دورود - خبرگزاری مهر: احداث فاز چهارم کارخانه بزرگ سیمان دورود و انتقال این صنعت آلاینده به خارج از شهر مطالبه ای است که مردم در انتظار تحقق آن هستند تا نسخه اصلی رفع آلودگی هوای دورود زمینه اجرایی شدن پیدا کند.

به گزارش خبرنگار مهر، احداث فاز چهارم کارخانه سیمان دورود از مصوبات سفرهای هیئت دولت به استان لرستان است که هنوز عملیاتی نشده است.

اجرای این مصوبه از آنجا اهمیت دارد که احداث فاز چهارم کارخانه سیمان دورود علاوه بر اینکه زمینه توسعه این صنعت بزرگ را در شهرستان دورود فراهم می آورد، می تواند منجر به انتقال کارخانه سیمان از مرکز شهر و رفع آلودگی هوای دورود به عنوان معضلی 30 ساله شود.

در حال حاضر کارخانه سیمان دورود به فعالیت چند دهه ای خود در این شهرستان با معضل فرسوده بودن خطوط تولید مواجه است، موضوعی که موجب افزایش هزینه های این واحد صنعتی و در نتیجه به مخاطره افتادن حیات این واحد تولیدی شده است.

یک فعال اقتصادی دورودی در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به روند عملیاتی شدن مصوبه فاز 4 کارخانه سیمان دورود اظهار داشت: راه اندازی فاز 4 کارخانه سیمان دورود یکی از مصوبات سفر هیئت دولت به لرستان بوده است.

خداداد غیاثوند با انتقاد از اینکه تا کنون این مصوبه جنبه اجرایی شدن پیدا نکرده است، عنوان کرد: متاسفانه باید گفت که زنگ هشدار به لحاظ استفاده از تکنولوژی فرسوده در این واحد صنعتی و عدم توان ادامه فعالیت به صدا درآمده است.

وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر هزینه ها در این کارخانه به شدت بالا رفته است، عنوان کرد: باید هرچه زودتر خط جدید و فاز توسعه ای این کارخانه جایگزین خط های قدیمی که فاقد تکنولوژی نوین هستند شود.

این فعال اقتصادی با بیان اینکه شهرستان دورود مادر سیمان ایران است، بیان داشت: با در دستور کار قرار دادن اقدامات لازم برای راه اندازی فاز چهارم این کارخانه باید از توقف فعالیت آن در آینده نزدیک جلوگیری کرد.

غیاثوند با انتقاد از اینکه متاسفانه با گذشت بیش از 45 سال سابقه ایجاد این صنعت در شهرستان دورود هنوز یک طرح توسعه ای در این کارخانه راه اندازی نشده است، تصریح کرد: این طرح توسعه باید هرچه زودتر در قالب فاز 4 در کارخانه سیمان دورود در دستور کار قرار گیرد.

وی با تاکید بر اینکه شهرستان دورود مادر صنعت سیمان در کشور محسوب می شود ادامه داد: متاسفانه برای توسعه و راه اندازی تکنولوژی روز دنیا در کارخانه سیمان دورود اقدام خاصی صورت نگرفته است.

این فعال اقتصادی با تاکید بر فراهم آوردن شرایط برای اجرای فاز چهارم کارخانه سیمان دورود، یادآور شد: این در حالیست که در استانهایی مانند فارس و آذربایجان غربی که ایجاد یک طرح سیمان امکان پذیر نیست چند واحد کارخانه سیمان طی چند سال اخیر راه اندازی شده است.

مدیر کل محیط زیست استان لرستان نیز در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به کاهش آلایندگی کارخانه سیمان دورود با راه اندازی الکتروفیلترهای این واحد صنعتی افزود: با این وجود در راس همه توقعات محیط زیست، موضوع راه اندازی فاز چهارم کارخانه و انتقال این واحد آلاینده به خارج از شهر دورود قرار دارد.

محمد حسین بازگیر ادامه داد: انتقال کارخانه سیمان دورود به خارج از شهر و راه اندازی فاز چهارم سیمان دورود هم مصوبه سفر هیئت دولت است و هم نسخه تکمیلی رفع آلایندگی شهر دورود خواهد بود.

وی با بیان اینکه راه اندازی فاز چهارم کارخانه در فضایی خارج از شهر دورود مجوز ارزیابی زیست محیطی نیز گرفته است، ابراز امیدواری کرد که با بهترین روشهای روز کارخانه ای بسیار مجهز در خارج از شهر راه اندازی شود.

بنابر این گزارش شرکت سیمان دورود که متشکل از سه واحد مجزا بوده از بزرگترین تولیدکنندگان سیمان در کشور است که در میان مصرف کنندگان سیمان از شهرت بسیاری برخوردار است.

واحد شماره یک این کارخانه در سال 1338 با ظرفیت 300 تن در روز شروع به کار کرد و سپس با نصب مجدد یک کوره 300 تنی ظرفیت را به 600 تن در روز افزایش داده و در نهایت پس از آن در سال 1343 با نصب یک کوره 400 تنی، تولید این کارخانه به هزار تن در روز افزایش یافت.

واحد شماره دو این کارخانه نیز یکی از واحدهای تولیدی شرکت سیمان دورود است که به روش خشک کار می کند و در سال 1348 با ظرفیت اسمی هزار تن در روز به بهره برداری رسیده است.

واحد شماره سه کارخانه سیمان دورود که بزرگترین واحد تولیدی این شرکت است نیز در سال 1359 شروع به کار کرد و تولید روزانه آن بالغ بر دو هزار و 500 تن است.

کارخانه سیمان دورود با وجود اینکه یکی از مهمترین صنایعی است که در استان لرستان با سابقه 50 ساله در حال فعالیت است ولی متاسفانه این صنعت شهر دورود را که همواره به عنوان پایتخت طبیعت ایران معروف بوده به شهری با دودهای سیمانی تبدیل کرده است.

روند آلودگی این کارخانه که در وسط شهر دورود قرار دارد بارها از سوی محیط زیست مورد انتقاد و پیگیری قرار گرفت که در نهایت در دی ماه سال 87 الکتروفیلتر واحد شماره یک این کارخانه در همایشی با عنوان "همایش آسمان آبی" نصب شد تا این امیدواری در مردم شکل بگیرد که دیگر آسمان دورود تیره نخواهد بود.

البته نصب الکتروفیلتر فاز یک و دو کارخانه سیمان دورود پایان آلودگی این شهر نبود و بعد از آن هم مردم همچنان با گرد و غبار ناشی از فعالیت فاز سوم این کارخانه دست و پنجه نرم کردند تا در نهایت با پیگیریهای محیط زیست فاز سوم این کارخانه نیز صاحب الکتروفیلتر شود.

با وجود اینکه با راه اندازی الکتروفلیترهای یاد شده میزان آلودگی این واحد صنعتی کاهش یافته است اما نسخه اصلی رفع آلودگی هوای دورود احداث فاز چهارم کارخانه سیمان و انتقال این صنعت به خارج از شهر است، موضوعی که نیازمند حمایت متولیان امر از بخش خصوصی برای راه اندازی فاز چهارم این واحد بزرگ صنعتی است.

..................

گزارش: فاطمه حسینی