در بین شهرهایی که سردمدار مبازره با استعمار می باشند بوشهر به دلیل تهاجم گاه وبیگاه قوای انگلیس مشهورتر از بقیه بوده است. ضعف و زبونی حاکمیتی چون قاجار در دورانی از تاریخ باعث شده بود تا هر روز گوشه ای از مرزهای کشور با دادن امتیاز به بیگانگان به تاراج گذاشته شده وشرف وعزت ملی خدشه دار گردد. در این برهه قیام های ضد بیگانه توسط مردمان مختلف به خصوص مردمان جنوب کشور هم چون بوشهر، تنگستان، فارس و.....منجر به حفظ استقلال وآزادی میهن گردیده است .
از دلاوری وغیرت مندی مردمان همین خطه شهدایی بسیار سربرآورده اند که در این بین نام وآوازه ی رئیس علی دلواری زبانزد همگان است. در خصوص دلایل توجهه به بوشهر باید ذکر کرد که بوشهر از سال های دور دروازه اصلی دریایی کشور بوده وبه دلیل موقعیت تجاری، اقتصادی واستراتژیک خود همواره مورد توجهه استعمارگران قرار داشته است.
متجاوزان انگلیس با کشیدن نقشه ی شوم خود سعی در اشغال جنوب کشور داشتند انگلیس با هدف نگهداری چاه های نفت، حفظ لوله ها وحفاظت جناح شرقی نیروهای خود در بین النهرین به بوشهر تجاوز می کند.
در چنین شرایطی و با اعلام جهاد از طرف علما برای مبارزه علیه انگلیس در سراسر جنوب شخصی چون رئیسعلی دلواری پیشگام قیامی میگردد که سرتاسر جنوب را به حرکت در می آورد. وی به وسیله ارتباط با روحانیت عرصه را بربیگانه تنگ کرده وتنگستان وبوشهر را برای دشمنان نا امن می کند.
رئیس علی دلواری با تاکید براینکه باید از وجب به وجب زادبوم خود دفاع کند با همه ی قبایل وتیرههای مختلف تنگستان تماس گرفته واز همه قول همکاری در پیکارها را می گیرد.
رئیسعلی خود در ابتدای امر در ضمن نبرد کوتاهی توانست 16نفر از نظامیان انگلیس را از پای در آورد وهفتاد نفر را نیز مغلوب کند. با همه گیر شدن آوازه فتوحات رئیس علی افراد دیگر هم چون شیخ حسن خان چاه کوتاهی، میرزا محمد خان برازجانی وزائرخان اهرمی نیز عملا انگلیس را در بوشهر محدود ومحصور کردند.
انگلیس با اشغال سراسر شبه جزیره بوشهر ومسدود کردن گلوگاه ورودی آن کوشید تا امنیت لازم را برای نیروهای خود تامین کند اما حملات شبانه تنگستانی ها منجر به شکست انگلیس شد.
رئیسعلی دلواری با اشغال بوشهر در سال 1915م نیروهای خود از مردمان تنگستان، دشتی ودشتستان را سازمان داده ودر نبرد مسلحانه وضداستعماری به شیوه جنگ های چریکی به نیروهای انگلیسی یورش می برد.
بنا بر سیر مبارزاتی رئیسعلی دلواری وهمین طور شیوه خاص مبارزه ی او منجر به ترس ووحشت انگلیس گردیده وآنان را به این نتیجه میرساند که اگر جلوی مبارزات او گرفته نشود منجر به شکست آنان خواهد شد به همین علت ودر جریان یکی از مبارزات در 12شهریور 1333از پشت وبه ضرب گلوله ی غلامحسین تنگکی در سن 30سالگی به شهادت میرسد.
با به شهادت رسیدن رئیسعلی دلواری به دلیل نبود فردی همچون او در چهارچوب مبارزات علیه استعمار گرچه مشعل مبارزه در آن برهه به خاموشی بدل شد اما نام او برای همیشه در صفحات تاریخ ماندگار ماند.