سنندج - خبرگزاری مهر: بافت و تولید فرش دست باف در کردستان دارای سابقه ای طولانی است و به همین دلیل با تلاش و هنرمندی فرشبافان کردستانی 60 هزار متر مربع فرش دستبافت در دوره اخیر بافت فرش تا امروز در این استان تولید شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، تولید فرش دست باف در کردستان همواره از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است و علیرغم اینکه در دهه اخبر و به دلیل ورود فرش های ماشینی این هنر و صنعت تا حدودی دچار خدشه شده است ولی همچنان فرش دست باف کردستان از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان در گفتگو با خبرنگار مهر و با اشاره به تولید 60 هزار متر مربع فرش در این استان در طی دو دوره بیان کرد: این میزان فرش در چهار کارگاه متمرکز و بیش از 49 کارگاه غیرمتمرکز دارای مجوز، در این استان تولید شده است.

سیروس شاه غیبی اظهار داشت: فرشهای استان کردستان در سه سبک سنه، بیجار و افشار بافته می شوند که هر سبک برگرفته از ویژگی ها و شرایط خاص منطقه بوده و به همین دلیل تنوع در رنگها و نوع بافتها نیز متفاوت است.

وی گفت: سبک فرش دستبافت سنه که نام قدیمی شهر سنندج است، دارای ساختار متنوع و متحول در نگاره ها و فرم شناسی است و این نوع بافت در سطح کشور و حتی جهان جایگاه ویژه ای دارد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان افزود: از طرح های این سبک می توان به ماهی درهم، جقه چارگی، جقه هشت پر، گل وکیلی، گل و بلبل، گل میرزا علی و جقه چهارپر اشاره کرد.

شاه غیبی بیان کرد: سبک بیجار از جمله دیگر سبک های تولید فرش دستبافت در استان کردستان به شمار می رود که بیشتر در شهرها و روستاهای اطراف شهرستان های بیجار و قروه بافته می شود و به دلیل کیفیت بالا امروز نیز این سبک در کشور دارای شهرت خاصی است.

وی یادآور شد: از جمله طرح های مهم این سبک می توان به نقوش ماهی درهم، مراتی، لچک و ترنج شاه عباسی، انواع گل فرنگ مستوفی و دهان اژدر اشاره کرد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان ادامه داد: سبک افشار نیز از جمله دیگر سبک های فرشبافی در استان کردستان است که بیشتر در شهرستان های سقز، دیواندره و بانه رواج دارد.

صنعت فرش دستباف کردستان این هنر زیبای اصیل، مخلوق انگشتان گره زن نقش و نگارهای دلربا بر دار قالی قدمتی بیش از 400 ساله دارد.

کردستان یکی از استانهای مستعد کشور در زمینه تولید فرش دستبافت به شمار می رود و به همین دلیل توسعه و تقویت فرش دستبافت به عنوان یکی از ظرفیت های نهفته این استان می تواند در راستای کاهش نرخ بیکاری و ایجاد فرصتهای جدید شغلی به ویژه در حوزه مشاغل خانگی موثر و مفید باشد.

هم اکنون 90 هزار نفر در حوزه فرش دستباف در بخش های بافندگی و رنگرزی، رفوگری، طراحی و خرید و فروش آن اشتغال دارند که می توان در قالب برنامه ریزی بهتری این میزان را افزایش داد و زمینه را برای توسعه و تقویت صنعت فرش بافی در کردستان فراهم کرد.

بر اساس آمارهای اعلام شده از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان در کشور به ازای هر 100 نفر جمعیت تنها سه نفر بافنده فرش وجود دارد، در حالیکه این آمار در کردستان به ازای هر 100 نفر شش نفر به بافت فرش اشتغال دارند که در مقایسه این آمار به این نتیجه می رسیم که مردم کردستان علاقه خاصی به انجام این کار دارند و باید مورد حمایت بهتری قرار گیرند.

فرش دستبافت استان کردستان هم اکنون زینت بخش خانه های بسیاری از مردم در کشورمان و سایر کشورهای جهان از جمله کشورهای ایتالیا، آلمان، چین، روسیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس است.

متاسفانه باتوجه به اینکه انواع محصولات فرش دستبافت کردستان از پایانه های خارج از استان صادر می شود، از ارزش ریالی صادرات فرش این استان آماری در دست نیست و به همین دلیل است که باید برنامه ریزی و نظارت بهتری در این حوزه صورت گیرد.

شاه غیبی رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت استان کردستان هم در خصوص وضعیت این بخش در استان گفت: بیمه بیش از 14 هزار نفر از فرشبافان از حدود دو سال قبل تاکنون، برگزاری دوره های آموزشی، ایجاد مجتمع های فرشبافی متمرکز و غیر متمرکز و ارائه تسهیلات به فرشبافان از جمله اقدامات حمایتی این سازمان از فرشبافان است

هر چند که انجام این گونه اقدامات می تواند در راستای توسعه صنعت فرش کردستان موثر باشد ولی انتظار می رود که اقدامات و برنامه ریزی های بهتری در راستای تقویت جایگاه فرش استان کردستان صورت گیرد.