مدیرکل برنامه ریزی و سیاستگذاری پژوهشی وزارت علوم، با بیان اینکه تاکنون 4 هزار و 758 دانشجوی دکتری موفق به دریافت پژوهانه شده اند، گفت: پژوهانه به مبلغ 5 میلیون تومان در سال جاری به هزار و 216 دانشجو اختصاص می یابد.

دکتر مظفر شریفی در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه پژوهانه در قالب آیین نامه مشخصی اعطا می شود، افزود: این آیین نامه از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ابلاغ شده است و بر اساس آن هر دانشگاه در هر نوبت فراخوان اعطای پژوهانه اسامی دانشجویان واجد شرایط را به وزارت علوم ارسال می کند.

مدیرکل برنامه ریزی و سیاستگذاری پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به شرایط دانشجویان مشمول پژوهانه، اظهار داشت: هر دانشجوی دوره دکتری باید در یک بازه زمانی مشخص پروپوزال دوره دکتری خود را تدوین، در گروه آموزشی- پژوهشی به تصویب و به تایید شورای پژوهشی دانشگاه رسانده باشد.

وی بازه زمانی برای تایید پروپوزال را ترم پنجم ذکر کرد و یادآور شد: دانشجویانی که تایید پروپوزال آنها تا ترم 6 به طول بیانجامد مشمول این آیین نامه نخواهند شد.

شریفی در عین حال خاطر نشان کرد: این دسته از افراد می توانند درخواست خود را به کمیسیون موارد خاص معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مطرح و در صورت تایید درخواست آنها، از تسهیلات پژوهانه برخوردار می شوند.

سایر شرایط مشمولان پژوهانه

مدیرکل برنامه ریزی و سیاستگذاری پژوهشی وزارت علوم، به بیان سایر شرایط اعطای پژوهانه پرداخت و گفت: دانشجویان مشمول نباید در ارگانی تعهد کاری داشته باشند.

وی تحصیل رایگان در یکی از دانشگاه های وابسته به وزارت علوم را از دیگر شرایط اعطای پژوهانه ذکر کرد و یادآور شد: پژوهانه مشمول دانشجویان شاغل در واحدهای دانشگاه پیام نور و غیر انتفاعی مشمول نمی شود ضمن آنکه دانشگاه های وابسته به ارگانهای خاص مانند دانشگاه امام صادق حتی در صورت رایگان بودن دوره تحصیل مشمول آیین نامه پژوهانه نمی شوند.

اعطای دو نوبت پژوهانه در سال

وی با تاکید بر اینکه پژوهانه در هر سال در دو نوبت اعطا می شود، ادامه داد: وزارت علوم هر سال در دو نوبت فراخوانی را در نیمه اول و دوم سال اعلام می کند و دانشگاه ها در هر نوبت ملزم هستند تا اسامی دانشجویان واجد شرایط را برای وزارت علوم ارسال کنند.

مدیرکل برنامه ریزی و سیاستگذاری پژوهشی وزارت علوم، اضافه کرد: وزارت علوم لیست ارسالی از سوی دانشگاه ها را بررسی و پس از تایید افراد مورد نظر را به معاونت علمی معرفی می کند.


ارائه پژوهانه به دانشجویان دکتری

نحوه پرداخت پژوهانه

شریفی با تاکید بر اینکه اعتبارات پژوهانه مستقیما با دانشجویان اعطا نمی شود، یادآور شد: پس از معرفی دانشجویان واجد شرایط به معاونت علمی، این معاونت اعتبارات پژوهانه را به حساب دانشگاه ها واریز می کند.

وی با تاکید بر اینکه تامین منابع پژوهانه بر عهده معاونت علمی است، خاطر نشان کرد: دانشگاه ها پس از دریافت این اعتبارات، پژوهانه را میان دانشجویان توزیع می کنند.
 
میزان پژوهانه برای هر دانشجو

مدیرکل برنامه ریزی و سیاستگذاری پژوهشی وزارت علوم با اشاره به میزان پژوهانه اعطایی به هر دانشجو، گفت: میزان پژوهانه ای که به هر دانشجو تعلق می گیرد 5 میلیون تومان است.

وی با بیان اینکه این اعتبارات تنها به دانشجویان دوره های دکتری تعلق می گیرد، اظهار داشت: این میزان پژوهانه برای کلیه دانشجویان رشته های مختلف یکسان است و محدودیتی از نظر نوع رشته آموزشی و میزان آن پیش بینی نشده است.

شریفی با اشاره به نحوه پرداخت پژوهانه، یادآور شد: این اعتبارت به حساب دانشگاه ها واریز و دانشگاه ها در 3 نوبت اقدام به توزیع این اعتبارات میان دانشجویان می کند.
 
به گفته وی قسط اول  که شامل 35 درصد اعتبارات پژوهانه می شود پس از تصویب پروپوزال، قسط دوم (35 درصد مبلغ پژوهانه) پس از ارائه گزارش 50 درصد پیشرفت رساله و قسط سوم که شامل 30 درصد مبلغ پژوهانه می شود پس از دفاع از رساله پرداخت خواهد شد.

زمان واریز پژوهانه به دانشگاه ها

شریفی به زمان اعلام فراخوانها اشاره کرد و گفت: فراخوان اول برای اعطای پژوهانه در مهرماه و فراخوان دوم در بهمن ماه است.

وی همچنین با اشاره به زمان واریز پژوهانه به حساب دانشگاه ها، توضیح داد: پژوهانه فراخوان اول در آذرماه و پژوهانه فراخوان دوم در فروردین سال بعد واریز می شود.
 
تعداد دانشجویان دریافت کننده پژوهانه

مدیرکل برنامه ریزی و سیاستگذاری پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با تاکید بر اینکه اعطای پژوهانه از سال 1388 آغاز شده است، یادآور شد: از زمان پرداخت پژوهانه تاکنون 4 هزار و 758 دانشجوی دوره دکتری موفق به دریافت پژوهانه شده اند.

وی با بیان اینکه در حال حاضر پرداخت دوره ششم پژوهانه در دستور کار قرار دارد، گفت: در این دوره پیش بینی می شود که حدود هزار و 216 نفر از اعتبارات پژوهانه بهره مند شوند که در آذرماه سال جاری واریز خواهد شد.
 
مبلغ واریزی پژوهانه که در هر سال دوبار به حساب دانشگاه ها واریز شده است 
 
دوره های زمانی تعداد دانشجو مبلغ واریز شده به ریال تاریخ واریز اعتبار
مرحله اول 1320 66.000.000.000 اردیبهشت 1389
مرحله دوم 798 39.900.000.000 آبان 1389
مرحله سوم 895 44.750.000.000 اردیبهشت 1390
مرحله چهارم 987 49.350.000.000 دی 1390
مرحله پنجم 758 - فروردین 1391
مرحله ششم   200.000.000 آذرماه 1391
 
شریفی بیشترین واجدان شرایط اعطای پژوهانه را متعلق به دانشگاه تربیت مدرس دانست و افزود: دانشگاه تربیت مدرس با 957 دانشجو بیشترین دانشجوی واجد شرایط پژوهانه در میان دانشگاه های کشور داشته است.