کرمانشاه – خبرگزاری مهر: معاون صنایع دستی کرمانشاه گفت: هم اکنون صنعت جاجیم بافی ازبین رفته است و در معرض انقراض است اما برای اینکه این هنر روبه زوال نرود سعی شده است که آن را به علاقمندان آموزش دهیم و این هنر را به روز نماییم.

به گزارش خبرنگار مهر، صنایع دستی در استان کرمانشاه از سابقه و تاریخی طولانی برخوردار است بطوری که روزگاری کرند غرب زرادخانه مهمی بوده است که سلاح های گوناگونی در آن ساخته می شد.

در تاریخ یورش های تیموریان و جنگ های ایران و عثمانی از سلاح های ساخت کرند یاد شده است.

صنایع دستی در استان کرمانشاه به موازات توسعه کشاورزی و دامداری پیشرفت هایی داشته و در اقتصاد و زندگی مردم استان به ویژه عشایر و روستائیان نقش مهمی داشته است.

هنر جاجیم بافی یکی دیگر از صنایع دستی کرمانشاه است که از دیرباز بین خانواده‌های روستایی و عشایر رواج داشته است.

جاجیم به عنوان بالاپوش گرم مورد استفاده قرار می گیرد. حتی در بین برخی از خانواده های روستای جاجیم را به عنوان چشم روشنی و جهیزیه نوعروسان هدیه می دهند و به عنوان یادگاری ارزنده سال ها در خانوارها باقی می ماند.

مواد اولیه جاجیم پشم و بافت آن شبیه گلیم است با این تفاوت که جاجیم در چهار تخته بافته می شود و پس از بافتن به هم متصل و دوخته می شود.

در منطقه اورامان و ثلاث زنان جاجیم هایی را با نقوش متنوع و جنس مرغوب می بافند که در نوع خود کم نظیر است.

معاون صنایع دستی کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: هم اکنون صنعت جاجیم بافی ازبین رفته است و در معرض انقراض است درواقع تاریخچه دقیقی از آن در دسترس نیست اما با توجه به آثار باقی مانده و در دست می توان قدمت این هنر و صنعت در کرمانشاه را بیش از دو هزار سال دانست.

نصرت الله سپهر افزود: با توجه به اینکه بافته جات ومنسوجات پشمی به مرور درطول زمان براثرسرما و گرما و یا تماس با خاک از بین خواهد رفت به این دلیل نمی توان گفت تاریخ دقیق آن مربوط به چه زمانی است.

وی گفت: باتوجه به نقوش باستانی بافته شده برروی جاجیم ودستگاه های بافنده آن می توان گفت قدمت آن به حداقل دو الی سه هزار سال این دستینه بافت باشد.

وی اظهارکرد:برای اینکه این هنر روبه زوال نرود سعی شده است که آن را به علاقمندان آموزش دهیم و این هنر را به روز نماییم .

وی بیان کرد: تغییر کاربرد این تولیدات اینگونه است که اکنون ازجاجیم به عنوان کیف، کیف جای تلفن همراه، رومبلی، و پرده و رختخواب پیچ استفاده می شود.

سپهر اظهارکرد : در گذشته از جاجیم استفاده های گوناگون می شده ازجمله اینکه درمناطق سردسیر همچون سنقر بعنوان لحاف، ودر مناطق لک وکلهر بعنوان ماشته استفاده می شده است ولی درخود شهر کرمانشاه از آن به عنوان زیرانداز (مثل فرش) و زین روی اسب استفاده می کردند.

وی گفت: در حال حاضر تعداد هنرمندان ماهری که دراین شهر به فعالیت می پردازند یکهزار نفر است که از این تعداد 100 هنرمند به صورت تمام وقت فعال هستند.

معاون صنایع دستی درپایان گفت: این نوع دستینه درسال 90 ثبت ملی شده واز یونسکو نشان مرغوبیت کالا دریافت کرده است.