توقیف روزنامه شرق و شهادت خبرنگار شبکه تلویزیونی پرس‌تی‌وی در سوریه دو خبر مهم عرصه فرهنگ و رسانه بودند که در این هفته در خروجی رسانه‌ها قرار گرفتند.

 خبرگزاری مهر ـ گروه فرهنگ و ادب: مرور اخبار این هفته را با خبر توقیف روزنامه شرق آغاز می‌کنیم. با موضع‌گیری‌ها و مصاحبه‌هایی که برخی از مسئولین طی روز گذشته درباره روزنامه شرق داشتند، بحث توقیف این روزنامه توسط وزیر ارشاد هم مطرح شد. اما علی مطهری عضو هیئت نظارت بر مطبوعات در گفتگویی که با خبرنگار مهر داشت، درباره اظهارنظر سیدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که گفته است نسبت به توقیف این روزنامه اقدام می‌شود، توضیح داد: برای توقیف یا هر نوع مجازات دیگری با این روزنامه باید مسیر قانونی را طی کرده و راهش هم این است که هیئت نظارت بر مطبوعات تشکیل جلسه داده و طبق رای اعضا درباره این روزنامه تصمیم‌گیری شود.

مطهری همچنین درباره تذکری که از سوی اداره کل مطبوعات و خبرگزاری‌های داخلی وزارت ارشاد در قالب یک نامه به روزنامه شرق داده شده است، بیان کرد: آنها این اجازه قانونی را دارند که تذکر کتبی به رسانه‌ای بدهند.

گفتگوی مطهری با مهر در ساعات بعداز ظهر دیروز چهارشنبه 5 مهر صورت گرفت و وی در پایان گفتگو گفت:‌ اعضای هیئت نظارت بر مطبوعات درباره این موضوع با یکدیگر مشورت کردند و تصمیم بر این شد که امشب جلسه‌ای با همین موضوع برگزار کنیم.

اما طی ساعات شب گذشته و بعد از برگزاری جلسه هیئت نظارت بر مطبوعات، روزنامه شرق توقیف شد. قرار بازداشت مهدی رحمانیان مدیر مسئول این روزنامه نیز صادر شد و در خبری که دیشب منتشر شد عنوان شد که وی هم اکنون در کلانتری در انتظار موافقت قاضی کشیک با وثیقه  50 میلیونی برای آزادی رحمانیان است.

مدیر مسئول روزنامه شرق دیروز در واکنش به خبر توقیف این روزنامه به دلیل درج کاریکاتور توهین آمیز در این روزنامه به خبرنگار مهر گفت: شائبه توهین‌آمیز بودن این تصوویر پذیرفته شده نیست و هیچ نمادی نیز از رزمندگان دفاع مقدس در آن دیده نمی‌شود. چنین برداشتی غیر‌واقعی‌ترین برداشتی است که ممکن است از کاریکاتورانجام گرفته باشد و ربط دادن آنها به رزمندگان هشت سال دفاع مقدس غیر‌واقعی‌ترین کار ممکن است.

وی هدف از انتشار کاریکاتور را اینطور توضیح داد: هدف از انتشار این کاریکاتور آن بود که نشان دهیم غربی ها چشم بسته راجع به اسلام قضاوت می کنند.

 خبرنگار پرس‌تی‌وی در دمشق به شهادت رسید

اما خبر مهم دیگری که در روزهای پایانی این هفته منتشر شد، شهادت مایا ناصر خبرنگار شبکه تلویزیونی پرس‌تی‌وی بود که در درگیری‌های سوریه اتفاق افتاد.

حمیدرضا عمادی، مدیر اتاق خبر پرس تی وی دیروز در گفتگو با خبرنگار مهر، از شهادت یکی از خبرنگاران این شبکه تلویزیونی خبر داد و گفت: صبح امروز چهارشنبه 5 مهرماه خبرنگار شبکه پرس تی وی «مایا ناصر» مورد اصابت گلوله تک تیرانداز در شهر دمشق قرار گرفت و به شهادت رسید.

