به گزارش خبرنگار مهر، میگو آبزی بومی گلستان نیست اما با توجه به مطالعاتی که بر روی گونه وانامی در استان صورت گرفت نشانگراین بود که امکان پرورش وتوسعه گونه وانامی با استفاده از آب دریای خزر میسراست و سه سال است که این گونه در استان تولید وصادر می شود و در صورت توسعه می توان امیدوار بود این محصول جای پای خاویار گلستان را در بازاهای جهانی بگیرد.
مدیرکل شیلات گلستان درخصوص علت پرورش میگو در گلستان گفت: در شمال گمیشان اراضی کم بازده غیرزراعی بسیار فراوان داریم و آب دریای خزر هم به عنوان آّب غیر متعارف تعریف می شود ومنبع بسیار عظیمی دارد.
علی اکبر پاسندی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: از طرفی استان بی آبی هستیم و با توجه به وضعیتی که در دریا به عنوان صیادان غیر مجاز داریم و نبود شغل متناسب برای ساحل نشینان ضروریت این فعالیت دراستان بیش از پیش احساس شد و با هماهنگی محیط زیست وسازمان دامپزشکی، منابع طبیعی و امور اراضی استارت این فعالیت از سال 88 زده شد و گونه وانامی در استان تولید شد.
پاسندی افزود: درسال 90 برای اولین بار دراستان درسایت گمیشان پرورش داده شد و امسال هم برای دومین بار این کار درحال انجام است ، دوره پرورشی گونه وانامی 120 روزه از خرداد تا پایان مهر است و در واقع محصول زود بازده است.
وی ادامه داد: متوسط تولید در هکتار ما بدون سیستم های هوادهی یک تن و900 کیلوگرم وبا سیستم های هوادهی که متراکم است تا چهار تن هم می رسد.
وی ادامه داد: متوسط تولید در هکتار ما بدون سیستم های هوادهی یک تن و900 کیلوگرم وبا سیستم های هوادهی که متراکم است تا چهار تن هم می رسد.
وی تصریح کرد: این تولید ما که تا وزن 13.5 گرم رسید با هماهنگی دامپزشکی قابلیت صادرات را هم پیدا کرد و سال گذشته صادراتی به کشورهای اسپانیا ، لبنان ،دبی و امارات داشتیم و توانستیم به اهداف اولیه خود برسیم و این باور را دراستان و در بین مسئولان ایجاد کنیم که با استفاده از آب دریای خزر می توانیم محصولات صادراتی تولید کنیم .
گلستان پشتوانه تولید میگو کشور
پاسندی درادامه با بیان اینکه در استان مولد سازی را نیز انجام دادیم گفت: ما مولدین بومی گلستان تولید کردیم و مولدان ما پاک و عاری از هر گونه بیماری هستند که به استان های جنوبی هم فرستاده می شود و امروز گلستان پشتواته تولید و توسعه میگو کشور شده است.
وی افزود: میگوی وانامی قبلا از آمریکای جنوبی وارد می شد و هزینه های بسیار بالایی برای واردات به کشور داشت اما مولدینی که ما درحال حاضر در استان تولید می کنیم نسبت به مولدین وارداتی 1.5 برابر ظرفیت تولید بیشتری دارند.
وی در خصوص مشکلات تولید میگو دراستان گفت: معتقد هستیم نباید برای رسیدن به اهداف خود محیط زیست را تخریب کنیم اما انتظار ما از سازمان محیط زیست این است که این سازمان با ملاحظات زیست محیطی کمک کند تا این فرصت با القوه پیش آمده برای استان به بالفعل تبدیل شود تا بتوانیم از ظرفیت تولید استانی و ملی خود برای توسعه اشتغال دراستان استفاده کنیم.
این مقام مسئول شیلات گلستان افزود: سایت ما در کنار تالاب گمیشان است و منبع تامین آب از این تالاب است، همه تلاش خود را به کار می بندیم تا صدمات تالاب را کم کنیم و هم اکنون محیط زیست مجوز 400 هکتار را تا دوسال برای فعالیت وتولید در سایت گمیشان به ما داده است و انتظار داریم مجوز سه فاز بعدی که چهار هزار هکتاراست نیز داده شود.
هزینه 300 میلیارد ریالی تکمیل سایت
وی ادامه داد: برای تکمیل سه فاز بعدی حدود 30 میلیارد تومان اعتبار لازم است که اگر دولت این مقدار اعتبار را از محل تملک ودارایی اعتبارات استانی به ما بدهد و در کنار آن با کمک سرمایه گذاری 200 میلیارد تومانی بخش خصوصی که با استفاده از تسهیلات بانکی آورده می شود ، در این سایت می توان 142مزرعه 20هکتاری را فعال کرد که شامل دوهزار و300هکتار می شود که درصورت تحقق این امر در این سایت هفت تا هشت هزار تن میگو تولید می شود.
