به گزارش خبرگزاری مهر، احمدشاه مسعود، شیر دره پنجشیر، نهم ستپامبر سال 2001 دو روز قبل از حادثه یازده سپتامبر توسط دو خبرنگار قلابی در عملیاتی انتحاری در «خواجه بهاءالدین» در مهمانسرایی در نزدیکی وزارت امور خارجه به شهادت رسید و در «ساریچه» به خاک سپرده شد.
قبر او مشرف بر دو دامنه دره پنجشیر است. همه از افغانی و غیر افغانی در آرامگاه فرمانده مسعود گرد هم میآیند و به سوگ مردی مینشینند که حماسههای جاودانه و کارنامه تاریخی جهاد و مقاومتش درکوهپایههای پر غرور و درههای مردخیز افغانستان در دل سنگها برای همیشه تاریخ ثبت است.
اسطوره بینظیر تاریخ افغانستان بهانهای شد تا در سالگرد شهادتش، سرویس «جهان اسلام» پنجره پروندهای را درباره قهرمان ملی افغانستان که سالها در برابر ارتش سرخ شوروی و تعصبات جاهلی طالبان مقاومت و ایستادگی کرد، اختصاص دهد.
گفتگوی اختصاصی با «احمد ولی مسعود»، برادر احمدشاه مسعود، بررسی کارنامه سیاسی و نظامی احمد شاه مسعود با عنوان «دولت مجاهدین در بحران مشروعیت»، «ماجرای افشار و دمیدن در شیپور تفرقه» تصویری شفاف از احمدشاه مسعود به شما ارائه خواهند داد و در ادامه گفتههای صاحبنظران درباره احمدشاه مسعود، نگاهی کوتاه به علل و انگیزههای ترور احمدشاه مسعود و روایتی از روزهای فاجعه افشار را خواهید خواند.
«باشگاه خبرنگاران» هم مانند هفتههای گذشته با موضوعاتی میهمان خوانندگان پر و پا قرص پنجره شده است. «مسکن ویژه برای میلیونرهای ویژه!» به شرایط دریافت خانه، ویژه تهرانیها پرداخته است و در ادامه رقابتهای پارالمپیک و حواشی آن با عنوان «افتخارآفرینان بیدست و پا!» پیش روی شماست.
«کلاه قرمزی» که پس از سیما، سینما را هم نجات داد، گزارش سوم باشگاه خبرنگاران است و آخرین گزارش باشگاه گزارشگران هم «بهخاطر یک مشت دلار» درباره گران شدن چندباره ارز است که محسن جندقی آن را نوشته است.
بسیاری از تحلیلگران قطع رابطه سیاسی کانادا با ایران در شرایط فعلی را انعکاس سیاستهای خصمانه غرب علیه ایران بهخصوص پس از برگزاری اجلاس شانزدهم سران جنبش عدم تعهد در تهران میدانند. سرویس سیاست پنجره پروندهای را به این موضوع اختصاص داده و ضمن مرور وقایع هفته گذشته که بر اثر اعلام قطع رابطه سیاسی کانادا با ایران به وقوع پیوست، به تحلیل انگیزهها و حوادث سیاسی مرتبط با این موضوع پرداخته است.
رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه درباره اقدام وزارت خارجه کانادا در تعلیق رابطه با ایران در مصاحبهاش با پنجره میگوید: تصمیم به تعلیق رابطه سیاسی کانادا با ایران، نوعی فشار سیاسی بر جمهوری اسلامی ایران است که در عرف دیپلماتیک، حرکتی غیرحرفهای بود. «سازمان سیا در اتاوا» عنوان یادداشتی است که روابط پرالتهاب تهران و تورنتو را مورد بررسی قرار میدهد.
«پاسخی به چند استدلال واهی» تحلیلی کوتاه درباره دلایل اعلام شده برای قطع روابط کانادا با ایران و «مواضع ناشایست دختر شایسته!» مروری بر فعالیتهای ضدوطنی همسر ایرانی وزیر دفاع کانادا و قطع روابط سیاسی کانادا با ایران در گفتگو با دکتر فؤاد ایزدی، کارشناس مسائل آمریکا و اروپا در این پرونده پیش روی مخاطبین قرار دارد.
«روشنفکری وارونه» عنوان پرونده سرویس اندیشه است که روشنفکران عرب موضوع روشنفکری در کشورهای عربی را پیگیری کرده است.
«بمب طهحسین در دستان ابوزید» یادداشت دکتر علیرضا قائمینیا درباره مبانی اندیشهای و بررسی تأثیر نصر حامد ابوزید بر روشنفکران ایران است و در همین رابطه میتوانید یادداشت نصرالله آقاجانی با عنوان «بازآفرینی اصول تجدد با ادبیات دینی» را بخوانید که از اندیشههای حسن حنفی، روشنفکر معاصر مصری سخن میگوید. گفتگو با حسین عباسی پژوهشگر و مترجم و شفیق جرادی، یاداشت شمسالله مریجی، رییس دانشگاه باقرالعلوم (علیهالسلام)و نگاهی به مواضع سلبی و ایجابی حوزه نجف در برابر روشنفکران از قسمتهای مختلف سرویس اندیشه پنجره است.
مهمان گپ این هفته «چارسو» رضا امیرخانی است؛ نویسنده رمانهایی چون من او، بیوتن و قیدار و مقالات بلندی چون نشت نشا و نفحات نفت. دوستداران امیرخانی میتوانند رشحاتی از قلم توانا و ذهن پویای امیرخانی را در این گفتگوی خودمانی نیز بیابند.
پنجره ماضیه همچنان بهسوی گذشته باز است. در این شماره از یک خودپیغمبرپندار و یک خودخداپندار و نیز اولین قانون بشری خواهید خواند و نماهایی از مظفرالدینشاه و جسد صادق هدایت و روزنامههای فردای 17 شهریور 57 و... را خواهید دید.
پنجره 150 را میتوانید با مطالب دیگری در باشگاه اهل قلم، مجله خبری و مجله برون مرزی به قیمت 2000 تومان و 84 صفحه از روزنامهفروشیها بخواهید و یا با ارسال عدد صفر به شماره 3000101177 مشترک هفته نامه پنجره شوید.