به گزارش خبرنگار مهر، اکنون بیش از 112 هزار هکتار از بافت مسکونی کشور فرسوده است که هر استان به تبع وسعت خود سهمی از این 112 هزار هکتار را دارد.
112 هزار هکتار بافت فرسوده یعنی، چند صد هزار خانه نامقاوم و فرسوده که در معرض خطر زلزله های احتمالی هستند.
همچنین حدود چهار میلیون خانه روستایی نامقاوم نیز در کشور وجود دارد.
در کنار این خانه های نامقاوم، سکونت گاه های غیر رسمی نیز در کشور وجود دارد که به گفته قائم مقام وزیر کشور، پنج میلیون نفر در 700 منطقه ویژه اجتماعی حاشیه نشین ها و سکونتگاه های غیررسمی کشور زندگی می کنند.
به تعبیر ساده تر جان پنج میلیون نفر در معرض خطر زلزله های احتمالی است چرا که این سکونتگاه ها همان حاشیه نشینی است که خانه هایی نامقاوم دارند.
استان مرکزی850هکتار بافت فرسوده دارد
سهم استان مرکزی از 112 هزار هکتار مساحت بافت فرسوده کشور، 850 هکتاراست. شهرهای اراک، خمین و ساوه هر کدام حدود 225 هکتار مساحت بافت فرسوده دارند. نوسـازی و سامـاندهی بافت های فرسوده در 12 شهر استان مرکزی بـه وسعت 850 هـکتار و ساماندهی سکونتگاه های غیر رسمی به مساحت 620 هکتار در شهرهای اراک و ساوه از مصوبات دور اول و دوم سفر هیات دولت به استان مرکزی بوده است.
دراجرای این مصوبه از سال 87 تاکنون هزار و 236 مجموعه مسکونی با استفاده از تسهیلات ویژه دولت در شهرهای مختلف استان مرکزی بازسازی و به بهره برداری رسیده است.
اکنون 351هکتار از سکونتگاه های غیر رسمی هـم بـا بیـش از 134هزار نفر جمعیت در اراک شناسایی شده و کار مطالعات برای بازسازی این مناطق در حال انجام است.
بر اساس ظرفیتهای موجود و بستر سازی دولت ، پارسال بـرای هزار و 400 واحد مسکونی در بافتهای فرسوده استان مرکزی، اعتبار تامین شده و تسهیلات ویژه ای نیز در نظر گرفته شده است.
مقاوم سازی نیازمند فرهنگ سازی است
نیاز اساسی مقاوم سازی بیش از آنکه پول و اعتبارات باشد نیازمند فرهنگ سازی است امری که کمتر به آن توجه شده است و در صورت توجه اقدام زیر بنایی برای کاهش مشکلات و رهایی از کابوس هر شب زلزله حتی برای مسئولان است.
صمد حقی کارشناس ساختمان، فرهنگ سازی را نیاز اساسی بهسازی بافتهای فرسوده دانست و افزود: امروزه هر اقدامی برای اصلاح نیازمند فرهنگ سازی است و تا ما در زمینه بافت های فرسوده و غیر مقاوم فرهنگ سازی و آگاه سازی نکنیم کاری از پیش نمی بریم.
وی با بیان اینکه بعد از زلزله و حادثه ای فاکار عمومی به ان سمت می رود اما بعد از مدتی بدون اتخاذ برنامه ای مدون موضوع رها می شود گفت: همین رها کردن موضوعات در زمانی که افکار عمومی به سمت آن متمرکز شده است و برنامه های های فرهنگی و حتی تبلیغی می تواند تاثر گذار باشد از دست دادت فرصت هاست.
نوسازی بافتهای فرسوده اولویت توسعه استان
مدیر عامل شرکت عمران و مسکنسازان استان مرکزی گفت: در حال حاضر محدودههای مصوب بافتهای فرسوده در 15 شهر استان به وسعت یک هزار و 140 هکتار و محدوده مصوب سکونتگاههای غیر رسمی در اراک و ساوه به مساحت 610 کیلومتر شناسایی و طرحهای توانمندسازی برای آنها تهیه و تصویب شده است.
ابوالفضل ملکی تصریح کرد: بر اساس ظرفیتهای موجود تسهیلات مسکن مهر برای نوسازی یک هزار واحد مسکونی در بافتهای فرسوده استان در نظر گرفته شده که شهروندان باید از این فرصت بهره لازم را برده و نسبت به نوسازی واحدهای مسکونی خود اقدام کنند.
مدیر عامل شرکت عمران و مسکنسازان استان مرکزی با بیان اینکه جلب مشارکتهای مردمی از برنامههای مهم این شرکت در امر نوسازی بافتهای فرسوده است خاطرنشان ساخت: شرکت عمران و مسکنسازان استان به دنبال این است که با جلب مشارکتهای مردمی و استفاده از توان بخش خصوصی روند نوسازی بافتهای فرسوده را سرعت بخشد.
آمادگی انبوه سازان برای نوسازی
ملکی از آمادگی کامل این شرکت برای مشارکت با مالکان، سازندگان و انبوهسازان خبر داد و بیان داشت: این شرکت از آمادگی لازم برای مشارکت با مالکان و انبوهسازان برخوردار است و تسهیلات مناسبی را برای نوسازی بافتهای فرسوده در اختیار این عزیزان قرار میدهد.
به گفته وی متقاضیان ساخت واحد مسکونی به شرط قرار داشتن در محدوده مصوب بافت فرسوده که با تایید شهرداری منطقه صورت میگیرد، به ازای هر واحد 20 میلیون تومان تسهیلات بانکی و متقاضیان ساخت واحدهای مسکونی صنعتی به ازای هر واحد مسکونی 250 میلیون تومان تسهیلات دریافت میکنند.
مدیرعامل شرکت عمران و مسکنسازان استان مرکزی ادامه داد: هماکنون 17 محله بافت فرسوده در ساوه و 15 محله در اراک وجود دارد که احیا و بازسازی این محلهها در دستور کار قرار دارد.
مقاوم سازی باید به نهضت تبدیل شود
مقاوم سازی خانه ها سالهاست شروع شده و سالهاست ادامه دارد و هنوز هستند بسیاری خانه هایی که همچنان نامقاوم هستند.
یکی از شهروندان که اقدام به مقاوم سازی خانه اش کرده است می گوید: از زمانیکه خانه ام را با استفاده از تسهیلات دولت مقاوم کردم شب ها با خیال راحت از سلامتی خانواده ام سر بر بالین می گذارم.
رسول گنجی با اشاره به اینکه در جریان مقاوم سازی و دریافت تسهیلات سختی هایی نیز تحمل کرده است می گوید: مانند خانه سابقم در حاشیه شهر زیاد است و نجات جان افرادی که در این مناطق وجود دارد نیازمند نهضتی برای مقاوم سازی است.
او ادامه می دهد: عمر دست خداست اما ما از نظردینی نیز موظف به حفظ جان و سلامتی خود و خانواده خود هستیم.
گنجی گفت: در این زمینه رسانه ها می توانند نقش جدی داشته باشند و با ایجاد حساسیت ها مردم را برای مقاوم سازی خانه هایشان ترغیب کنند.