پاسندی افزود: ما می توانیم اشتغال دو هزار نفر را دراین سایت داشته باشیم و به ازای هر 2.5 هکتار زمین یک شغل مستقیم ایجاد کنیم ودر نتیجه می توان شاهد تحول عظیمی با استفاده از آب دریای خزر و اراضی غیر زراعی در این منطقه شاهد باشیم واز لحاظ مرزی هم یک پدافند غیر عامل در این منطقه مرزی ایجاد کنیم و تا زمانی که ایجاد اشتغال در این منطقه صورت نگیرد در رابطه با صید غیر مجاز فعالیت های ما سرابی بیش نیست .
انتقال آب خزر به سایت گمیشان
وی عنوان کرد: ما به دنبال این نکته هستیم که آب دریای خزر را به سایت انتقال دهیم وبرای این امر یک ونیم میلیارد تومان اعتبار دیده شده است.
مدیرکل شیلات گلستان در ادامه اظهار داشت: شیلات با هماهنگی محیط زیست مشاوری برای انتقال آب دریای خزر به سایت گرفته است تا به تالاب صدمه کمتری وارد شود.
وی همچنین افزود:10گروه سرمایه گذار به استان وارد و از سایت بازدید و اعلام آمادگی خود را برای سرمایه گذاری دراین منطقه اعلام کرده اند.
پاسندی در ادامه بابیان اینکه امسال هم 120هکتار دیگر از مزارع سایت را تحت پوشش قراردادیم گفت: 16 میلیون بچه میگو امسال در سایت ذخیره سازی شده است که وزن میگوهای امسال بین 13تا 16 گرم برآورد می شود و پیش بینی تولید امسال در سایت 160 تن است ودر حال حاضر هم 250 هکتار مزرعه را برای سال آینده آماده می کنیم وهم اکنون بخش خصوصی در این این مزارع در حال ساخت وساز است.
وی همچنین افزود: با کمک مشاور محیط زیست در حال بررسی این موضوع هستیم که بتوانیم قزل آلا را هم در این سایت پرورش دهیم که اگر ارزیابی صحیح باشد اولین سایت میگوی کشور هستیم که توانسته است در یک سایت دو نوع محصول را در آب دریا تولید کند.
مدیرکل شیلات گلستان در ادامه با اشاره به اینکه سهم شیلات گلستان درسال گذشته یک دهم میلیارد دلار بود گفت: درصادرات سال گذشته شیلات 700میلیون دلار مربوط به میگو بود و امیدواریم بتوانیم این صادرات را هرسال به مقدار بالاتری برسانیم.
وی افزود: میگوی وانامی گلستان دو مزیت نسبت به میگوی جنوب دارد که اولین مزیت آن این است که بویی که میگوی ما دارد بسیار کم است و دومین آن هم این است که پوست بسیار نرم تری دارد و در دنیا از این میگو بسیار استقبال می شود.
پاسندی با اشاره به نقش میگو درسلامتی اظهار داشت: میگو مزیت های فراوان و نقش ارزنده ای درسلامت انسان دارد که از جمله می توان گفت ، این آبزی دارای سلینیوم بالایی است و در پیشگیری از سه سرطان نقش اساسی دارد و همچنین دارای کلسترول مفید است و امگا سه بالایی هم دارد که باید فرهنگ استفاده از آن در خانواده ها رواج پیدا کند.
کارشناس کاسپین کیان پاد گلستان که سه سال است در این سایت مشغول فعالیت و تولید در بخش میگو است گفت: سال 90 ما دو مزرعه 20هکتای آماده کردیم که زیر بنای مفید آن 32 هکتار بود و94 تن برداشت داشتیم و در سال 91هم 9 میلیون رها سازی در 36هکتار مفید داشتیم که پیش بینی می کنیم بالای 95 تا 100 تن محصول داشته باشیم.
سعید نوروزی در خصوص مشکلات سایت گمیشان اظهار داشت: زیرساخت ها در این سایت تنها برای فاز انجام شده است و تسهیلاتی برای توسعه این بخش ها اختصاص نیافته و مشکل دوم این است که تکثیر میگو هنوز دراین منطقه انجام نشده است وغذای میگو هم اکنون از خارج استان وارد می شود .
وی افزود: کارخانه عمل آوری و بسته بندی هم به صورت تخصصی دراستان موجود نیست و مشکل بعدی در این سایت آب است .
سایت میگو گمیشان در غرب گلستان فعالیت دارد.