به گزارش خبرنگار مهر، سقوط خانواده ای سه نفره از چرخ و فلک لونا پارک تبریز، موجب مرگ آنی مادر و آسیب دیدگی شدید و فوت پدر گردید و فرزند نوجوان این خانواده درحالیکه از میله ها آویزان مانده بود نجات یافت.
حادثه تلخ تر از آن بود که به این راحتی بتوان از کنارش گذشت، چرخ و فلکی که بیش از 30 سال همبازی بزرگترها و بچه های این شهر بوده حالا چهره خندان خود را عوض کرده و در ذهن مردم شهر تبدیل به غولی خون آلود شده که با چشمهای عصیان کرده به همبازیهایش نگاه می کند و با آزار این همبازی ها خاطرات خوش کودکی را پس می گیرد.
متوفیان مقصر بودند!
علیرضا حسنزاده، مدیر لونا پارک مجتمع رفاهی تفریحی ائل گولی تبریز در گفتگو با رسانه ها، علت بروز این حادثه را عدم رعایت نکات ایمنی و نبستن کمربند از سوی خانواده حادثه دیده اعلام کرده است.
وی علت سقوط زن 38 ساله از کابین چرخ و فلک ائل گولی را بیتوجهی متوفی به نکات ایمنی و نبستن کمربند در داخل کابین اعلام و یادآور شد: این خانواده نه تنها از بستن کمربند ایمنی در داخل کابین خودداری کرده بود بلکه با رهاسازی کمربند به خارج از کابین، موجبات گیرکردن آن در کابین پائین دستی و در نتیجه واژگونی کابین به هنگام دوران چرخ و فلک و در نهایت سقوط سرنشینان آن را فراهم آورده و این حادثه تلخ را باعث شده اند.
حسن زاده گفت: در همین حادثه کودک 12 ساله خانواده مذکور که اقدام به بستن کمربند ایمنی خود در داخل کابین چرخ و فلک کرده بود سالم مانده و این موضوع ثابت می کند که هیچ مشکل فنی یا قصوری در اداره چرخ و فلک و مدیریت آن وجود نداشته است.
کارشناسان استاندارد و مسائل ایمنی معتقدند این پاسخ ها به هیچ عنوان رافع مسئولیت دست اندرکاران شهربازی نبوده و باید در این خصوص نظارت های بیشتری اعمال می شد.
به اعتقاد این عده، متصدیان دستگاه های بازی فقط مسئول گرفتن بلیط از مشتری نبوده و باید موظف به چک کردن مسائل ایمنی همچون بستن کمربند توسط سرنشینان باشند.
از سوی دیگر، احتمال فرسودگی ناشی از مرور زمان و حتی شاید استاندارد نبودن برخی وسایل بازی از جمله نکاتی است که حادثه اخیر لزوم بررسی مجدد مجموعه لونا پارک تبریز را ضروری می سازد.
کارشناسان بررسی می کنند
ساسان فرشی، مدیرکل استاندارد آذربایجان شرقی، در پی این حادثه اعلام کرد: شهربازی ها توسط شرکت های بازرسی دارای مجوز سازمان ملی استاندارد بازرسی می شوند که براساس بازرسی انجام شده توسط کارشناسان بازرسی و کیفیت ایران 279 دستگاه در 27 شهربازی استان بررسی شده و 30 دستگاه شهربازی لونا پارک نیز از جمله این دستگاه ها بودند که 15 مرداد سالجاری گواهی استاندارد گرفته اند.
وی اضافه کرد: تاکنون دلیل قطعی این حادثه اعلام نشده و روز چهارشنبه کارشناسان شرکت بازرسی و کیفیت ایران مجددا به تبریز مراجعه و بعد از جمع آوری و بررسی اطلاعات تکمیلی دلیل سقوط این خانواده را اعلام خواهند کرد.
