هادی حیدری؛ هنرمند کاریکاتوریست در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد فضای کاریکاتورهایی که در مطبوعات وجود دارد و نیز دیدگاه مطبوعات نسبت کاریکاتور توضیح داد: تلاش نسل جدید کارتونیستها طی چهارده سال اخیر موجب شده ذهن مردم نسبت به کاریکاتور جدیتر شود و از یک شوخی صرف فراتر برود و این نکتهایست که باید از آن به عنوان یک پیروزی یاد کرد.
وی گفت: مردم امروز به این نتیجه رسیدهاند که کاریکاتور میتواند به مخاطب تحلیل بدهد و خیلی اوقات بیشتر از چندین متن و مقاله کارکرد داشته باشد اما فضایی که به کارتونیستها تحمیل میشود متناسب با شرایط سیاسی و اجتماعی نوسان دارد.
وی افزود: هنر کاریکاتوریستها این است که میتوانند متناسب با شرایط مختلف تاکتیکهای مختلف اتخاذ کنند اما کارتونها در ذات روزنامهها رفته و جای اینکه در قالب هفته نامهها و ماه نامههای تخصصی انتشار پیدا کنند به صورت روزانه منتشر میشوند.
حیدری درباره اینکه آیا طی یک دهه اخیر شاهد بالاتر رفتن روحیه تحمل نظر مخالف در فضای عمومی جامعه بوده است یا نه، اظهار کرد: واقعیت در میان مسئولان نه، مسئولین ما باید به نقطهای برسند که باور کنند هرکس در مقام اجرایی در کشور قرار میگیرد باید منتظر نقدهای منتقدانش باشد.
وی با بیان اینکه به هرحال این افراد جزو نخبگان کشور محسوب میشوند، ادامه داد: به همین دلیل مردم به اعمال و رفتار این افراد نگاه میکنند این فرهنگ انتقاد ناخودآگاه در بطن جامعه هم گسترش پیدا میکند. مردم هم به تناسب همین روحیه را دارند اما کلیت بحث کاریکاتور امروز در میان مردم جا باز کرده است و احساس مسخره شدن توسط یک نقاشی به آنها دست نمیدهد.
این کاریکاتوریست همچنین درخصوص تاثیر بحران بالا رفتن قیمت کاغذ بر روند هنر کارتون در مطبوعات، گفت: یکی از مهمترین تاثیرات بالا رفتن قیمت کاغذ این بود که به عنوان مثال مجلهای مثل خط خطی که تازه داشت پا میگرفت و انتشار آن مرقوم به صرفه میشد که با چهار برابر شدن قیمت کاغذ تمام برنامهها بهم خورد.
وی افزود: ما وقتی رسانهای را راه اندازی میکنیم دیگر خودمان تنها نیستیم نمیتوانیم یک شبه تصمیم بگیریم که دیگر مجله را منتشر نکنیم. باید مخاطب را نیز درنظر بگیریم به او احترام بگذاریم، به همین دلیل چارهای نداریم جز استفاده از کاغذی با کیفیت پایینتر و اینکه نحوه چاپ را تغییر دهیم.
حیدری همچنین درخصوص کوچ برخی از هنرمندان این حوزه از کشور و تاثیر مهاجرت بر آثار آنها، بیان کرد: وقتی هنرمند از فضای جامعه جدا میشود آثارش بیشتر ذهنی میشود. چون هنرمند از فضا و محیطی که در آن قرار دارد انرژی و ایده و روح میگیرد و آن را در اثر خود منعکس میکنند.
وی ادامه داد: قصد هنرمند کارتونیست اصلاح و نقد با زاویه دید اصلاح ناراستیهاست به همین دلیل باید در دل جامعه خود باشد. اصلاحگر و اصلاحطلب نمی تواند از بیرون نسخه بپیچد، بارها شده با مخاطبانی برخورد داشتهام که فکر میکردند من از کشور خارج شدهام اما وقتی میبینند که در کشور حضور داریم نگاه آنها نیز متفاوت و بسیار محبتآمیزتر میشود.
وی در پاسخ به این سوال که مواجهه مدیران با کارتون و کاریکاتور چگونه است گفت: متاسفانه مدیران ما طاقت نقد ندارند و ظرفیت نقدپذیری آنها پایین آمده است.
حیدری در پایان با محدود توصیفکردن رسانههای مکتوب برای ارائه آثار کاریکاتور و وجود محدودیتهای فراوان برای ارائه نقد در قالب کاریکاتور در مطبوعات گفت: نمایشگاههای کاریکاتور و حضور موثر در فضای اینترنت باعث گسترش و ترویج روزافزون این هنر خواهد شد. باید از هر فضای ممکن برای گسترش کاریکاتور استفاده کرد.