به گزارش خبرنگار مهر، کمبود روحانی، فرسودگی و قدیمی بودن، نبود مهندسی فرهنگی و نداشتن نقشه جامع سبب شده تا کارکردهای مختلف مساجد مغفول بمانند.
در حال حاضر دو هزارو 130 مسجد در گلستان وجود دارد که بیش از نیمی از آنان فعال بوده و مابقی به دلایل مختلف غیر فعال و راکد هستند.
مدیرکل تبلیغات اسلامی گلستان گفت: در استان دو هزار و 130 مسجد وجود دارد که از این تعداد بخشی فعال و بخشی نیز غیرفعال است.
حجت الاسلام نورالله ولی نژاد در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به دلایل غیر فعال بودن برخی مساجد در تمام طول سال افزود: هزینه های بالا و پایین بودن درآمد مردم آن منطقه برای تامین هزینه های مساجد از جمله دلایل است.
وی اظهار داشت: امسال با توجه به بخشودگی آب، برق و گاز اماکن دینی و مساجد، فرصت خوبی در اختیار این اماکن قرار گرفت.
وی حضور روحانی را از جمله دلایل فعال شدن مساجد عنوان کرد و گفت: روحانی نقش محوری در مسجد دارد و با توجه به کمبود روحانی در استان و هزینه قابل توجهی که این بخش می طلبد، ممکن است برخی مساجد فعال نباشند.
حجت الاسلام ولی نژاد افزود: هر مسجد زمانی فعال می شود که امام جماعت و روحانی داشته باشد.
کمبود اعتبار ویژه ساخت خانه عالم
مدیرکل تبلیغات اسلامی گلستان گفت: در یکی دوسال اخیر تلاش شده در 300 روستای بالای 250 خانوار استان، خانه عالم احداث کنیم که به دلیل کمبود اعتبار این طرح کامل نشده است.
وی اظهار داشت: برخی مساجد در گذشته نزدیک هم احداث شد و با ساخت آن از نظر مجاورت با مطالعه و مهندسی نبوده و طبیعی است فعال بودن یک مسجد سبب غیرفعال شدن مسجد دیگری می شود.
حجت الاسلام ولی نژاد یادآورشد: برخی مساجد نیز به دلیل فرسودگی و قدیمی بودن، امکان استفاده از آن وجود ندارد که باید تخریب و بازسازی شوند و احداث و بازسازی آنها اعتبار کلان می طلبد.
مدیرکل تبلیغات اسلامی گلستان گفت: در حوزه اهل سنت استان، مساجد فعال بوده و دارای امام جماعت حتی در روستاهاست و با توجه به این مسئله ممکن است در استان بیش از 50 درصد از مساجد استان فعال هستند.
وی یادآور شد: همچنین بیش از 85 درصد مساجد استان در فصل نیاش مانند ماه رمضان فعال می شوند.
وی عنوان کرد: برنامه داریم یک کار تحقیقی و پژوهشی در حوزه مساجد انجام دهیم تا اطلاعات کاملتر و دقیقتری در این حوزه بدست آوریم.
کمرنگ شدن کارکردهای مساجد
معاون فرهنگی و پژوهشی تبلیغات اسلامی گلستان نیز با بیان اینکه مساجد کارکردهای مختلفی دارد، گفت: تمامی کارکردهای مختلف مساجد اعم از فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، قضایی و ... در صدر اسلامی وجود داشت.
حجت الاسلام جواد نجفی افزود: در حال حاضر کارکردهای مختلف مساجد کمرنگ شده، درحالی که می توانیم بویژه کارکردهای فرهنگی را برجسته تر کنیم.
وی با بیان اینکه اکنون در مسائل ابتدایی مساجد مانده ایم، اظهار داشت: در حال حاضر به عنوان نمونه در تجهیز اولیه مساجد مشکل داریم چه رسد به کارکردهای فرهنگی.
حجت الاسلام نجفی یادآورشد: به عنوان نمونه لازم است یک مهد کودک در کنار مساجد فعال شود تا زمانی که مادران برای انجام اعمال عبادی و مذهبی به مسجد می روند بتوانند از خدمات این مهدها برای نگهداری فرزندان نیز بهره برند.
تهیه نقشه جامع در ساخت مساجد
وی یادآورشد: کمبود امکانات و فراهم نبودن فعالیتهای فرهنگی سبب شده تا کارکردهای مختلف مساجد فراموش شود و لازم است از این پس در ساخت مساجد نقشه جامع ارائه شود.
معاون فرهنگی و پژوهشی تبلیغات اسلامی گلستان گفت: در این نقشه به عنوان نمونه اتاق های مختلف فرهنگی، امکانات اولیه و ... فراهم تا مسجد به یک مجتمع فرهنگی تبدیل شود.
لزوم تبدیل مسجد به مجتمع فرهنگی
وی بیان داشت: در حال حاضر وقتی مسجد امکانات اولیه ندارد، نمی توان از آن انتظار لازم را داشت و اول باید امکانات لازم را فراهم کنیم.
حجت الاسلام نجفی عنوان کرد: اکنون کمبود امکانات و کم توجهی به کارکردهای مختلف مساجد سبب شده تا استفاده مناسبتی از مساجد شود و صرف نماز خواندن و برگزاری مجالس ترحیم و ... اکتفا شود.
به گزارش مهر، کم توجهی به کارکردهای مختلف مساجد درحالیست که این اماکن با تبدیل شدن به مجتمع فرهنگی می توانند نقش بسزایی در جذب جوانان و جریان دهی فرهنگی در جامعه ایفا کنند.