گرگان - خبرگزاری مهر: گلستان همزمان با اول شوال و عید سعید فطر رنگ عید گرفت و امروز اهالی استان اعم از شیعه و سنی و اقوام مختلف همراه با قالیچه های رنگی و پر از نقش و نگار به عیدگاه آمدند تا نماز عشق، خلوص و بندگی بجا آرند و این عید بزرگ را به همدیگر شادباش گویند.

به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، آئین عید سعید فطر با شکوه خاصی در عیدگاههای اهل سنت و مساجد مصلی های استان گلستان برپا شد.

در این روز بزرگ همه چیز رنگ و بوی الهی و آسمانی به خود می گیرد و آنان که  اخلاص و ایمان را جایگزین پلیدی ها و آلودگیها نموده اند، بیشترین بهره را از ماه عزیز و عید رحمت فطر برده اند.

خداوند منان در روز عید فطر فرصتی دوباره به بندگان مومنش می دهد تا بیشتر مورد بخشش و رحمت الهی واقع شوند و برخی روزها نسبت به دیگر ایام  از برتری و تقدس خاصی برخوردار می باشند و عید فطر که یکی از اعیاد بزرگ الهی و اسلامی است.
 
در این روز بندگان مومن آماده می شوند نماز پر شکوه عید را به جای آورند و عظمت صفوف به هم پیوسته این نماز نمایانگر وحدت بزرگ میان مسلمین است که موجب ناامیدی و خوار شدن دشمنان اسلام می شود.    
 
با  حلول ماه شوال دادن زکات فطریه به افراد نیازمند از واجبات مهم شرعی است که باید قبل از ادای نماز عید پرداخت شود و  این امر یک حرکت زیبای اسلامی است که سبب خشنودی طبقه مستمند و محروم جامعه می شود و رضایت پرودگار متعال را که در گرو کمک به بندگان او و خوشنودی آنان است، را همراه خواهد داشت.
 
عید در میان اقوام و فرهنگها یکسان نیست، در برخی فرهنگ ها روز شادی و تفریح است و در برخی دیگر به نوعی با دین و معنویت ارتباط دارد، اما درفرهنگ اسلامی اعیاد ارتباط تنگاتنگی با دین و مذهب دارند و مهمترین آن ها روز عید فطر و عید قربان است.

رویت هلال ماه شوال و مقدمات برگزاری عید فطر
 
در روزهای پایانی ماه مبارک رمضان نیز درست همانند روزهای آغازین ، مردم تلاش می کنند زودتر از دیگران هلال ماه شوال را رؤیت نمایند.
 
ترکمنها در چند روز آخر ماه مبارک رمضان با انجام خانه تکانی و خرید لباس نو به استقبال عید فطر می ‌روند خرید لباس نو و تهیه انواع شیرینی ‌های خانگی و انجام خرید برای سفره عید از جمله کارهایی است که هر خانواده ترکمن انجام می دهند.
 
با اعلام رویت هلال ماه شوال ، این موضوع در روستاها از طریق پیک های موتوری و ماشین به دیگر روستاها اطلاع داده می شود و در شهرها نیز از طریق بلندگوی مساجد به اطلاع عموم می رسد و اعضای خانواده‌ ها و عموم مردم در برخورد بایکدیگر، عید را تبریک گفته و آرزوی رسیدن به مهمانی خدا در سال آینده را برای یکدیگر می ‌کنند.
 
آخرین مراسم ماه مبارک رمضان در میان ترکمن ها مراسم عید فطر است که به عنوان یکی از اعیاد بزرگ جشن گرفته می شود.
 
صبح اول وقت ، مردها ، جوانان و نوجوانان ترکمن با پوشیدن بهترین لباس ، سواره و پیاده به سمت عیدگاه می روند تا ضمن گوش سپردن به مواعظ علما و بهره‌مندی از ارشادات دینی ، نماز عید فطر را برجای می ‌آورند .
 
آنها فطریه را نیز به مستمندان می دهند. پس از پایان یافتن نماز ، همگی به سمت ردیف های جلو هجوم می آورند تا ضمن دست دادن به امام جماعت و دیگر روحانی ها ، عید را به آنها تبریک بگویند .
 
در این مواقع ، صفی طولانی ایجاد می شود و همگی صبر می کنند تا نوبت به آن ها برسد. ترکمن ها عقیده دارند که دست دادن به روحانی ها در عیدگاه ، باعث قبولی بیشتر طاعات می شود . پس از آن ، همگی به خانه های خود باز می گردند و آماده می شوند تا دید و بازدید عید را انجام داده و به خانه های همسایگان و آشنایان بروند.
 
آن روز هر خانه سفره ای رنگین پهن می کند و آن را تا آخر شب جمع نمی کند، دراین روز بزرگترها به بچه ها عیدی می دهند، پرداخت فطریه از دیگر مراسم مذهبی است که معمولا در چند روز آخر ماه رمضان و تا قبل از نماز عید انجام می‌شود.

بنا به اعتقاد علمای ترکمن ، پرداخت فطریه با آغاز ماه مبارک رمضان جایز است و وقت واجب برای پرداخت آن ، تا قبل از ادای نماز عید فطر است . پرداخت فطریه ‌اهمیت خاصی در بین ترکمنها دارد . علمای ترکمن برای هرعضوی از خانواده مبلغی را تعیین می کنند و هر خانواده محاسبه نموده و آن مبلغ را به مسکینان و افراد نیازمند می رسانند.