به گزارش خبرنگار مهر، علی اصغر سلطانیه نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در حاشیه اجلاس وزرای عدم تعهد در نشست خبری خود در جمع خبرنگاران درباره مذاکرات وین و تفاوت بیان اعلام نتیجه گفتگوها گفت: ناکارتس اعلام کرد اختلافاتی وجوددارد و من هم گفتم این اختلافات وجود دارد اما پیشرفت داشته ایم.
وی با اشاره به اینکه آمانو پیش از آغاز نشست اعلام کرده بود که نسبت به این نشست خوشبین نیست تصریح کرد: برای آنها زمانی خوشبین کننده است که ما موضوعات مورد نظر آنها را امضا کنیم و ما هم تا زمانی که همه خواسته هایمان رعایت نشود چنین کاری نخواهیم کرد.
سلطانیه در پاسخ به این سئوال که در 5 نشست اخیر همواره آُژانس اعلام نارضایتی کرده و ایران از پیشرفت خبر داده است گفت: این امر صحت ندارد در مذاکرات 15 می نه تنها آنها آمدند بلکه گفتند پیشرفت داشته ایم و آمانو در گزارش خود اعلام کرد که خشنودم و به ایران می روم.
وی تصریح کرد: در 8 ژوئن اصولی که مورد نظر ما بود را قبول نمی کردند و به همین دلیل ناکارتس گفت پیشرفتی نداشتیم و من گفتم بحث هایی داشته ایم و گفتگو خواهیم کرد.
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکید کرد: در جلسه جمعه نیز نسبت به 8 ژوئن چند پاراگراف دیگر توافق کردیم پس پیشرفت هایی را داشته ایم. ناکارتس هم اعلام نکرد که پیشرفتی نبوده بلکه گفت اختلاف داشتیم که درست است. وی در این باره که ناکارتس اعلام کرده برنامه ای برای ملاقات بعدی ندارند اظهار داشت: در این باره خیلی تعجب نکردم چون گزارش مدیر کل می رود و مدیر کل نیز باید گزارش شورای حکام را بنویسد و سپس جلسه شورای حکام برگزار شود و بعد جلسه سالانه که به همین دلیل اکنون نمی توان زمانی را برای جلسه آینده تعیین کرد.
سلطانیه در ادامه در پاسخ به سئوالی در این باره که آیا در گفتگوها بحث پارچین مطرح شده است تصریح کرد: با گذشت بیش از 5 هزار نفر روز بازرسی و بیش از 100 بازرسی سرزده هیچ گونه انحرافی از بازرسی هسته ای دیده نشده است.
وی خاطرنشان کرد: بارها ادعایی از سوی برخی از کشورها بویژه آمریکا مطرح شده و در چند طول اخیر با همکاری نزدیکی که با آژانس داشته ایم ثابت کرده ایم که این ادعاها بی اساس است .
سلطانیه افزود: در سال 2007 چارچوب و مدالیته را مورد توافق قرار دادیم که هر سئوالی که دارند یکبار برای همیشه مطرح کنند. آنها شش موضوع را در مدالیته مطرح کردند و تمام شش موضوع را با کار فشرده و حتی زودتر از تاریخ مشخص شده در مدالیته حل کردیم و البرادعی نیز در گزارش خود اعلام کرد.
وی با اشاره به اینکه یکی از موضوعات مطالعات ادعایی لب تاپ آمریکایی بود ادامه داد: این موضوع چند سال مطرح بود و خوشبختانه با همکاری فشرده با آژانس علیرغم این که آمریکا مانع شد که این مدارک را تحول ما دهند همکاری های لازم را انجام داده ایم و در ایران با پاورپوینت مطالب را ارائه کرده و در جلسات فشرده و نزدیک به 100 ساعت ثابت کردیم تمام مطالبی که ارائه کردند ساختگی و جعلی است.
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: آن چیزهایی که در پاورپوینت نشان دادند مطالبی بود که ادعا می کردند ایران طی یک پروژه سری انجام داده اند.
سلطانیه خاطرنشان کرد: وقتی این پاورپوینت را نشان دادم اول این سئوال مطرح بود که چه دلیلی دارد این مطالب مربوط به ایران باشد و آنها پاسخ دادند به دلیل فارسی تایپ شدن بعد معلوم شد که هیچ مهر محرمانه و طبقه بندی وجود نداشت و حتی بازرسان آژانس نیز از این موضوع مطلع نبودند که یک چنین مکاتباتی در یک وزارتخانه مانند وزارت دفاع در ایران بدون طبقه بندی و مهر محرمانه امکانپذیر نیست.
