به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اکونومیست، تابستان امسال، تابستان پرکاری برای پلیس فرانسه بوده است. به جز موارد دزدی و یا جیب بری که هموراره بخش ثابت اخبار روزانه در فرانسه را به خود اختصاص میدهد، مقامهای فرانسوی با مشکلات جدیدی نیز رو به رو بودهاند.
اواخر ماه جولای بود که پلیس فرانسه با حمله به اردوگاههای کولیها در حاشیه شهرهای فرانسه بسیاری از آنها را دستگیر کردند. بسیاری از اردوگاههای کولیها در شهرهایی همچون لیل، لیون، مارسی و فرانسه توسط پلیس فرانسه تخریب و بیش از هزار کولی آواره شدند. برخی از این کولیها نیز به رومانی بازگردانده شدند.
با این حال، در شهر آمین در شمال فرانسه که دارای نرخ بیکاری بسیار بالایی است، خشونتها از 13 آگوست شروع شد و در آن 17 افسر پلیس زخمی شدند و یک دانشکده پرستاری به آتش کشیده شد. تشدید درگیریها در این شهر پایانی بد برای 100 روز ابتدایی ریاست جمهوری اولاند بود.
در هر دو بحران اخیر، مانوئل والس Manuel Valls وزیر کشور فرانسه در کانون توجهات قرار داشت، چرا که وی همواره خواستار اتخاذ تدابیر سخت گیرانه و شدت عمل در برخورد با معضلات اجتماعی است.
وی در گفتگو با رسانهها اعلام کرد: هر چند شورشیان در آمینس دارای خواستههای مشروعی بودند، اما دولت فرانسه باید به شدت در برابر تعرض به پلیس از خود واکنش نشان دهد.
هر چند والس با وضعیت کولیها ابراز همدردی نیز میکند، اما تداوم حضور کولیها در حاشیه شهرها را نیز غیرقابل تحمل میداند. تصمیم دولت سارکوزی رییس جمهمور پیشین فرانسه برای حمله به اردوگاههای کولیها در سال 2010 با مخالفت احزاب چپ فرانسه رو به رو شد. اما هم اکنون که دولت سوسیالیست این اقدام را انجام میدهد، با واکنش چندانی رو به رو نمیشود. بدون شک، سیاستهای اولاند و سارکوزی در این حوزه مشابه یکدیگر است و احزاب چپگرا به طور عجیب و غیرقابل قبولی در این خصوص سکوت کردهاند.
هنوز مشخص نیست که سیاستهای والس تا چه میزان با موفقیت همراه خواهد شد، اما میتوان گفت که بروز خشونت در حاشیه شهرهای فرانسه به خاطر شرایط بسیار بد کولیهاست؛ نه ضعف در شدت عمل پلیس فرانسه. تعیین 15 منطقه به عنوان مناطق امنیتی اولویت دار نیز با منطق درستی صورت نپذیرفته است.
مقابله با کولیها مستلزم بهرهمندی از رویکرد و تفکری جدید است. تخریب اردوگاهها و بازگرداندن بسیاری ازکولیها به رومانی و بلغارستان نتیجه چندان مثبتی در پی نخواهد اشت. در سال 2011، در حدود 7284 رومانیایی و بلغاری با دریافت مبلغی در حدود 300 یورو با بازگشت به کشور خود موافقت کردند. هر چند مبلغ اختصاص یافته به کولیها برای ترک فرانسه چندان بالا به نظر نمیرسد، اما از منطق خاصی نیز برخوردار نیست.
به نظر میرسد جذابیتهای فرانسه برای شهروندان اروپای شرقی و نبود برنامهای قوی شرایطی را فراهم آورده است که جمعیت کولیها همچنان به رغم تمام تدابیر سخت گیرانه در فرانسه ثابت مانده است. هم اکنون طبق آمار موجود بین 15 تا 20 هزار کولی در فرانسه سکونت دارند.