گرگان - خبرگزاری مهر: گلستان از امروز میزبان نوزدهمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی است و دیوارنگاری نیز از جمله رشته های هنرهای تجسمی است که قدمت آن به انسانهای عصر پارینه سنگی می رسد.

به گزارش خبرنگار مهر، از  زمانی که انسان تصوری جادویی از نقاشی هایش داشت و در جهت موفقیت در شکار و یا تمرین تیراندازی و...از این تصاویر سود برده است، نگارگری کاربرد داشته است.

با این حال، تکامل تمدن بشر باعث جدا شدنش از دیوارنگاری نشد، بلکه جایگاهی خاص در هنر عصر باستان را به خود اختصاص داد و به صور مختلف نقاشی، نقش برجسته، موزاییک و...به اجرا درآمد.

درآن زمان دیوار نگاری مجالی برای بیان اقتدار یک ملت، یادآوری پیروزی ها، ثبت جشنها و مراسم آیینی و...بود.

کارکردهای معنوی دیوارنگاری

پس ازظهور مسیحیت، آزار و اذیت مسیحیان در دستور کار فرمانروایان قرار گرفت، مسیحیان کشته شدگان خود را در گورهای زیر زمینی دفن کردند، دیوارهای دالانهای این گورهای زیرزمینی جایگاه نقاشی هایی شد که کارکرد معنوی و مذهبی فوق العاده ای داشتند.
 
تکامل یافته این آثار را می توانیم در دیوارنگاری های کلیساهای بیزانسی وگوتیک به نظاره بنشینیم، حتی بسیاری از آثار هنرمندان دوره رنسانس آثار دیواری است و نام برخی از این کلیساها بیش از آنکه بیانگر نام آن مکان باشد، یادآور نام هنرمندی است که در آنجا به هنر نمایی پرداخته است.
 
به عنوان مثال نام کلیسای سیستین بیدرنگ ما را به یاد میکل آنژ می اندازد که با نقاشی هایش به دیوارها و سقف این کلیسا جلوه ای بی بدیل بخشیده است.
 
     
                                                                                                                           
از رنسانس تاکنون نیز دیوار نگاری از اهمیت بالایی برخوردار بوده است، در دوران معاصر بسیاری از هنرمندان نام خود را با نقاشی دیواری هایشان جاودانه کردند، هنرمندان بزرگی چون اوروزکو، ریورا  وسیکه ایروس از این دسته اند.

در تاریخ کشورعزیزمان ایران دیوارنگاری جایگاه ویژه ای داشته و آثاری که در این زمینه در تاریخ هنر ایران باقی مانده است جزو مهمترین وبا ارزش ترین آثارهنری جهان است.
 
از نقاشی های دیواره غارهای لرستان (پیشاتاریخی)، نقش برجسته های تخت جمشید (هخامنشی)، نقاشی های کوه خواجه(اشکانی)، آثار طاق بستان(ساسانی )تا نقاشی های دیواری کاخ شاه تهماسب (شاه تهماسب نقاشی می کشید ودر دیوار آرایی این کاخ شرکت کرد) و دیگر کاخهای صفوی ودیوارهای تکیه معاون الملک (قاجار) قطراتی از دریای هنر دیوار نگاری ایران هستند.
 
آثار دیوارنگاری ایران از مهمترین آثار به جا مانده  در هنر جهان است، به طوری که محققین زیادی را به تحقیق در این زمینه وا داشته است و بدون شناخت این آثار درک سیرتحول  دیوارنگاری  جهان ناممکن است.
 
به گزارش مهر، جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی با شرکت 350 هنرمند داخلی و خارجی از 21 کشور جهان از 14 شهریورماه در گرگان برگزار می شود.
.........................
محمد رضا عباسپور - مسئول واحدهنرهای تجسمی حوزه هنری استان گلستان