دكتر محمد حسن شجاعي فرد در گفتگو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" گفت : قبل از انقلاب اسلامي و در سال هاي اول بعد از انقلاب حتي براي طراحي هاي معمولي صنعتي هم از متخصصان و كارشناسان خارجي استفاده مي كرديم ولي خوشبختانه در حال حاضر دانش فني خوبي در كشور داريم و دانشگاه ها توانايي تربيت طراح براي پروژه هاي فني و مهندسي را دارند.
وي تصريح كرد : با وجود نيروهاي متخصص در كشور دستيابي به صنعتي قدرتمند دور از دسترس نخواهد بود اما بايد شرايط لازم براي اين امر محقق شود و توجه به نيروي متخصص دانشگاه افزايش يابد.
قائم مقام دانشكده خودرو دانشگاه علم و صنعت ايران يادآور شد : يك خودرو حداقل از چهار هزار قطعه تشكيل شده است و يك موشك از 35 هزار قطعه. وقتي در كشور با وجود محدوديت هاي نظامي فراوان و بدون كمك متخصصان خارجي موفق به ساخت موشكي با برد 1500 كيلومتر و با كمترين خطا شده ايم به طور حتم قادر خواهيم بود خودرويي با چهار هزار قطعه بسازيم. ولي تفاوت موجود در ساخت يك موشك با خودرو در اين است كه در ساخت موشك در نااميدي مطلق قرار داشتيم و مطمئن بوديم كه هيچ كشوري به كشور ما موشك نمي فروشد. بنابراين چون راه ديگري وجود نداشت به دانشگاهيان بودجه داده شد تا با دانش فني خود به ساخت موشك نظامي بپردازند.
وي خاطرنشان كرد : اما در مورد خودرو، چشم مديران صنعتي به خارج از كشور بوده و است و صاحبان صنايع خودرو كمتر به نيروهاي دانشگاهي و دانش فني داخل كشور توجه داشته اند. در صورتي كه طعم شيرين ارتباط با صنايع خارجي و خريدهاي خارجي وجود نداشت به طور حتم صنايع خودرويي نيز با مراجعه به نيروي دانشگاهي، نتايج قابل توجهي بدست مي آوردند.
دكتر محمد حسن شجاعي فرد تصريح كرد : صنعت ما نيز بايد همانند بسياري از كشورهاي پيشرفته به نيروهاي دانشگاهي و داخلي كشور خود توجه داشته باشد. ما در آسيا از همه كشورها بالاتريم. برترين محققان بسياري از كشورها ايراني هستند ولي متاسفانه در داخل كشور از اين سرمايه گرانبها استفاده نمي شود.
وي در پايان افزود : محققان و پژوهشگران دانشگاهي ايران بزرگترين سرمايه صنايع داخلي محسوب مي شوند، اما صنايع به اين سرمايه عظيم توجهي نمي كنند.