به گزارش خبرنگار مهر، شهر کرمان بیشترین تعداد ابنیته تاریخی ثبت ملی کشور را در خود جای داده است و نکته قابل توجه اینکه بسیاری از بناهای تاریخی دیگر در کرمان هنوز وجود دارد که در انتظار ثبت ملی است اما سوال اینجاست که با وجود این پتانسیل غنی این استان چه سهمی در خصوص جذب گردشگر دارد؟
واقعیت این است که بسیاری از شهرهای دیگر کشور که از داشته های به مراتب پائین تری نسبت به کرمان برخوردار هستند توانسته اند با ساماندهی ابنیه تاریخی و معرفی و در برخی مواقع بزرگنمایی داشته هایشان موقعیتی به مراتب برتر از کرمان در جذب گردشگر داشته باشند.
پتانسیلهای تاریخی کرمان هدر می رود
ساختار بسیاری از این شهرها بر مبنای جذب گردشگر طراحی شده است و به همین دلیل نیز در اجرای طرحهای عمرانی ملی نیز سهم بیشتری به خود اختصاص داده اند اما در این میان کلانشهر تاریخی کرمان هیچ برنامه مدون و زمانبندی شده ای برای استفاده از پتانسیلهای تاریخی ندارد.
وضعیت کنونی بسیاری از ابنیه تاریخی کرمان هم اکنون نا بسامان است و نیاز به مرمت و ساماندهی دارند اما در حال حاضر 80 درصد از بناهای تاریخی شهر کرمان در بافت تاریخی هیچ گونه ساماندهی برای جذب گردشگر ندارند و حتی مردم کرمان نیز از وجودشان اطلاعات دقیق ندارند که این روزها با تهدیدی جدی نیز مواجه هستند.
بالا آمدن سطح آبهای زیر زمینی در کرمان هر چند با اجرای طرح احداث گالری ها و انتقال آبهای فاضلاب شهری از طریق آنها به خارج از شهر تا حدودی کنترل شده است اما همچنان به مهمترین تهدید بناهای تاریخی کرمان تبدیل شده است.
آثار تاریخی کرمان مملو از آب
علت اصلی این امر قرار گرفتن اکثر بناهای تاریخی کرمان در پست ترین نقطه کرمان از لحاظ ارتفاع زمین است و به همین دلیل این آبها به ابنیه باستانی کرمان سرازیر شده است بطوریکه دهها آب انبار تاریخی کرمان هم اکنون مملو از فاضلاب شهری است.
مسجد جامع کرمان که بلندترین برج ساعت کشور را دارد و از بناهای منحصر به فرد کرمان و ایران محسوب می شود دچار آبگرفتگی و نم زدگی شدید دیوارها شده است و تنها با کارکرد چند دستگاه پمپ آب همچنان پابرجاست و اگر این پمپ ها از کار بیفتند در یک روز مملو از آب می شود.
بناهای تاریخی مجموعه بازار تاریخی کرمان که بلندترین بازار سرپوشیده جهان است دچار نم زدگی شده اند و این داستان در مورد بسیاری از ابنیه دیگر ادامه دارد اما اینکه تاکنون برای حل این مشکل چه شده است سوالی است که مسئولان باید جوابگو باشند.
حمام باغ له له در حال تخریب کامل
اما در این میان یک بنای تاریخی در کرمان به دلیل بالا آمدن این آبها که در واقع فاضلاب شهری است کاملا تخریب شده است و کار به جایی رسیده که ساکنان اطراف این بنا به دلیل وجود حمام تاریخی با مشکل جدی مواجه شده اند و در حال تخلیه ساختمانهای اطراف هستند.
حمام باغ له له در کوچه باغ له له و در محله شهر که قدیمیترین محله کرمان است قرار دارد این مکان تاریخی در گذشته بزرگترین حمام و مرکز اجتماعی کرمان محسوب می شده است اما هم اکنون آب تا چندین متری این ساختمان به خصوص حوضچه اصلی بالا آمده و دیوارها و بناهای تاریخی این حمام تخریب شده است.
ساکنان کوچه باغ له له از تجمع اراذل و اوباش و معتادان در این حمام اعتراض دارند و از بروز بیمارهای مختلف به دلیل سکون آب در این حمام نگران هستند اما در مقابل تا کنون اقدامات مقطعی و بی نتیجه ای در راستای بهبود شرایط این حمام در گذشته انجام شده است و حمام هم اکنون به حال خود رها شده است.
مسئولان میراث فرهنگی کرمان از مالکیت شهرداری در بخشی از این حمام سخن می گویند و خواستار همکاری شهرداری کرمان برای رفع مشکل این بنا هستند اما اینکه تاکنون چه اقدامی در خصوص خروج این حمام از وضعیت کنونی انجام شده است مسئولان میراث باید جوابگو باشند.
شهرداری هیچ مالکیتی در حمام باغ له له ندارد/ برای مرمت آثار تاریخی کرمان آماده ایم
اما ابوالقاسم سیف الهی در گفتگو با مهر در خصوص این حمام تصریح کرد: شهرداری تنها مالکیت چند حجره قدیمی در اطراف این حمام را دارد و هیچ مالکیتی نسبت به حمام ندارد و حاضر است همین اتاقها را نیز به میراث فرهنگی واگذار کند.
شهردار کرمان در ادامه گفت: با این وجود ما آماده ساماندهی بسیاری از بناهای تاریخی کرمان از جمله همین حمام و مجموعه قلعه دختر و قلعه اردشیر هستیم.
سیف الهی افزود: هم اکنون وضعیت حمام باغ له له نگران کننده است و موجب بروز شکافی در ساختمانهای اطراف این حمام شده و باید هر چه زودتر برای رهایی از این وضعیت چاره اندیشی شود.
شهردار کرمان گفت: باید از این پتانسیلهای تاریخی در راستای پیشرفت و توسعه استان استفاده کرد اما عملا تاکنون این اتفاق نیفتاده و در بسیاری از موارد بناهای ثبت شده در فهرست میراث فرهنگی تنها در توسعه طرحهای عمرانی مشکل ساز شده اند در حالیکه باید با مرمت آنها زمینه توسعه گردشگری و اقتصاد شهری را در کرمان فراهم کنیم.
.........................
گزارش: علی محمدی