مرتضی نظری در حاشیه مراسم رونمایی از چاپ دوم کتاب خود با نام "هویت انسانی توسعه" در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: ظلمی بالاتر از این نمی توانست به نظام آموزشی و به دانش آموزان روا داشته شود که کلاسهای 40 تا 45 نفره را به معلمان تحمیل کنند که مهمترین اثر این اوضاع و احوال، اختلال در تمرکز دانش آموزان و معلمان است.
وی با بیان اینکه شلوغی کلاسها از یک سو و مسائل معیشتی از سوی دیگر کتابخوانی و پژوهش را در مدارس به حداقل رسانده است، افزود: نسل امروز در دوره ای به سر می برد که هر روز تازه های دنیای نانو و شگفتی های فناوری او را احاطه و غوطه ور می کند به نحوی که دامنه اطلاعات نوجوانان ایرانی بسیار بیشتر از معلمان و کتابهای درسی است و امروز شاهدیم که سواد دانش آموزان از معلمان سبقت گرفته است.
این کارشناس آموزشی تصریح کرد: در دنیای معاصر اگر یک دانش آموز تهرانی قصد تهیه یک نرم افزار آموزش زبان مورد تأیید آموزش و پرورش داشته باشد حداقل باید یک هفته وقت بگذارد که این وضعیت برای ساکنین شهرستانها به مراتب سخت تر و پرهزینه تر است در حالی که شرکتهای بین المللی بیش از 500 هزار نرم افزار متنوع آموزشی را برای هر مقطع سنی در کوتاهترین زمان و با امکان انتخاب گسترده به دانش آموز عرضه می کند.
وی تاکید کرد: با این اوصاف نظام آموزشی کشور با این وضعیت به سمت منزوی شدن می رود و جاذبه خود را در بین دانش آموزان از دست خواهد داد. دانش آموزان به دلیل حس نوجویی از هر محصول جدیدی استقبال می کنند و هیچگاه این نیروی میلیونی را نمی توان متوقف یا حتی کنترل کرد. تنها راه نجات آموزش و پرورش ایران، پرهیز از شتابزدگی و کمک به فکر کردن و مطالعه در بین بچه ها و معلمان است.
نظری با اشاره به چاپ کتاب "هویت انسانی توسعه" نیز توضیح داد: این کتاب ارتباط و نقش متقابل آموزش و پرورش و توسعه انسانی را در جامعه ایران مورد مطالعه قرار می دهد. ارزش انسان به دامنه انتخابهای او بستگی دارد و هرچه قدرت انتخاب او بیشتر باشد، توسعه یافته تر محسوب می شود. انسان در آموزش و پرورشی که افراد تحت تعلیم خود را چشم و گوش بسته و تحت فرمان بار بیاورد، قادر به شکوفایی نیست چرا که اجازه "بودن" از او گرفته شده و محیط آزاد برای تجربه و تفسیر جهان و امکان انتخاب از او سلب شده است.