هنوز دو هفته از اعلام نام «مو یان» به عنوان برنده نوبل ادبیات 2012 نگذشته، اما می‌توان تاثیر همه جانبه این انتخاب را بر زندگی فرهنگی و اقتصادی مردم چین مشاهده کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از گلوبال تایمز، در روز 12 اکتبر یک روز پس از این که نام «مو یان» نویسنده چینی به عنوان برنده نوبل ادبیات 2012 اعلام شد، استفن ژائو، یک فروشنده کتاب در پکن اعلام کرد در حالی که فکر می‌کرد بتواند دو عنوان از کتاب‌های «مو» را به فروش برساند، شاهد فروش تمام عناوین کتاب‌های «مو یان» از این کتابفروشی بود.

این اتفاق نه تنها برای این کتابفروشی آنلاین چینی افتاد بلکه تقریبا تمامی کتابفروشی‌های آنلاین چینی و حتی شعبه آمازون چین نیز با همین پدیده روبه‌رو شدند.

سه روز طول کشید تا این سایت‌ها بتوانند به سفارش‌های جدید برای آثار «مو یان» جواب بدهند، اما قیمت کتاب‌های جدید 20 درصد افزایش پیدا کرده بود.

از آنجا که نام «مو یان» در فهرست برندگان احتمالی نوبل در مکان دوم قرار داشت و از دو ماه پیش از اعلام نام او به عنوان برنده، او از شانس 10 درصدی و بعد 15 درصدی برای دریافت این جایزه برخوردار شده بود، فروش کتاب‌های او در این مدت نیز افزایش یافته و 6 تا 7 برابر شده بود، اما پس از اعلام نام او به عنوان برنده نوبل فروش کتاب‌هایش 10 برابر آن زمان شد و روز 15 اکتبر «ساختمان کتاب پکن» که بزرگ‌ترین کتابفروشی کشور است، دیگر کتابی برای عرضه به مشتاقان این نویسنده چینی نداشت.

در حقیقت در روزهای شنبه و یکشنبه پایان هفته پس از اعلام نام برنده نوبل که روز پنج شنبه انجام شده بود، تمام کتاب‌های «مو یان» در سراسر چین به فروش رسید و هرچه کتاب از او که در انبارها وجود داشت نیز به دست مشتاقان خواندن آثار او رسیده بود.

استقبال از آثار «مو یان» و نیاز برای تجدید چاپ آنها صنعت نشر کشور چین را حسابی مشغول به خود کرده و سر آنها برای پاسخ به این نیاز فزاینده، واقعا شلوغ است. به گفته گائو یوانگ یونگ، مدیر انتشارات ادبیات و هنر شانگهای، همه نسخه‌های قدیمی آثار «مو یان» که حدود 200 هزار نسخه بود در همان دو روز نخست فروخته شد و اکنون 16 مجموعه از آثار او در حال تجدید چاپ است.

این موسسه که امتیاز انتشار 16 عنوان از کتاب‌های «مو یان» را در اختیار دارد، که شامل 11 عنوان از رمان‌های بلند و 5 رمان کوتاه است، در حال بازچاپ تمام این عناوین است. این در حالی است که روی جلد همه این کتاب‌ها جدید شده‌اند و عنوان برنده جایزه ادبیات نوبل 2012 نیز روی جلد این کتاب‌ها درج شده است.

تنها در سه روز نخست اعلام تجدید چاپ آثار «مو یان»، 100 هزار سفارش برای خرید این مجموعه در کتابفروشی‌های آنلاین ثبت شد. یک مجموعه شامل 16 عنوان کتاب این نویسنده اکنون سرشناس، حدود 600 یوان یعنی 96 دلار قیمت دارد و این سفارش‌ها 60 میلیون یوان سود برای این ناشر در سه روز نخست داشته است.

ژاما احتمالا کمپانی توسعه فرهنگ پکن بیشترین سود را دریافت خواهد کرد زیرا حقوق نشر آثار مو شامل رمان‌ها، دیگر آثار منثور و آثار هنوز منتشر نشده او را در اختیار دارد. امتیاز فروش کتاب‌های الکترونیکی برنده نوبل نیز در اختیار همین کمپانی است.

این کمپانی حدود 6 ماه پیش قراردادی با «مو یان» امضا کرد که شامل انتشار مجموعه کامل آثار «مو یان» در بر گیرنده 20 عنوان از کتاب‌های او با قیمت میانگین 30 یوان برای هر کتاب بود. همین کمپانی قرار است رمان جدید مو را با شمارگان 500 هزار تا یک میلیون نسخه به زودی وارد بازار کند.

به گفته مدیر این کمپانی برنده شدن «مو یان» می‌تواند موجب توسعه صنعت فرهنگ و رسانه چین شود و به گسترش صنعت تولید فیلم و سریال هم کمک کند. از همین الان چندین تهیه کننده و سرمایه‌گذار برای خرید امتیاز ساخت آثار «مو یان» وارد میدان شده‌اند و شرکت‌های اینترنتی متعدد خواهان به دست آوردن حق نشر الکترونیک آثار وی از شرکت دارنده اصلی این امتیاز هستند.

اهدای جایزه نوبل ادبیات به این نویسنده چینی، واکنش‌های زنجیره‌ای به دنبال داشته و تجارت‌های مختلف در حال سود بردن از آن هستند. در گائومی استان زادگاه آقای «مو یان» در شرق چین، صنعت توریسم محلی در حال ایجاد شدن است و خانه او قرار است به یک مرکز فرهنگی بدل شود و موزه «مو یان» در همین منطقه قرار است از دو طبقه موجود به چهار طبقه گسترش یابد.

علاوه بر این در همین هفته در وب سایت kongfz.com که ویژه فروش کتاب‌های دست دوم است، نسخه امضا شده رمان «مرگ جنگل صندل» که سال 2001 منتشر شد، به قیمت بیش از 188 هزار یوان به فروش رسید.

در همان شب برنده شدن «مو یان» یک شرکت تولید نوشابه نیز حق خرید مقاله‌ای نوشته شده به قلم «مو یان» را در تمجید از محصولات این کارخانه خریداری کرد. تبلیغاتی در زمینه «کفشی که مو یان می‌پوشد» و «ساعتی که مو یان به دست دارد» و «لباس پاییزی به سبک توصیف شده توسط مو یان در رمانش» نیز از تاثیرات برنده شدن این نویسنده چینی در صنعت خرده‌فروشی کشورش است.

هرچند مقامات رسمی کشور معتقدند این جایزه به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر فرهنگ و تجارت مردم تاثیر می‌گذارد خود «مو یان» در مصاحبه‌ای گفت جایزه نوبل گذرا و ناپایدار و مثل یک ابر زودگذر است. او گفت امیدوار است این تمرکز از جایزه ادبیات به خود ادبیات متمایل شود و از نویسنده‌ای به نام «مو یان» به کل نویسندگان مدرن چین برسد. او گفت: این چیزی است که من انتظارش را دارم.