به گزارش خبرنگار مهر، اندازه گیری و شناسایی گونه های مختلف زیستی و شیمیایی در نمونه ها و بافتهای مختلف اهمیت بسیار زیادی در علوم و صنایع مختلف دارد که از آن جمله می توان به اندازه گیری مقادیر کم گونه های مختلف زیستی و دارویی در نمونه های حیاتی چون سرم و پلاسمای خون انسان و یا بافت های زنده به منظور تشخیص بیماریها، کنترل کیفیت داروها، اندازه گیری مواد مختلف شیمیایی برای تعیین مقدار آلاینده ها و نیز کنترل کیفیت و ارزش مواد غذایی اشاره کرد.
از این رو حسگرهای شیمیایی که حسگرهای الکتروشیمیایی دسته مهم و پرکاربردی از آنها هستند، در بخشهای مختلف علوم و صنایع نقش بسیار مهم و کلیدی را بر عهده دارند.
در این راستا پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف با اصلاح الکترود کربن شیشه ای به وسیله فیلم نازکی از نانولوله های کربنی و نانوذرات طلا حسگرهایی را برای اندازه گیری داروی تینیدازول تا حد تشخیص 10 نانومولار را عرضه کردند. داروی تینیدازول عامل ضد انگلی و ضد باکتریایی است که برای درمان عفونتهای باکتریایی به کار می رود.
در این کار تحقیقاتی ابتدا اقدام به تهیه فیلمی کامپوزیتی از این دو نانوساختار در سطح الکترود کربن شیشه ای شد. در مرحله دوم، ساختار فیلم کامپوزیتی تهیه شده به روشهای مختلف الکتروشیمیایی و میکروسکوپی مشخصه یایی شد. پس از تولید نانو حسگر برای اندازه گیری دارو در نمونه های دارویی و کلینیکی مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج این آزمایشها نشان داد که این نانو حسگر به طور مطلوبی قابلیت اندازه گیری تینیدازول در نمونه های دارویی و کلینیکی (سرم خون انسان) دارد.
نانوحسگرهای تهیه شده از این نوع می توانند به عنوان ابزارهای حساس و گزینش پذیر در آزمایشگاه های پاراکلینیکی، شرکتهای داروسازی، آزمایشگاه های کنترل کیفیت مواد غذایی و بهداشتی، اندازه گیری مواد مهم دارویی و بهداشتی به منظور تشخیص بیماریها، ارزیابی های کیفی و کمی در صنایع داروسازی، تعیین ارزش غذایی و نیز کنترل مواد آلاینده محیط زیست کاربرد بسیار وسیعی دارد.
تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۳۹۱ - ۱۰:۲۱
محققان دانشگاه صنعتی شریف با استفاده از نانولوله های کربنی و نانوذرات طلا موفق به ساخت حسگرهایی برای اندازه گیری نوعی داروی درمان عفونت های باکتریایی در خون انسان شدند.