به گزارش خبرنگار مهر، در حالی خودروهای غیر استاندارد گاز سوز هر روز شاهد حادثه ای ناگوار هستند که هنوز برای این معضل چاره اندیشی نشده و حتی جریمه ای نیز برای این خودروهای مرگ نیز در نظر گرفته نمی شود.
بمبهای متحرک همچنان قربانی می گیرند
آخرین رخداد در این زمینه در استان لرستان انفجار یک واحد مسکونی در یکی از محلات شهر خرم آباد بود که اگرچه هنوز علت اصلی آن توسط کارشناسان اعلام نشده ولی تنها شاهد ماجرا از نشت سیلندر گاز مایع عقب خودرو در روز حادثه خبر می دهد.
در این حادثه چهار نفر کشته شدند تا همچنان بی احتیاطی در زمینه استفاده از این خودروهای غیراستاندارد در لرستان قربانی بگیرد.
این در حالیست که پیش از آن نیز در حوادث مشابه در شهرستانهای مختلف استان شاهد انفجار این خودروها و در نتیجه تلفات جانی و مالی در این زمینه بوده ایم به طوریکه در یکی از این موارد حادثه در نزدیکی مدرسه ای رخ داد که در صورت حضور دانش آموزان در مدرسه احتمال می رفت که دانش آموزان نیز به مصدومان این حادثه اضافه شوند.
در یک حادثه تاسف بار دیگر نیز یک خودروی گازسوز غیراستاندارد در یکی از مراکز عرضه CNG استان لرستان منفجر شد و یک کشته به جای گذاشت و جای خوشحالی بود که انفجار رخ داده در پمپ گاز منطقه ماسور خرم آباد موجب آتش سوزی مهیبی در این پمپ گاز و گرفتن دهها قربانی نشد.
استمرار این حوادث در شهرستانهای دیگر استان از دورود و الیگودرز گرفته تا نورآباد و بروجرد و کوهدشت بارها زنگ هشدار را در این زمینه به صدا درآورده ولی همچنان اقبال مردم در استفاده از این بمب های متحرک کاهش نداشته است.
پای سیلندرهای گاز پخت و پز به ماشین ها باز شد!
برخی از کارشناسان با تاکید بر اینکه استفاده از سیلندرهای گاز مایع در گازسوز کردن خودروها کار بسیار خطرناکی است، معتقدند که استفاده از سوخت گاز مایع و سیلندرهای این گاز در خودروها کاری غیرمجاز است چرا که در صورت کوچکترین تصادف به خاطر مهار نبودن کامل سیلندر احتمال پاره شدن شیلنگ و بروز حادثه های دلخراش وجود دارد.
این در حالیست که تاکنون بارها کارشناسان در مورد پیامدها و خطرات ناشی از استفاده از سیلندرهای گاز مایع قابل حمل 11 کیلویی برای سوخت خودرو هشدار داده اند سیلندرهایی که تا پیش از این تنها برای پخت و پز و بعضی مصارف صنعتی است، استفاده می شدند.
کارشناسان آتش نشانی معتقدند که استفاده از کپسولهای گاز مایع نه تنها میزان مصرف سوخت مایع را کاهش نمیدهد بلکه موارد ناایمنی و خطر را تشدید میکند که ناشی از نبود ملاحظات و پیشبینیهای ایمنی و آتش نشانی است.
انجام نشدن بازدید و تستهای ایمنی و سلامت دورهای از خودروها، کنترل و نظارت نداشتن شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی بر چگونگی نصب و راهاندازی کیت گاز مایع بر روی خودروها، نصب و راهاندازی کیت گاز مایع بر روی خودروها به دست اشخاص بدون صلاحیت و دانش فنی تنها برخی از مواردی است که تاکنون بارها نسبت به این موارد اطلاع رسانی شده است.
از سوی دیگر منطبق نبودن وضعیت استقرار سیلندرهای گاز 11 کیلویی که باید به صورت ایستاده و عمودی قرار گیرند، با سیلندرهای گاز مایع خودرو که باید وضعیتی افقی و خوابیده در صندوق عقب داشته باشد و همچنین نبود شیلنگ و اتصال مناسب و ایمن و استفاده از شیلنگ و اتصالات ناایمن و ناسازگار با کیت گاز مایع از دیگر مخاطرات استفاده از این نوع سوخت در خودروها است.
بروز نشتی گاز از اتصالات و ایجاد خطر در این سیستم به دلیل هر بار باز کردن و بستن سیلندر 11 کیلویی موضوع دیگری است که تاکنون در حوادثی رخ داده در این زمینه مشاهده شده است.
انتقادات مردم از سوخت گیری خودروها در مناطق مسکونی
و اما علاوه بر حوادثی که استفاده از این خودروها به دنبال داشته است معضل دیگری که مردم لرستان در شهرستانهای مختلف را به ستوه آورده بحث سوخت گیری این خودروها در اماکن مسکونی است که موجب انتقادات پرشمار مردم از این وضعیت شده است.
این در حالیست که در روش سوختگیری در جایگاههای سوخت گاز مایع همه مراحل تحت نظارت و کنترل است و در صورت مشاهده ناایمنی در سامانه گاز مایع خودروها از عرضه سوخت به آن جلوگیری میشود که این نظارت و کنترل در روش کاربرد سیلندر گاز مایع صورت نمیگیرد.
