به گزارش خبرنگار مهر، پس از شکست ایران از روس ها در دوران قاجار، آرام آرام رسوخ فرهنگ غربی به کشور آغاز شد و این روند در دوران پهلوی ها شدت گرفت تا جایی که تظاهر به فرنگی بودن در نظام شاهنشاهی به یک ارزش تبدیل شد.
هنوز برخی مشکلات فرهنگی در جامعه به چشم می خورد
پس از پیروزی انقلاب اسلامی تحول شگرفی در این حوزه رخ داد و بار دیگر فرهنگ اصیل اسلامی - ایرانی در زندگی روزمره مردم به دوران رونق خود بازگشت و اکنون با وجود همه تلاش ها و برنامه های فرهنگی که در طول این سال ها ایجاد شده است هنوز برخی مشکلات فرهنگی در جامعه به چشم می خورد.
درست برای حل همین مشکلات بود که چندی پیش مقام معظم رهبری در سفر خویش به خراسان شمالی و در جمع دانشجویان این استان، با طرح 20 پرسش به آسیبشناسی عینی تغییر سبک زندگی در کشور پرداختند و با اشاره به ضرورت علت یابی درباره نبود پیشرفت لازم در سبک و فرهنگ زندگی فرمودند: «در این زمینه باید همه به خود نهیب بزنیم و ضمن تلاش جدی برای آسیبشناسی، به چاره جویی و جستجوی راههای علاج بپردازیم.»
پرسش های مطرح شده از سوی مقام معظم رهبری چشم انداز روشنی پیش روی متفکران و متخصصان علوم اجتماعی و مذهبی گشود.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که این پرسش ها و تلاش و تکاپو برای یافتن پاسخی در خور برای آنها می تواند نقطه آغاز یک نهضت بزرگ برای تغییر سبک زندگی و رسیدن به یک جامعه ایده آل باشد.
برای کاویدن مفهوم سبک زندگی و یافتن اینکه اساسا چرا این پرسش ها و مفهوم در این دوره زمانی مطرح شده است، با حجت الاسلام سید مرتضی حسنی حلم رئیس ستاد اقامه نماز استان گفتگو کرده ایم.
فرهنگ غرب در جزئیات زندگی ما نیز نفوذ کرده است
حجت الاسلام حسنی حلم معتقد است: شرایط طوری است که فرهنگ غرب در جزئیات زندگی ما نیز نفوذ کرده است.
وی گفت: به دلیل ابزارهای ارتباطی و رفت و آمدهای فراوانی که در کشورهای مختلف وجود دارد، اگر این آسیب شناسی به موقع صورت نگیرد و اگر نتوانیم سبک زندگی اصیل اسلامی را برای مردم تبیین کنیم، قطعا آسیب خواهیم دید.
وی با بیان اینکه برخی از این پرسش ها که از سوی مقام معظم رهبری مطرح شده است به مسئولان جامعه مربوط می شود، عنوان کرد: برای داشتن جامعه ای ایده آل باید این نقاط ضعف را کاهش داد و از میان برداشت.
رئیس ستاد اقامه نماز استان همدان افزود: وقتی در سطح بالای کشور گاهی شاهد بگومگوها و منازعاتی هستیم، طبیعی است که اینها در جامعه انعکاس پیدا می کند، از این رو رفتارهای مردم و مسئولان روی یکدیگر تأثیرات متقابل دارد بنابراین همه باید دست به دست هم دهند تا بتوانیم این مشکلات را از سر راه برداریم.
وی ادامه داد: ارشادات مقام معظم رهبری همواره راه گشای امور بوده است، چرا که ممکن است در جامعه اتفاقاتی رخ دهد که برخی از مردم و مسئولان به سمت قصور گرایش پیدا کنند.
رهنمودهای مدبرانه مقام معظم رهبری باعث آگاه سازی اذهان عموم و مسئولان می شود
وی افزود: همیشه رهنمودهای مدبرانه مقام معظم رهبری باعث آگاه سازی اذهان عموم و مسئولان می شود و البته که این مباحث باید اجرایی شود و کارشناسان به مطالعه در این باره بپردازند.
بنا بر اظهارات حسنی حلم، زندگی مردم با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری باید به سمت زندگی ایده آل و متعادل حرکت کند و به دور از اسراف و تجمل گرایی و مصرف گرایی و زندگی لوکس و تزویر باشد.
وی همچنین عنوان کرد: تعبیر ما از سبک زندگی این نیست که زندگی خموده و بی نشاط داشته باشیم بلکه خواهان زندگی پر از نشاط معنوی و به دور از تجمل گرایی هستیم و امروزه برای تجمل گرایی برخی از خانواده ها در زندگی به مسابقه با یکدیگر پرداخته اند که مسئله در خور شأنی نیست.