وی افزود: در جلسه بعدی شورای حکام یک مهر محرمانه از ایران با خود بردم و اعلام کردم که این مهر را به سفیر آمریکا هدیه بدهید که از این پس هر گاه خواستند برای ایران سندسازی کنند مهر محرمانه نیز بزنند.
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی ادامه داد: بنابراین بعد از این مسئله اتهامات مطرح شده را تمام کردیم و قرار بود پرونده عادی شود اما آنها متاسفانه اسناد دیگری را به عنوان اتهامات مطرح کرده اند که ما اعلام کردیم یک بار این موضوع را انجام داده ایم اما در سال اخیر نیز باز هم برای همکاری اعلام آمادگی کردیم اما گفتیم این همکاری ها باید چارچوبی داشته باشد.
سلطانیه با اشاره به اینکه بازرسی های عادی بر اساس ان پی تی باید روند مشخصی داشته باشد اظهار داشت: ما نمی خواهیم یک بدعت تاریخی گذاشته شود بلکه می خواهیم همه چیز به ویژه برای کشورهای عدم تعهد ضابطه مند باشد.
وی افزود: در جلسه ای که روز جمعه گذشته نیز داشتیم برخی اختلاف نظرها حل شده اما هنوز چند اختلاف نظر وجود دارد که باید ملاحظه شود و یکی از خواسته ها این است که آژانس باید مدارک را تحویل دهد.
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در پاسخ به سئوالی در این باره که به زودی گزارش فصلی آژانس ارائه خواهد شد و در بخش نشر پیدا کرده از تشدید فعالیت هسته ای ایران انتقاد شده است و همچنین درباره موضوع پاکسازی پارچین اظهار داشت: موضوع پارچین را بزرگنمایی زیادی کرده اند چرا که وقتی جمهوری اسلامی ایران این تصمیم مهم تاریخی را گرفته که با آژانس همکاری کند آنها گمان کردند که می توانند هر موضوعی را مطرح کنند.
سلطانیه با اشاره به اینکه برجسته کردن پارچپن با انگیزه های سیاسی صورت گرفته اظهار داشت: آنها می خواهند جو ایجاد کنند و من همواره تاکید کرده ام که کشورها باید از مخدوش کردن جو خودداری کنند و اجازه دهند که ما با آژانس همکاری فنی را ادامه دهیم.
وی تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که همواره داشته ایم این است که اطلاعات از آژانس نشت پیدا می کند و عدم تعهد نیز شدیدا به این موضوع انتقاد کرده است.
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکید کرد: در مورد گزارش آژانس نیز هر گاه که بیرون بیاید می توان در مورد آن قضاوت کرد. آژانس حق قضاوت نداردو تنها گزارش می کند که وضعیت چگونه است.
سلطانیه با بیان اینکه به هیچ وجه فعالیت های غنی سازی خود را حتی برای یک لحظه تعلیق نخواهیم کرد بیان کرد: فعالیت های غنی سازی ما برای اهداف صلح آمیز است و گزارش آژانس نیز مانند گزارش های معمول دیگر خواهد بود.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا درباره درصد غنی سازی آژانس گفتگویی شده است بیان کرد: سند بین المللی که همواره به عنوان یک مرجع مطرح است ان پی تی است. در ان پی تی هیچ ممنوعیت و محدویتی برای غنی سازی وجود ندارد و هیچ محدودیتی برای سقف غنی سازی نیز وجود ندارد.
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی با اشاره به اینکه در هیچ یک از اسناد بین المللی حق غنی سازی محدودیت ندارد اظهار داشت: آنچه تعهد داده ایم این است که فعالیت غنی سازی زیر نظر آژانس باشد و آژانس در این باره در مورد آنچه که کشورها مطرح می کنند راستی آزمایی می کند.
سلطانیه تاکید کرد: بازرسی های آژانس روح داوطلبانه دارد و اگر کشوری دعوت کند بازرسی صورت می گیرد ما نیز چون عضو ان پی تی هستیم آژانس را دعوت می کنیم که بازرسی و راستی آزمایی را در مورد آنچه گفته ایم انجام دهد.