با این تفاسیر مردم تاکنون بارها انتقادات خود را در زمینه سوخت گیری این خودروها و حضور افراد به طور غیرمجاز در حاشیه شهرها که اقدام به عرضه کپسولهای گاز مایع به رانندگان می کنند ابراز داشته اند به طوریکه بنابر شواهد عینی این گونه سوخت گیری نسبت این روزها نسبت به دیگر سوختها متقاضیان بیشتری دارد.
تنها جرقه کوچکی کافیست تا....
به هر روی با استمرار روند استفاده از سیلندرهای گاز مایع در خودروها تنها جرقه کوچکی کافیست تا کپسول گاز در صندوق عقب منفجر شود و ماشین را همراه با سرنشینانش به هوا بفرستد.
در گوشه و کنار شهرهای استان به راحتی به مراکزی بر می خوریم که با چیدن کپسول های خانگی بسیاری کسب و کاری برای خود راه انداخته اند و گوشه های دنجی که آزادانه به مراکز آشنا و رسمی سوخت گیری ماشین ها تبدیل شده اند.
برای گفتگو با رانندگان و افرادی که در این جایگاهها مشغول به فعالیت هستند به سراغ یکی از این مراکز می رویم که تقریبا 200 متر دورتر از شهر آزادانه مشغول فعالیت است.
کپسول ها روی هم چیده شده اند؛ صندوق عقب چند ماشین بالا رفته و محتوی کشنده کپسول ها به وسیله یک شیلنگ رابط به مخزن تزریق می شود. بوی گاز خانگی تمام محوطه را پرکرده و صدای خالی شدن گاز فضای گیج کننده ای ایجاد کرده است.
کمبود مراکز عرضه "سی ان جی" مردم را به سمت حادثه می کشاند
بوی گاز پیچیده در فضا بسیار شدید است و تحمل ماندن را از آدم می گیرد؛ تنها جرقه کوچکی کافیست تا این محوطه وسیع را به میدانی از آتش تبدیل کند.
به راننده ای که سر کپسولی را پایین گرفته و سر برنمی دارد نزدیک می شویم و می پرسیم: سوخت گیری به این شکل خطرناک نیست؟ می گوید: می دانم خطرناک است، یک ماه پیش ماشینم آتش گرفت و به زور کپسول ضد حریق خاموشش کردم، دختر کوچکم داخل ماشین بود که اگر تقلای چند مغازه دار نبود سوخته بود!
وی ادامه می دهد: با این حال چه کنم که تحمل ماندن در صف های طولانی گاز "سی ان جی" را ندارم چرا که باید چهارساعت در صف بایستم و وقتی برای مسافرکشی و تامین معیشت خانواده ام نمی ماند.
من هم روی همه مراکز عرضه غیرمجاز!
به طرف فروشنده کپسولهای گاز مایع می روم که بدانم برای کسب و کار آزادانه اش مجوز دارد یا نه؟ خودش می گوید که نیازی به مجوز نیست چرا که 100 مرکز دیگر هست و من هم یکی روی همه آنها.
با دلخوری حرف هایش را ادامه می دهد که کسی را به زور مجبور نکرده است برای زدن گاز به این جا بیاید!
به هر روی هر چند که صف های طولانی گاز "سی ان جی" را نمی شود تحمل کرد و نمی شود هر روز زیر آفتاب داغ تابستان، چشم ها را به تنها جایگاه سوخت شهر دوخت ولی معامله جان خانواده ات نیز بهایی سنگین است.
اطلاع رسانی و آموزش مهم ترین راهکار
معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر اینکه مهم ترین راهکار مقابله با این مراکز عرضه کپسولهای گاز مایع و خودروهای گاز سوز غیراستاندارد اطلاع رسانی و آموزش است، اظهار داشت: از سوی دیگر باید پرداخت تسهیلات لازم برای گازسوز کردن استاندارد خودروها و همچنین افزایش جایگاههای سوخت "سی ان جی" در استان دستور کار قرار گیرد.
حسن شریعت نژاد با یادآوری این نکته که این خودروها به مانند یک بمب متحرک عمل می کنند، بیان داشت: استفاده غیرمجاز از کپسولهای گاز مایع در خودروها هم جان راننده و هم مسافران را مخاطره می اندازد.
وی با تاکید بر برخورد راهنمایی و رانندگی با این خودروها، بیان داشت: برخی از این خودروها در سطح شهر اقدام به مسافرکشی می کنند که باید با آنها به صورت جدی برخورد شود.
شریعت نژاد همچنین بر ضرورت برخورد با مراکز غیرمجاز عرضه کپسولهای گاز مایع توسط سازمان صنعت، معدن و تجارت و همچنین شهرداریها تاکید کرد و افزود: انتظار داریم که نیروی انتظامی، راهنمایی و رانندگی، شهرداریها و دیگر متولیان در این زمینه برخورد جدی را در دستور کار قرار دهند.
وی با بیان اینکه موضوع برخورد با این خودروها و مراکز غیرمجاز عرضه کپسولهای گاز مایع توسط فرمانداران در شورای ترافیک باید مورد پیگیری قرار گیرد، ابراز امیدواری کرد با یک حرکت همه جانبه و اطلاع رسانی از سوی رسانه ها به ویژه صدا و سیما این معضل برچیده شود.
به هر روی امید می رود خود مردم و رانندگان با حساسیت بیشتر نسبت به مخاطرات ناشی از این روش غیرمجاز و غیرایمن گازسوز کردن خودرو جلوی استمرار حوادث ناگوار در این زمینه را بگیرند.