سید عباس عراقچی در گفتگوی مشروح با خبرنگار مهر به تشریح نتایج اجلاس عدم تعهد پرداخت و در پاسخ به این سئوال که شما در مذاکرات ایران و 1+5 حضور داشته اید. درباره این مذاکرات آینده آنها دیدگاهتان چیست گفت: در بحث هستهای ما کاملاً جدی هستیم و جدیت خودمان را هم از طریق طرحهای واقعی و عملیاتی به طرف مقابل نشان دادهایم. منطق ما هم منطق کاملاً روشنی هست. ما میگوییم هر طرف برای خود خط قرمزی دارد. بیایید به خطر قرمزهای یکدیگر احترام بگذاریم. ما میگوییم حقوق ما براساس ان پی تی و قواعد بینالمللی باید به رسمت شناخته شود.
وی یادآور شد: آنها هم میگویند که نگران هستیم ایران به سمت سلاح هستهای برود هر دو این موارد دارای راه حل است ما حاضریم آنها حق ما را به رسمیت بشناسند و ما هم در مقابل، فتوای مقام معظم رهبری مبنی بر رد مشروعیت هر گونه سلاحکشتار جمعی از جمله سلاح هستهای را به هر شکلی که هست مجدد اعلام کنیم و یا در جایی ثبت کنیم.
وی افزود: تحریم برای این گذاشته شده است که مدعی اند برنامه هستهای ما ابعاد نظامی دارد. اگر ما ثابت کردیم که ابعاد نظامی ندارد ، اولین نتیجه طبیعی این است که همه تحریمهایی که گذاشتهاند را باید بردارند. بنابراین جدیت ما خیلی کامل و واضح نشان داده شده است. بقیه قدمهایی هم که در برنامه پیش بینی کردهایم بر این اساس است. خیلی منطقی و روشن برنامه عملیاتی و پیشنهادات عملی ارایه کردیم که اگر به این پیشنهادات عمل شود هم آنها و هم ما به خواسته خود میرسیم. خواسته ما این است که مثل هر کشور دیگری برنامه صلح آمیز هستهای داشته باشیم. خواسته آنها هم این است که تضمین وجود داشته باشد که ایران به سمت سلاح نمیرود که هر دو این ها شدنی است. ولی اینکه آنها همراهی نمیکنند و یا پیشنهاداتی میدهند که عملی نیست و غیرواقعی و غیرمعقول است، ناشی از فقدان اراده سیاسی در بین 6 کشور است.
وی ادامه داد: بعضی ها معتقدند که باید تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا صبر کنیم و بعضی ها معتقد هستند که شش کشور اصولا از رسیدن به یک اجماع و حل موضوع ناتوان هستند و باید راه حل های دیگری را پیدا کنیم. ایده ها در این مورد مختلف است آنچه که به ما مربوط می شود، ما برنامه هسته ای خودمان را در چارچوب صلح آمیز پیش می بریم و مسیر خود را طی می کنیم. ما به بسیاری از اهداف خود رسیده ایم و تکنولوژی خود را در عرصه چرخه سوخت کامل کرده ایم.
از نظر تکنولوژی تجهیزات و مواد وضع ما کاملا خوب است. لذا غربی ها تا هر زمانی که می خواهند صبر کنند. کسی که ضرر می کند آنها هستند. تحریم ها برای ما هزینههایی داشته ولی در مقابل برکاتی نیز داشته است که قابل مقایسه نیست.
این سوءتفاهم این است که فکر می کنند تحریم ها کار می کند و منتظرند. این یک سوء تفاهم بزرگ و یک خیال کاملا غلط است و تعجب می کنم که چرا نمی توانند ایران را بشناسند، هر چه آنها صبر کنند اگرچه تحریم ها هزینه دارد اما کارساز نمی شود و برعکس، ایران هر روز قدرتمندتر می شود. الان موضع مذاکراتی ما بعد از اجلاس عدم تعهد قوی تر از موضع مذاکراتی ما قبل از اجلاس است. گذشت زمان به نفع ماست و جمهوری اسلامی را قوی تر می کند، لذا آنها تا هر موقع که می خواهند صبر کنند ما عجله ای نداریم.
وی در پاسخ به این سئوال که موضع فرانسه در نشست ها تغییری کرده است؟ زمانی می گفتند نماینده فرانسه بیشتر از آمریکایی ها ایستاده است، حالا بعد از تغییر رئیس جمهور فرانسه موضع آن ها عوض شده یا خیر گفت: من اعتقادی به اینکه تغییر افراد باعث تغییر مواضع شود، ندارم. ممکن است که ادبیات در کشورها عوض شود اما مواضع تغییر نمی کند به ویژه در این موضوع که برای مجموعه غرب یک موضوع حیاتی است. فکر می کنم کشورهای غربی 1+5 را در یک مجموعه باید نگاه کرد. این خیلی اهمیتی ندارد که بگوییم یک کشور قوی تر یا ضعیف تر برخورد می کند. ممکن است تقسیم کاری بین خودشان داشته باشند اما نگاه من به اینها یک نگاه واحد هست و معتقدم مجموعه سیاست های آنها را باید یکپارچه نگاه کرد.
مشروح این گفتگو متعاقبا منتشر خواهد شد.