به گزارش خبرنگار مهر، در حالیکه مسئولان فرودگاه خرم آباد از افزایش 112 درصدی استقبال مسافران از پروازها خبر می دهند که در آخرین اخبار از این فرودگاه شرکت "ایران ایر" تنها پرواز خود در فرودگاه خرم آباد را به طور کامل حذف و به یکی دیگر از خطوط هوایی منتقل کرد!
این اتفاق در قالب یک نامه رسمی به فرودگاه خرم آباد ابلاغ شد تا همه امیدها برای افزایش پروازهای شرکت "ایران ایر" و همچنین دایر شدن پروازهای حج در این فرودگاه به ناامیدی تبدیل شود.
و اما در این میان آنچه جالب توجه است که علی رغم توجیه مسئولان مبنی بر عدم استقبال از پروازهای فرودگاه خرم آباد و ارتباط دادن این موضوع به لغو پروازهای این فرودگاه آمارها چیز دیگری می گوید.
در این رابطه مدیر فرودگاه خرم آباد گفت: استقبال مسافران از پروازهای این فرودگاه طی 5 ماهه نخست سالجاری نسبت به مدت مشابه 112 درصد افزایش یافته است.
اسفندیار کیانی افزود: براساس آمار منتشر شده توسط گروه آمار و اطلاعات هوانوردی شرکت فرودگاههای کشور در 5 ماهه نخست امسال 12 هزار و 241 مسافر توسط ناوگان هوایی از این فرودگاه در مسیر تهران - خرم آباد و بالعکس جابجا شده اند.
وی تصریح کرد: این میزان در 5 ماهه نخست سال گذشته 5 هزار و 784 مسافر بوده است.
کیانی ادامه داد: همچنین در 5 ماهه نخست امسال 60 هزار و 287 کیلوگرم بار توسط پروازهای این فرودگاه جابجا شده اند که در مقایسه با میزان 29 هزار و 39 کیلوگرم بار جابجا شده در سال گذشته، 108 درصد افزایش را نشان می دهد.
وی با تاکید بر اینکه امیدواریم با ورود بخش خصوصی و تلاش و همت بیشتر شاهد افزایش پروازهای فرودگاه خرم آباد باشیم، افزود: در حال حاضر روزانه یک پرواز در ساعت 15 از تهران به خرم آباد و در ساعت 17 از خرم آباد به تهران توسط شرکت هواپیمایی ماهان انجام می شود.
مدیر فرودگاه خرم آباد در پایان اظهار داشت: با استقبال بی نظیر شهروندان لرستانی انتظار می رود شرکت های هواپیمایی در مسیرهای مختلف از این فرودگاه پرواز برقرار کنند.
در حالیکه هم اکنون روزانه تنها یک پرواز از تهران به مقصد خرم آباد و بالعکس برقرار است که تنها پرواز هواپیمایی ایران ایر در فرودگاه خرم آباد که روزهای یکشنبه ساعت 11 صبح به مقصد خرم آباد و ساعت 13 از خرم آباد به مقصد تهران انجام می شد به طور ناگهانی لغو شد.
این در حالیست که پروازهای کنونی این فرودگاه نیز در بدترین زمان یعنی ساعت 15 به صورت رفت و 17 به صورت برگشت انجام می شود تا بسیاری از افراد که قصد سفر هوایی به لرستان را دارند قید این سفر را بزنند.
بسیاری از افرادی که می خواهند از پروازهای فرودگاه خرم آباد استفاده و قصد انجام کارهای اداری را در سفر به تهران و یا بالعکس دارند با این زمان پروازها نمی توانند در ساعات اداری به کارهای خود برسند و یا مجبورند یک روز زودتر به تهران مسافرت کنند و روز بعد به کارهای خود برسند.
وضعیت رکود پروازها در فرودگاه خرم آباد به معضل تکراری استان لرستان تبدیل شده است تا در استمرار این روند بخش های مختلف اعم از حوزه آموزش، سرمایه گذاری و ...دچار آسیب جدی شود به طوریکه بسیاری از روسای دانشگاههای استان این وضعیت را موجب عدم استقبال اساتید پروازی از حضور و تدریس در لرستان عنوان می کنند.
هم اکنون با این وضعیت فرودگاه خرم آباد کمتر مسئول ملی برای حضور در برنامه ها و همایش های استان می تواند از پروازهای لرستان استفاده کند و برای حضور در این استان یا باید رنج سفر زمینی را به جان بخرد و یا به اجبار از طریق فرودگاه کرمانشاه راه لرستان را در پیش بگیرد.
آخرین نمونه این وضعیت را می توان در سفر زمینی معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری به لرستان یادآوری کرد تا این روند موجب ابراز شرمندگی استاندار شود!
به هر روی به نظر می رسد وضعیت پروازهای فرودگاه خرم آباد به چالشی جدی پیش روی این استان تبدیل شده به طوریکه هنوز برای این مشکل با وجود گذشت سالها چاره ای اندیشیده نشده است.
از سوی دیگر بارها به دلیل وضعیت پروازهای فرودگاه خرم آباد بسیاری از همایش ها در لرستان لغو شده یا حتی بسیاری از مسئولان ملی قید آمدن به لرستان را زده اند.
این وضعیت حاکم بر فرودگاه خرم آباد علاوه بر اینکه حضور مسئولان ملی در این استان را کمرنگ کرده موجب انتقادات پر شمار سرمایه گذاران نیز از این وضعیت شده است به طوریکه برخی از سرمایه گذاران یکی از دلایل عدم حضور در این استان را نبود پروازهای منظم عنوان می کنند.
این در حالیست که به گفته مسئولان شرکت فرودگاههای کشور سالانه بیش از یک میلیارد تومان صرف نگهداری فرودگاهی می شود که در سال کمتر از 40 میلیون تومان درآمد دارد!
این روند به گونه ای است که بسیاری از مسئولانی که به لرستان قدم می گذارند از منظم نبودن و تعداد محدود پروازهای فرودگاه خرم آباد به عنوان مانعی پیش روی توسعه لرستان یاد می کنند.