کبودرآهنگ - خبرگزاری مهر: نامشان بیانگر بزرگیشان است و هر مقدار از آنان بنویسیم کم است و نمی توان در حد و اندازه آنها به خوبی وصفی را داشت.

به گزارش خبرنگار مهر، نامشان آزاده است، آن ها در اسارت هم آزاده بودند، آن ها که اوج ایثارگری را در اسارت نشان دادند و نام آن ها هیچ گاه از دفتر خاطرات دفاع مقدس و صفحات آزادگی پاک نمی شود.

۲۶مردادماه سال ۶۹ روزی بود که اولین گروه آزادگان سرافراز به آغوش میهن اسلامی بازگشتند تا بمانند و بگویند، نگفته ها و ندیده هایی را که جایش در صفحات خاطرات دفاع مقدس خالی بود و هیچ گاه نیز از یادها نمی رود.

روزی که آمدند از عشق، صبر، معنویت و هزاران چیز دیگر بگویند که تنها خودشان آن را درک کرده بودند. امروز ۲۶مرداد ماه است.

22 سال از اولین بازگشت آزادگان به وطن می گذرد اما هنوز هم تشنه شنیدنیم.

شنیدن ناگفته هایی از دوران اسارت، اسارتی که تنها یک کلمه است اما هزاران معنا و مفهوم را در خود جای داده است.

برحسب وظیفه و در سالروز آزادی این عزیزان با دو آزاده کبودراهنگی گفتگو می کنیم تا دفتر خاطراتشان را ورق بزنیم.

پای صحبت هریک از این بزرگان آزاده که می نشینیم، چیزی جز ایمان راسخ نمی بینیم. آزادگان سرافراز ایران اسلامی هر یک نشانگر همین حقیقت هستند.

اسارت را نمی توان معنا کرد و مفهومی را نمی توان برای آن داشت

اسماعیل همت نخستین آزاده ایثارگری است که با وی همکلام می شویم، اسماعیل همت هفت سال و 4 ماه و 9 روز از عمرش را در اسارت نیروهای عراقی سپری کرده است.

همت در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: به راستی هر روز از این روزها یک دفتر خاطرات است.

وی ادامه داد: اسارت، شهادت و جانبازی را اگر به درستی بنگریم همگی موهبت های الهی است.

این آزاده بیان داشت: ما هم دوران اسارت را در راستای دفاع مقدس که امام(ره) از الطاف خفیه الهی می دانستند نعمت بزرگی می دانیم.

این آزاده کبودراهنگی افزود: در شرایط عادی کمتر کسی می تواند شرایط سخت اسارت را تحمل کند، در حالی که آزادگان سربلند سال های متمادی اسیر دشمن بعثی بودند.

اسارت، رزمندگان اسلام را به انسان های مقاوم و آزاده تبدیل کرد

همت ادامه داد: اسارتی که به لحاظ ظاهری برای آن ها بسیار دشوار بود اما در بعد معنوی پیام های زیادی همچون صبر، محبت، مهربانی، معنویت و... را به همراه داشت، چنان که اسارت، رزمندگان اسلام را به انسان های مقاوم و آزاده تبدیل کرد و اسارتگاه هم به دانشگاه اخلاق تبدیل شد و در حقیقت ما اسارت را به آزادگی تبدیل کردیم.

وی در خصوص زمان به اسارت گرفته شدن خود گفت: از چهارم اردیبهشت 62 تا دوم شهریور سال 69 در اسارت بودم که این مدت برایم خاطره ای عجیب بوده است.

از وی در مورد اسیر شدنش می پرسم و به این جا که می رسد، اشک در چشمانش حلقه می زند و سکوت می کند.

وی در این مورد ابراز داشت: آخرش را عنوان کنم که در لحظه ای چشم باز کردم و از هم رزمم پرسیدم کجا هستیم که او گفت: اسیر شده ایم.

بهترین خاطره بیشتر آزادگان اعلام آزادی است

در بین تمام اشک هایی که به همراه سکوت همه جا را فرا گرفته بود سکوتی است که شاید به دشواری معنای آن را بدانم، سکوتش را می شکنم و می خواهم یکی از بهترین خاطره هایش را از این روزهای اسارت بیان کند. از او پاسخ می شنوم: شاید بهترین خاطره بیشتر آزادگان اعلام آزادی آن ها باشد.

همت عنوان کرد: صبح یکی از روزهای اسارت رادیو عراق اعلام کرد که اسرا به زودی آزاد خواهند شد، به محض اعلام خبر شور و شوق خاصی در اردوگاه برپا شد اما با این حال از پایان یافتن این دوران چند دغدغه هم داشتیم.

وی گفت: از جمله یکی این که به یاد دارم در آن زمان فردی به نام آقای نوروزی هر روز به ما اصول فقه درس می دادند که تا پایان کتاب تنها چند صفحه باقی مانده بود و علاقه داشتیم که کتاب را به پایان برسانیم. اما دغدغه اصلی ما این بود که وقتی از این جا رفتیم برادری ها، خوبی ها، مجاهدت ها، دعاها و همه چیزهای زیبایی که در دوران اسارت آموخته بودیم چه خواهد شد در نهایت دوم شهریور 69 به آغوش وطن بازگشتم.

