مالکان یک مجتمع تجاری، عمارت تاریخی عامری های تهران را در محله تاریخی فردوسی را تخریب می‌کنند تا ساختمان چند طبقه دیگری جای یکی از بناهای تاریخی تهران را بگیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، عمارت و باغ تاریخی عامری ها در خیابان فردوسی شمالی شهر تهران از جمله خانه باغ های اواخر قاجار است که بر اساس نقشه عبدالغفار به سال 1309 هجری قمری، در انتهای حصار ناصری شهر تهران و نزدیک دروازه یوسف آباد قرار دارد که روزگاری در اراضی و باغ های "محله جناب طهران الدوله" قرار داشته و دارای درختان تنومند فراوانی بوده است.

در کنار عمارت و باغ عامری ها، دو اثر ثبتی خانه شاعر نامی "امیر هوشنگ ابتهاج" معروف به "ارغوان" و "ساختمان دفتر اولین کارخانه سیمان تهران" قرار دارد که در سال 87 و 84 به شماره های 23877 و 13391 در فهرست آثار ملی کشور و با قدمت های پهلوی دوم و اول به ثبت رسیده اند.

خانه عامری ها نیز در حریم درجه یک این دو اثر ثبتی قرار دارد. با این وجود می توان گفت قرار گیری این سه اثر در کنار هم یکی از عوامل هویت بخشی به محله فردوسی شده است.

این خانه متعلق به یکی از وزرا دربار در دوران نخست وزیری "حسن وثوق الدوله" دارای معماری تلفیقی از سبک های معماری ایرانی و اروپائی با ستون های بلند و کاشی کاری های لعابی است.

در کنار عمارت و باغ عامری ها خانه ها و مسافرخانه هایی از هویت قدیم خیابان فردوسی دوره پهلوی باقیمانده بود که مدتی است به بهانه ساخت مجمتع تجارت جهانی فردوسی و تبدیل این مجتمع به بورس طلا و جواهرات، تخریب شدند و بدون در نظر گرفتن به حریم دو بنا ثبتی و قرار گیری در مجموعه حفاظت شده این آثار، ساخت این مجتمع شروع  شده است. حتی در پی این اقدام، چندین بار بر اثر گودبرداری های غیراصولی، رانش زمین در خیابان فردوسی رخ داده است.         

البته به گفته کارشناسان سازمان میراث فرهنگی، کمیسیون ماده 5 تصویب کرده است که خیابان فردوسی بین میدان امام خمینی (ره) و میدان فردوسی به طرحی ویژه نیاز دارد و مشاور باید این طرح را تهیه کند تا پس از تصویب در این کمیسیون اجازه ساخت وساز در خیابان فردوسی داده شود. این در حالی است که برای تخریب و گودبرداری در کنار خانه عامری ها، این اقدامات انجام نشده و بر اساس گفته های محمد ابراهیم لاریجانی مدیرکل پیشین میراث فرهنگی استان تهران از این اداره کل هیچ مجوری برای ساخت وساز صادر نشده است.

حال با توجه به اینکه در طرح تفصیلی شهر تهران این محدوده به عنوان پهنه حفاظت شده و ساختمان های تاریخی با ارزش دیده شده و از سویی در حریم درجه یک خانه "ابتهاج" و "دفتر کارخانه سیمان" قرار دارد و هرگونه ساخت و ساز در کنار این اثر بر اساس قوانین مصوب میراث فرهنگی کشور و مصوبه سال 88 شورای شهر تهران ممنوع است، به تازگی مالک این مجتمع تجاری، عمارت تاریخی عامری ها که در سال 1383 جزو بناهای ارزشمند از سوی میراث فرهنگی استان تهران شناسایی شده را خریداری و شروع به تخریب آن کرده است.

تا کنون بخشی از ستون ها و شیروانی های این عمارت تخریب شده و باید دید آیا مسئولان میراث فرهنگی استان تهران و شهرداری منطقه 12 نسبت به این اقدام خلاف قانون برخورد خواهند کرد؟