به گفته مدیر اتاق خبر شبکه انگلیسی زبان پرس تی وی، مایا ناصر 33 ساله و تبعه سوریه از یک سال گذشته در مناطق بحرانی سوریه گزارش‌های زنده تصویری و تلفنی به پرس تی وی می‌داد و به همین خاطر مرتباً توسط تروریست‌های تحت حمایت غرب از طریق توییتر تهدید می‌شد. در روز حادثه مدیر دفتر پرس تی وی و العالم در دمشق آقای حسین مرتضی نیز مایا ناصر را همراهی می‌کرد که آقای مرتضی هم مورد اصابت گلوله قرار گرفت و زخمی شد. وی در حال حاضر در بیمارستانی در دمشق مشغول مداوا است.

وی ادامه داد: پرس تی وی مسئولیت مستقیم این ترور را بر عهده ترکیه، قطر و عربستان سعودی که سلاح و پول به تروریست‌ها می‌دهند، می‌گذارد و مدل این ترور را یک مدل آمریکایی - اسرائیلی می‌‌داند که در هنگام اشغال عراق نیز، آمریکا از ترور خبرنگاران و مردم عادی توسط تک تیراندازان برای ایجاد وحشت و سکوت خبری استفاده کرد.

تغییر در هیئت امنای خانه کتاب منتفی است

علی شجاعی صائین مدیرعامل موسسه خانه کتاب در گفتگو با خبرنگار مهر، با تاکید به پایان یافتن دوره سه ساله هیئت امنای این موسسه گفت: طبق اساسنامه موسسه خانه کتاب، حتی اگر دوره فعالیت اعضای هیئت امنا پایان یافته باشد، آنها می‌توانند به فعالیت خود ادامه دهند مگر اینکه معاون فرهنگی وزارت ارشاد تصمیم به تغییر در ترکیب این هیئت را بگیرد.

وی افزود: تا این لحظه هم سرپرست معاونت فرهنگی وزارت ارشاد ابلاغی در مورد تغییرات در هیئت امنای موسسه خانه کتاب نداشته است.

اعضای هیئت امنای موسسه خانه کتاب در هر دوره برای مدت 3 سال تعیین می‌شوند. دوره اول فعالیت هیئت امنای خانه کتاب از شهریور 1385 تا شهریور 88 بوده و دوره دوم هم از شهریور 88 تا شهریور 91 ادامه داشت.

محمدزاده مسئولیت اداره‌کل مطبوعات خارجی را بر عهده گرفت

محمدجعفر محمدزاده معاون امور مطبوعاتی وزارت ارشاد با پذیرش استعفای محمدجواد آقاجری مدیرکل سابق مطبوعات و خبرگزاری‌های خارجی را بر عهده گرفت.

علی قائمی مهر مدیر روابط عمومی و امور بین‌الملل معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد ضمن تائید استعفای محمدجواد آقاجری مدیرکل سابق مطبوعات و خبرگزاری‌های خارجی به خبرنگار مهر گفت: آقای محمدزاده معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد این استعفا را پذیرفته است.

محمدجواد آقاجری مدیرکل سابق مطبوعات و خبرگزاریهای خارجی وزارت ارشاد، دلیل استعفای خود را از این سمت، تمایلش به تدریس در دانشگاه عنوان کرد.

جشنواره‌های کتاب فصل و هشت به کار خود پایان دادند

دو جشنواره ادبی کتاب فصل و هشت هم در این هفته با برگزاری مراسم اختتامیه، به کار خود پایان دادند. کتاب فصل بیست و یکمین دوره خود را دید و به گفته مجید حمیدزاده دبیر علمی بیست و یکمین جایزه کتاب فصل تعداد آثاری که در بهار امسال مورد داوری قرار گرفت نسبت به سال گذشته همین فصل رشد داشته و امسال 3701عنوان کتاب مورد داوری اولیه قرار گرفت.

مراسم اختتامیه جشنواره ادبی هشت (با موضوع تاثیر معنوی امام هشتم بر حماسه هشت سال دفاع مقدس) عصر سه شنبه 4 مهر در تالار اندیشه حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد.

«باغ کتاب» درخواست مجوز خبرگزاری داد

علی‌اکبر اشعری مدیر پروژه باغ کتاب در گفتگویی که این هفته با خبرنگار مهر داشت، از ارائه درخواستی به معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ارائه مجوز تاسیس یک خبرگزاری با عنوان «باغ کتاب» خبر داد.

وی در پاسخ به این سوال که «فکر می‌کنید پروژه باغ کتاب این ظرفیت را دارد که یک خبرگزاری با محوریت آن شکل بگیرد؟» گفت: رسانه‌ها و خبرگزاری‌ها در ایران اگرچه به اخبار حوزه کتاب می‌پردازند، این مسئله (کتاب) برای آنها اولویت نیست.

