تجاري در بندر، اين پايانه بزرگ دريايي كشور از پهلوگيري شناورهاي كوچك و يا متوسط و چوبي به سمت پهلوگيري كشتي هاي اقيانوس پيما تغيير جهت داده است و اين يعني نويد بازگشت به دوران پرشكوه گذشته بزرگترين بندر كشور و ما مصمم به ادامه اين رشد و شتاب هستيم .
مهندس ايدني خاطرنشان ساخت در سال جاري عمليات تخليه و بارگيري كانتينر در بندر خرمشهر از مرز هشتاد هزار تن گذشت و بندر مهم و استراتژيك خرمشهر هم اكنون به عنوان دومين بندر بزرگ كانتينري كشور است.
وي اضافه كرد: امسال بعد از گذشت 25 سال با راه اندازي اسكله بتوني شماره يك بندر خرمشهر حمل كالا را از طريق اروند رود به بنادر بصره و ابوفلوس عراق آغاز كرديم كه تا پايان سال از مرز چهل هزار تن خواهد گذشت و در اين راستا اشتغال و درآمدزايي خوبي نصيب شناورهاي كوچك و چوبي بومي منطقه خواهد شد .
مهندس ايدني افزود: بيشتر كالاهاي عبوري از مسير آبي به عراق شامل ميوه و تره بار است كه راه انداختن اين مسير آبي دو مزيت ديگراشتغال كارگران بخش تخليه و بارگيري ونيز كاهش حجم تردد در مرز زميني شلمچه رابراي منطقه بدنبال داشته است.
وي گفت: هم اكنون بخش اصلي اشتغال و درآمدزايي در اين شهرستان مربوط به فعاليتهاي بندر است بطوري كه امسال روزانه شاهد تردد 6 هزار نفر در ساعات كاري هر روز بوده ايم.
وي بخش هاي بانكي، بازرگاني، حمل و نقل و شركتهاي تخليه و بارگيري را به عنوان مهمترين بخش هاي درگير با كار بندر بر شمرد كه سبب رونق كسب و كار در خرمشهر شده اند بطور مثال فقط امسال بيش از 70 هزار دستگاه كاميون در حمل و نقل خشكي در بندر خرمشهر تردد كرده اند.
وي بيشتر مبادلات بازرگاني اين بندر را با سه كشور امارات متحده عربي، كويت و عراق برشمرد و گفت: بندر خرمشهر هم اكنون رتبه نخست واردات گرانترين و با ارزش ترين كالاها را به بنادر كشور به خود اختصاص داده است كه براي هر تن به ميزان 2700 دلار بوده است.
مديركل بندر و كشتيراني خرمشهر گفت: سال آينده با بهره برداري از پايانه مسافري بندر خرمشهر و ادامه بازسازي هفت پست اسكله و بهره برداري از محوطه هاي بار انداز و تجهيز بندر به امكانات بندري افق روشن تري براي بندر خرمشهر ديده مي شود كه اميدواريم با لايروبي اروند رود اين افق و اميدواري كامل شود.