فرشی درباره ملاکهای تعیین کیفیت و استاندارد دستگاه شهرهای بازی گفت: الگوها و آیتم های زیادی در تعیین کیفیت و استاندارد این دستگاه ها مورد نظر قرار می گیرد که از جمله خوردگی، جوشها، پرچها، اتصالات، عمر دستگاه و ... هستند که در چک لیستهای مفصلی مشخص شده اند و با عکسبرداری میکروسکوپی و ... بررسی می شوند.
مدیرکل استاندارد آذربایجان شرقی گفت: در صورت نگهداری صحیح و استفاده اصولی 30 تا 40 سال متوسط عمر دستگاه های بازی در شهربازی ها می تواند باشد که با بررسی کارشناسان بسته به نحوه بهره برداری بعد از آخرین بازرسی، اطلاعات دقیق برای اخذ تصمیمات لازم به دستگاه قضایی اعلام خواهد شد.
ساسان فرشی، با بیان اینکه سازمان ملی استاندارد در این مورد بسیار جدی برخورد می کند، گفت: در سال 91 بودجه ای برای اصلاح و تعمیرات دستگاه های شهربازی ها تعیین شده بود.
وی بودجه تعمیرات دستگاه ها را بسیار ناچیز دانست و اظهار داشت: مسئول اصلی رسیدگی به وضعیت شهرهای بازی شهرداری است و بودجه و برنامه نگهداری و بهره برداری نیز توسط این ارگان تعیین می شود.
مسئولین پاسخگو باشند
شهربازی لونا پارک ائل گولی به عنوان یکی از 15 شهربازی کلانشهر یک میلیون و 800 هزار نفری تبریز سالها پاسخگوی مردم و گردشگران این شهر بوده است و همه جوانان تبریزی از کودکی با این دستگاه ها خاطره هایی خوش داشته اند.
با وقوع این حادثه خاطره تلخ حوادث قبلی چون شکستن دستگاه رنجر در مجتمع تفریحی «شورابیل» اردبیل و کشته و زخمی شدن 6 نفر در مرداد ماه سالجاری، سقوط و مرگ دختر 17 ساله از ترن هوایی شهربازی ورامین، مرگ کودکی بر اثر واژگونی قلعه بادی غیراستاندارد در شهربازی شهرستان صالحآباد استان ایلام و ... در ذهن مردم زنده شده و نگرانی شهروندان را از ایمن بودن وسایل و دستگاه های شهربازی ها بیشتر می کند.
بر این اساس مشکل کهولت سن وسایل بازی در شهربازی ها مختص تبریز نبوده و مشکلی ملی است که ضرورت تامین بودجه ای اساسی و تدوین برنامه ای درست و کارشناسی شده از سوی دولت برای تعمیر و تهیه وسایل بازی جدید و ایمن را مسئله ای اجتناب ناپذیر جلوه می دهد.
در این میان اصلی ترین ارگان متولی این مکان و دستگاه های بازی شهرداری است که تاکنون نیز هیچ موضع مشخصی نگرفته و در این رابطه اظهار نظر جدی از سوی هیچ یک از مدیران و مسئولان ذیربط نشده است.
در حالیکه شهرداری تبریز با انتشار یک خبر در سایت شهریار نیوز و اعلام دلیل سقوط این خانواده از سوی مدیر لونا پارک بسنده کرده، مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری بعد از تماسهای مکرر خبرنگار ما فقط اعلام کرد که شهربازی در راستای واگذاری کارهای شهرداری به بخش خصوصی به یک شرکت پیمانکاری به مدت 15سال واگذار شده است.
مسئله مهم مطرح شده این است که پس از این حادثه با ایجاد ترس و وحشت بین شهروندان شهری که تفریحات بسیار کمی دارد، مردم باز هم به راحتی خواهند توانست از این دستگاه ها مثل سابق استفاده کرده و به وسایل بازی چند ده ساله شهر اطمینان کنند؟
...............
گزارش: ناهید زمانی