مدیر پروژه باغ کتاب تهران در توضیح بیشتر این مسئله یادآور شد: در حال حاضر تنها رسانه‌ای که به صورت تخصصی به کتاب می‌پردازد، خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) است و عملکرد خوبی هم دارد، اما بهتر است در این زمینه چندصدایی وجود داشته باشد و هدف اصلی ما در ارائه این درخواست، همین مسئله بوده است.

ایزابل آلنده خبر مرگش را تکذیب کرد

یکی از اخبار فرهنگی در عرصه بین‌الملل، تکذیب خبر مرگ ایزابل آلنده بود. ایزابل آلنده نویسنده سرشناس شیلیایی که خبر مرگش به خبر اصلی توییتر تبدیل شده بود، این خبر را تکذیب کرد. این نویسنده در این باره به شوخی گفت: البته من مردم اما از خنده! شایعات به سرعت نور سفر می‌کنند. در حالی که ایزابل آلنده در حال آماده شدن برای حضور در نمایشگاهی در نیویورک بود، یک خبر جعلی درباره مرگ او در اسپانیا منتشر شد.

اختلافات دیپلماتیک چین و ژاپن به عرصه ادبیات کشیده شد

خبر بین‌المللی دیگر عرصه فرهنگ و ادب که این هفته منتشر شد، چالش میان ژاپن و چین بود که از مناقشات دیپلماتیک به مسائل ادبی کشیده شد. به این ترتیب، به دلیل وجود اختلافات دیپلماتیک بین چین و ژاپن بر سر جزایر سنکاکو، به کتابفروشی‌های چین دستور داده شد تا تمام کتاب‌هایی که مرتبط به ژاپن هستند از بازار جمع کنند.

هم زمان با ادامه اختلافات بر سر جزایری در شرق دریای چین، رمان‌های ژاپنی از قفسه کتابفروشی‌های بیجینگ(پکن) جمع‌آوری می‌شوند. این اختلاف از ماه پیش با اعلام ژاپن مبنی بر خرید جزایر از مالکان شخصی آغاز و باعث بروز تظاهراتی در چین شد. هم زمان شرکت‌های ژاپنی دفاتر خود را در چین بستند و مناسبات دیپلماتیک قطع شد.

تایمز ژاپنی می‌گوید: کتابفروشی معتبر وانگفوجینگ نسخه چینی کتاب پرفروش هاروکی موراکامی به نام Q184 را به همراه کتابهای دیگر نویسندگان ژاپنی از قفسه‌هایش جمع‌آوری کرده است.

مستند محمد جان شکوری ساخته می‌شود

خبر دیگر این که قرار است مستندی درباره محمدجان شکوری یکی از چهره‌های ماندگار عرصه زبان و ادبیات فارسی ساخته شود. بخش‌هایی از این فیلم مستند که هنوز نام قطعی آن انتخاب نشده است، در کشور تاجیکستان و شهر دوشنبه فیلمبرداری شده است و بخش‌هایی از آن هم در ایران تصویربرداری شده است. قسمت‌هایی هم در منزل وی تصویربرداری شده است. این فیلم درباره آثار، احول و زندگانی شکوری زیر نظر محمود اسعدی تولید می‌شود و بانی ساختش نیز ستاد چهره‌های ماندگار است.

محمدجان شکوری عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی بامداد روز یکشنبه 26 شهریور در بیمارستان ابن‌سینا دوشنبه پایتخت تاجیکستان درگذشت.

هفتمین جایزه شعر خبرنگاران فراخوان داد

هفتمین دوره جایزه کتاب سال شعر «خبرنگاران» در دو بخش کتاب و ویژه، با داوری جمعی از خبرنگاران و فعالان رسانه‌ای حوزه شعر و ادبیات، برگزار می‌شود. این دوره از جایزه کتاب سال شعر خبرنگاران با انتشار فراخوان، با دبیری علیرضا بهرامی، از شاعران و ناشرانی که در سال 1390 مجموعه شعر منتشر کرده‌اند دعوت کرده است تا آثار خود را طبق راه‌هایی که در فراخوان توضیح داده شده، به دبیرخانه این جایزه ارسال کنند.