در تاریخ اسلام، نهضت عاشورا نقطه عطفی است که از جنبههای گوناگون، آغازگر تحولات در ساخت، بافت و اندیشه جامعه مسلمانان بوده است. حرکت تاریخ ساز سیدالشهدا و نهضت حسینی که اینک با محوریت واقعه تلخ"عاشورا" از آن یاد میکنیم.
قیام امام حسین(ع) از ابتدا تا انتها چند ماه بیشتر طول نکشید اما جانمایه حرکت که بسان روح کلی قیام درهمه اجزای آن جاری و ساری است از یک سو، و حجم حوادث و قضایایی که در آن فاصله زمانی محدود با محوریت امام(ع) از مدینه تا مکه و از مکه تا کوفه و کربلا و دنباله آن تا شام و سپس مدینه اتفاق افتاد از سوی دیگر، آن قدر بزرگ و در جهات مختلف قابل توجه و اهتمام است که هنوز پس از آن قرنها پژوهشگران بر اساس منابع تاریخی تحقیق و تحلیل در قضایای از این دست، صورت گرفته، و علاوه بر تأثیری که بازگویی و تبیین علمی عاشورا در سلوک اجتماعی و سیاسی و رفتار دینی جامعه اسلامی دارد، همچنان، بلکه همواره میتواند و باید به عنوان یک موضوع زنده و حیاتی توجه پژوهشگران در حوزههای مختلف تاریخی، اجتماعی، کلامی و فقهی باشد.
به ویژه که فرجام عاشورا، شکل گرفتن فرهنگی نوین و الگویی بی بدلیل با ویژگیهای خاص خود در میان جامعه گستردهای بود که هویت اسلامی به ویژه شیعیاش، آن را از دیگر تمدنها و فرهنگها متمایز میساخت.
نویسنده بر این باور است: فرجام تاریخی و دستاوردهای ماندنی عاشورا، در طول دههها و سدههای پس از خود، به جریانی هویت بخشید که امروز میتوانیم و باید از آن به عنوان"آموزههای سیاسی عاشورا" نام ببریم.
همچنین نویسنده در این کتاب معتقد است: نگاهی گذرا به حجم گزارشها و تحلیلها و آثار مربوطه بازگو کننده زوایای مختلف این فرهنگ است. گویای عظمت، جامعیت، عمق و اصالتی است که عاشورا توانسته است به این فرهنگ بدهد. بسیاری از مقولههای اجتماعی و انسانی، و حجم وسیعی از ریزترین مسایل (زندگی بر میزان اسلامی) را میتوان در این فرهنگ شاهد بود و از آن برای چگونگی سلوک و تعامل اجتماعی و سیاسی و حتی اخلاقی خود آموخت.
در مقدمه آمده است: تلاش پیشوایان معصوم(ع) در احیای آموزههای عاشورا و گسترش و آموزش منطق حسینی و نصب العین سازی آن در سراسر شئونات فردی و اجتماعی زندگی، از هنگام زاده شدن که کام نوزاد با طعم خاک کربلا آشنا میشود و نقش هدایتگرانه گام به گام در فعالیتهای اجتماعی فرهنگی و صد البته سیاسی و تا آخرین لحظات جدایی از میان جمع مردمان که در قبر خویش با خاک کربلا همراه میگردد، همه و همه در جهت الگوسازی"پیامهای عاشورا" و تقویت و گسترش نقشآفرینی آن در حیات دین و دینداران بوده است.
زمینههای سیاسی وقوع عاشورا، بسترهای سیاسی واقعه عاشورا، آموزههای سیاسی عام قیام عاشورا، انتشار فرهنگ سیاسی عاشورا، آسیب شناسی فرهنگ سیاسی عاشورا، نبایستههای فرهنگ سیاسی عاشورا، بایستههای فرهنگ سیاسی عاشورا، تأثیرات کلی نهضت حسینی، کارکردهای سیاسی حضور زنان در واقعه عاشورا، درسها و عبرتهای عاشورا در عرصه رفتار سیاسی، تأثیر عاشورا بر تحولات سیاسی اجتماعی قرن نخست، جریان شناسی سیاسی بنی هاشم پس از قیام عاشورا، الگوگیری عام سیاسی از قیام عاشورا، نهضت عاشورا تجلی تشکل فراگیر سیاسی، ویژگیهای تشکل سیاسی عاشورایی، نگاه سیاسی امام (ره) به قیام عاشورا، قیام عاشورا و انقلاب اسلامی ایران، تفسیر عبرتهای سیاسی قیام عاشورا از نظر مقام معظم رهبری، قیام عاشورا و حزب الله لبنان، نقش عاشورا در عبور از فتنه سال 88 و حکومت مهدوی؛ تجلی اعتقادی سیاسی اهداف نهضت عاشورا از جمله مباحث و سرفصلهایی است که در این کتاب بدانها پرداخته شده است.
کتاب"آموزههای سیاسی قیام عاشورا"(زمینهها و دستاوردها) در 366 صفحه امسال برای نوبت دوم از سوی انتشارات پیام عدالت در شمارگان 2000 نسخه منتشر شده است.