مصطفی شفائی دیگر آزاده کبودراهنگی که از دوم اسفند 64 تا دوم شهریور 69 در اسارت بود ابتدا بر این نکته تاکید می کند که آزادگان با وجود فشارهای جسمانی و روحی که عراقی ها بر آن ها وارد می کردند، تلاش داشتند به هر نحوی دوران اسارت و زندان را در عراق به فضایی آکنده از معنویت و لطف الهی تبدیل کنند.

ایام ماه مبارک رمضان در دوران اسارت حالت معنوی بسیار خوبی داشت

شفائی که پنج سال و شش ماه در اسارت به سر برده بود در گفتگو با خبرنگار مهر عنوان کرد: یکی از زیباترین روزها و شب های اسارت برای آزادگان، ایام ماه مبارک رمضان بود، بچه ها از روزها قبل از فرا رسیدن ماه مبارک در تدارک برنامه های معنوی، افطار، سحر و مناجات بودند و ایام ماه مبارک در دوران اسارت حالت معنوی بسیار خوبی داشت.

وی گفت: یکی از بهترین خاطره های من از دوران اسارت این است که به لطف پروردگار در این دوران قرآن کریم را حفظ می کردیم.

وی عنوان کرد: به یاد دارم در ایام ماه مبارک رمضان هر روز یک ختم قرآن برمی داشتیم و پس از ماه مبارک ۳۰ختم قرآن انجام داده بودیم، بعد از نمازهای صبح هم قرائت قرآن را آغاز می کردیم و حدود ساعت ۴ بعدازظهر به پایان می رساندیم و این توفیقی بود که در سال های اسارت نصیبم شد به طوری که بعد از اسارت یک روز عزم کردم ختم قرآن کنم اما با توجه به فشارهای جسمانی و سایر مشغله ها تنها ۲۰ جزء را قرائت کردم.

شفائی بیان داشت: در اسارت با وجود همه فشارها و تنگناها با توجه به فضای روحانی حاکم، بهترین بهره و استفاده را از زمان می بردیم.

ناصر عارف رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران شهرستان کبود راهنگ نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص آزادگان اظهار داشت: 26 مرداد رایحه خوش حضور آزادگان سرفراز دوران دفاع مقدس در میهن اسلامی بود که به رغم اتمام جنگ بعد از هشت سال آزادگان ما تا سال 69 در جبهه مقابله با دشمن قرار داشتند و توانستند با رشادت و پایداری خود دشمن را به سطوح درآورند.

وی که خود جانباز و برادر شهید است با تجلیل از حماسه آفرینی های آزادگان و رزمندگان در مقاطع تاریخی نظام اسلامی، از آزادگان به عنوان سند شرافت انقلاب اسلامی یاد کرد و ابراز داشت: پس از جنگ نسبت به ارزش ها و فرهنگ های ناب برآمده از این دوران، اندکی بی تفاوت شدیم.

اگر نسبت به فرهنگ ایثار بی تفاوت باشیم، تن به شکست می دهیم

وی تاکید کرد: عمده پیروزی های ما براساس تکیه بر روحیه ایمان و اعتقاد دلاورمردان حاضر در جبهه ها به دست آمد و اگر نسبت به فرهنگ ایثار بی تفاوت باشیم، در برابر توفان های عهد حاضر تن به شکست می دهیم.

یکی دیگر از آزادگان که راضی به ذکر نام خود نبود در ابتدای گفتگو خاطره ای را شرح داد و خواستار درج خاطره وی در گزارش شد.

وی با اشاره به خاطره ای از ایام اسارت و زمان حمله نظامی صدام به کشور کویت و تصرف این کشور به عنوان نوزدهمین استان عراق عنوان کرد: زمانی که آمریکا تهدید کرد عراق از کویت خارج شده و به سرعت به مرزهای تعیین شده برگردد شورای فرماندهی مخفی اسرای ایران نشستی را برگزار کردند و قرار شد توماری برای سران دولت عراق نوشته شود تا برای مقابله با شیطان بزرگ آمریکا از سوی آزادگان ایران اعلام آمادگی شود.

وی افزود: ما حاضر بودیم با تبعیت از امر بزرگان لباس رزم پوشیده و در کنار ارتش عراق علیه آمریکا ستیز کنیم که در همین ایام و بعد از عقب نشینی صدام موضوع آزادی اسرای ایرانی مطرح شد که ما بعد از سال ها چشم انتظاری به میهن اسلامیمان برگشتیم.

این آزاده گفت: امروز بعد از گذشت 22 سال از زمان آزادی اسرا این قشر در کمال ساده زیستی و بی ادعایی حریم دار ارزش های اسلامی، انسانی است و سعی می کنند در سنگر خدمت رسانی و انجام وظایف مقاوم و صبور حاضر باشند.

______________

گزارش از: مهدی هاشملو