وی تاکید کرد: زندگی تجملی و لوکس برازنده حضور در حکومت و نظام اسلامی نخواهد بود.
رئیس ستاد اقامه نماز استان همدان همچنین سبک زندگی ایرانی اسلامی را زندگی توام با اخلاق مداری و مردم داری و دوری از ریا و تزویر و دورویی عنوان کرد.
باید رعایت حقوق افراد را در جامعه بسط و گسترش دهیم
وی گفت: برای اینکه یک زندگی ایرانی اسلامی داشته باشیم و سبک زندگی مناسبی در جامعه اسلامی رواج پیدا کند باید از دورویی ها به دور باشیم و احترام به یکدیگر و رعایت حقوق افراد را در جامعه بسط و گسترش دهیم.
وی درباره نقش روحانیت در رفع مشکلات فرهنگی جامعه و پیش بردن فرمایشات رهبری درخصوص سبک زندگی گفت: رفع موانع و مشکلات تنها برعهده روحانیت نیست، بلکه یکی از نهادهایی که می تواند در رفع مشکلات فرهنگی جامعه موثر واقع شود روحانیت است اما باید سایر دستگاه ها و نهاد های فرهنگی و اجرایی و شخصیتها و مسئولان در راستای این مهم با هماهنگی نقش خود را به طور کامل ایفا کنند.
وی افزود: همه نهادهای فرهنگی به اتفاق روحانیت می توانند در عرصه فرهنگی کارهای مثبت و خوبی را به عرصه نمایش بگذارند.
کارشناس امور اجتماعی استان همدان نیز با بیان اینکه تجمل گرایی نوعی زیبادوستی فطری است، گفت: اگر این مقوله از راه اعتدال خارج شود و راه افراط بپیماید، کنش ها و واکنش های شخص را هدایت، مهار و جهت دهی می کند.
افراد به سبب گرایش به تجمل به مصیبت و بلا دچار می شوند
مجید قدیمی اضافه کرد: افراد به سبب گرایش به تجمل به مصیبت و بلا دچار می شوند و تجمل گرایی باعث انحرافات عملی فراوانی در زندگی افرادی که رو به تجمل آورده اند می شود و از لحاظ تربیتی بر نسل آینده نیز تأثیرگذار است.
قدیمی تاکید کرد: نهادینه کردن اصول صحیح مصرف و آگاهی دادن به جوانان و نوجوانان به خصوص مادران و زنان مسلمان ایرانی جامعه را از عواقب و پیامدهای شوم تجمل گرایی نجات می دهد.
وی با بیان اینکه سبک زندگی یکی از پایه های و نمایه های اصلی فرهنگ و هویت جوامع است، گفت: گرایش سیاسی، توسعه، عقب ماندگی، پیشرفت، فساد، عدالت و حتی بهداشت و سلامت جسمانی و روانی مردم کشورها ارتباط تنگاتنگی با شیوه زندگی آنها دارد.
رسانه ها مهمترین نقش را در الگو دادن سبک های زندگی ایفا می کنند
قدیمی با اشاره به اینکه رسانه ها مهمترین نقش را در الگو دادن سبک های زندگی ایفا می کنند، یکی از ضعف های اساسی و مشترک اغلب سریال های سیما، ناتوانی در ارائه الگوی زیستی اسلامی- ایرانی و همچنین عدم ارائه شاخصه های رفتاری و شخصیتی تراز و مناسب است، گفت: در چارچوب فرهنگ اسلامی باید در پی مختصاتی برای ترسیم ویژگی های نزدیک به انسان کامل بود.
وی اضافه کرد: چنانچه سریال های سیما بتوانند سیمای زیبای زندگی بر اساس آموزه های دینی را بازنمایی کنند و به شکلی دراماتیک، شیوه های زیستی مبتنی بر فرهنگ خویش را هدف آموزش قرار دهند، بسیاری از مشکلات فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی و سیاسی ما برطرف خواهد.
و در پایان اینکه امروزه مصرف گرایی به طرز وسیعی در نوجوانان ایرانی ظاهر شده است و می توان در تمام جنبه های زندگی شان مشاهده کرد.
در حالی که می دانیم مصرف گرایی نه ارزش است، نه نشانه شخصیت بالا و نه نماد پیشرفت است در صورتی که همه آن ها برای ما معنای اشتباه می دهند.
متاسفانه مردم فکر می کنند هرچه تجملی تر زندگی کنند شان و منزلتشان بالا می رود و نظر دیگران نسبت به آن ها عوض می شود این در حالیست که طبق روایات و آیات اسلامی کسی نزد خدایش از شان و منزلت بالاتری برخوردار است که تقوا داشته باشد و زندگی ائمه و پیامبران ما نیز خود گویای این اصل مهم است.