شیراز - خبرگزاری مهر: معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی گفت: ساخت کارخانه تولید فرآورده تزریقی (شیراز سرم) به پایان رسیده و با پیگیریهای لازم و کسب مجوزهای تولید و رسیدن به مرحله نهایی در هفته های آینده شاهد بازگشایی کارخانه هستیم.

به گزارش خبرنگار مهر، حسین نیک نهاد ظهر دوشنبه در نشست خبری با اشاره به اینکه 79 درصد داروها در کشور تولید می شود، اظهار داشت: کارخانه تولید فرآورده تزریقی (شیراز سرم) ظرفیت تولید حدود 25 میلیون عدد آمپول تزریقی، حدود 16 هزارلیتر قطره تک دز دارویی، حدود 10 میلیون لیتر آب مقطر با سرمایه گذاری بخش خصوصی دارد و اولین کارخانه وسیع استان فارس به شمار می رود.

وی ادامه داد: از لحاظ ارزشی 60 درصد بودجه تولید دارویی به تولیدات داخلی تعلق میگیرد و همچنین داروهای وارداتی حدود شامل 3 تا 4 درصد قلم دارو هستند و در برخی موارد نیز مواد اولیه داروها از خارج وارد می شود.

نیک نهاد افزود: کل تعداد داروهایی که در کشور وجود دارد سه هزار و 400 قلم است که از این تعداد یک هزار و 50 قلم تولید داخلی است  که تاکنون پیشرفت خوبی در این زمینه داشته ایم.

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز ابراز کرد: بعضی از داروها امکان ساخت در ایران وجود ندارد که وزارت خارجه با هماهنگی های انجام شده این داروها را فراهم می کند و با وجود تحریم سعی بر این است که کمبود زیادی ایجاد نشود.

نیک نهاد در خصوص گیاهان دارویی افزود: اخیرا ایران در زمینه تولید داروهای گیاهی نیز پیشرفت مناسبی داشته و تنها گیاهانی که در ایران رشد نمی کنند وارد می کند.

پیشرفت ایران در زمینه تولید داروهای بیوتکنولوژیک

وی تاکید کرد: خوشبختانه ایران در زمینه تولید داروهای  بیوتکنولوژیک پیشرفت چشمگیری داشته است و حدود 140قلم دارو بیوتکنولوژیک مصرف و تولید می شود که ایران در حال حاضر موفق به تولید 10 تا 12 قلم از این دارو شده است.

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز اضافه کرد: کارخانه ها ،مراکز تحقیق و رشد به سرعت دارن پیشرفت میکنند و امیدواریم بتوانیم بیشتر داروهای مورد نیاز مردم رو در داخل تولید کنیم و بعضی از داروهای خاص که از نظر ساخت برای دیگر کشورها اقتصادی نیست را از خارج تهیه کنیم.

نیک نهاد با اشاره به اینکه صنعت داروسازی هزینه زیادی دارد، تصریح کرد: تولید،مواد اولیه و شرایط ساخت،زمان نگهداری دارو از نکات اساسی است که در زمینه دارو باید کنترل زیادی روی آن انجام بگیرد تا دارو با کیفیت حداکثری و ضرر حداقل به دست بیمار برسد.

وی عنوان کرد: در خصوص داروی بیماران خاص بیشتر داروهای این افراد بیوتکنولوژیک است که در داخل تولید میشود و اسامی این افراد دروزارت خانه کل کشور ثبت شده تا به میزان احتیاج بیماران داروهای داخلی و خارجی در اختیارشان قرار گیرد.

تحریم غیر رسمی دارویی برای ایران

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اعلام کرد: ایران در حال حاضر به خاطر تحریم بانکها و اختلال قیمت ارز در تهیه دارو دچار مشکل است اما وزارتخانه سعی در حل مشکلات و در اختیار قرار دادن داروهای خاص دارد.

نیک نهاد ادامه داد:تحریم در زمینه دارو به طور علنی اعلام نشده اما با تحت فشار قرار دادن بانکها و انجام ندادن معاملات امکان خرید دارو برای ایران کم میشود و مردم تحت فشار قرار میگیرند.

وی تاکید کرد: داروها در افراد مختلف عوارض متفاوتی دارند و ایجاد عوارض در بیمار بخاطر کیفیت نامناسب دارویی داخلی نیست در موارد متعدد دیده شده داروهای خارجی از یک کارخانه نیز در افراد متفاوت عوارض متفاوتی دارند.

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اظهار داشت: 70 درصد بیماران ام اس از داروهای ایرانی استفاده میکنند و بقیه نیز بخاطر متفاوت بودن سیمستم بدنیشان داروی خارجی دریافت میکنند  که با تولید داروی بیوتکنولوژیک در داخل بیشتر مشکل بیماران خاص حل میشود.

نیک نهاد گفت: تولید داروهای تزریقی برای بیماران خاص مانند دسفرال در دنیا رو به کاهش است و پزشکان در سراسر دنیا به دنبال جایگزینی داروهای خوراکی هستند.

ساخت کارخانه جامع گیاهان دارویی

وی بیان کرد: استان فارس سعی بر ساخت کارخانه جامع گیاهان دارویی دارد که وابسته به ستاد اجرایی فرمان امام است که اواخر سال برنامه آغاز و جاگزینی زمین مشخص شده  و همچنین جایگاه کشت نیز در حال مطالعه است.

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی افزود: استان فارس جایگاه مناسبی برای گسترش کارخانه هایی دارویی دارد اما متاسفانه سرمایه گذاران خصوصی استقبال مناسبی از این نوع سرمایه گذاری نمی کنند.

نیک نهاد تاکید کرد : شرکتها و کلیه مراکز دارویی میتوانند از طریق نرم افزار سامک از طریق ایتنرنت کمبودهای دارویی خود را به اطلاع کمیته توزیع دارو که هر هفته جلسه برگزار میکنند برسانند.