یزد - خبرگزاری مهر: یزد از جمله استانهایی است که عزاداری های آن در سوگ سرور و سالار شهیدان و شهدای دشت کربلا، شهرتی نه تنها ملی بلکه جهانی دارد و مراسم نخل برداری آن همواره شرکت کنندگانی از اقصی نقاط کشور دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، هر سال با فرا رسیدن ماه محرم الحرام مردم ولایت مدار و مومن استان دارالعباده یزد به خصوص جوانان و نوجوانان با حال و هوای خاصی آیین های عزاداری اباعبدالله حسین (ع) را در سطح حسینیه‌ها و مساجد برگزار می کنند.

مردم یزد از شب اول محرم و حتی زودتر از آن به روضه خوانی پرداخته و برای مظلومیت اهل بیت عصمت و طهارت به عزاداری می پردازند و اشک ماتم می ریزند و هرچه به تاسوعا و عاشورا نزدیک می شوند، آیین های عزاداری رسمی تر شده و به تعزیه خوانی، سینه ‌زنی و راه اندازی دسته‌جات عزاداری با مداحی مداحان می پردازند.

از جمله آیین هایی که در روز تاسوعای حسینی در یزد به ویژه در محلات و روستاهای استان انجام می گیرد رسم و سنت زیبای پرسه زنی است.

پرسه‌زنی در روز تاسوعا از سنت‌هایی است که هر سال، پررنگ و بزرگتر از سال قبل با همراهی هیئت های عزاداری برگزار می شود که در این آیین هیئتی ‌های محله و یا روستا از صبح روز تاسوعا کوچه به کوچه و خانه به خانه محله را طی می کنند و ضمن جمع آوری نذورات از هرخانه، مقابل آن به عزاداری پرداخته و برای اهل خانه دعای خیر و طلب عفو و بخشش می‌کنند.

در این روز زنان نیز پا به پای مردان در آیین پرسه زنی شرکت می کنند و با به همراه داشتن علم و بیرق های مختلف به این آیین جلوه ای خاص می دهند.

این سنت زیبا با نظمی خاص و خواندن نوحه های مخصوص همان روز و طلب آمرزش برای افرادی که در سالهای قبل در این جمع بوده و از دنیا رفته اند، برگزار می شود.

حرکت دسته های سینه زنی به گونه ای است که افرادی که در جلو حرکت می کنند از اهل سادات هستند و شال سبز بر دوش دارند و یا شال را به دور کمر خود بسته اند.

در پشت سر سادات نیز مردم عامه با شال های مشکی حرکت می کنند و در آخر بانوان و بچه ها همراه آنها هستند.

اکثر حسینیه‌ها و تکایا در این روز مردم را به صرف ناهار دعوت کرده و بازار انواع نذورات در این روز بسیار گرم است.

نذورات این روز در روستاها را معمولا خرما، سوروک (نوعی نان)، گردو، بادام، حاجی بادام و نقل، شکلات، حلوا، میوه، شیر داغ و شربت عسل تشکیل می دهند.

شب نهم (تاسوعا) محرم نیز مردم و عزاداران به قرائت زیارت عاشورا، عزاداری و سوگواری می پردازند.

نخل برداری، بزرگترین آیین روز عاشورا

از دیگر رسوم کهن یزد که قدمتی دیرینه دارد و هر ساله بسیاری از مشتاقان را از سراسر کشور و حتی سایر کشورها به خود جذب می‌کند، نخل برداری است.

این مراسم از دیرباز نزد مردم یزد مرسوم بوده است و جذابیتی خاص دارد.

"نخل" به عنوان نماد تابوت امام حسین(ع) شناخته می شود و بلند کردن آن از زمین که معمولا با گروه زیادی از مردان قوی هیکل انجام می شود، نمادی از تشییع پیکر حضرت امام حسین (ع ) است.

نخل برداری به عنوان فراز و نقطه اوج عزاداری روز عاشورا و در ساعات اولیه صبح عاشورا و در برخی نقاط در ظهر یا عصر عاشورا انجام می شود.

پیش از آغاز محرم و در طول دهه محرم نخل را با پارچه سیاهپوش می‌کنند و از آن صدها شمشیر، قمه و خنجر برهنه آویزان می‌کنند.

آینه، میوه، پولکهای مختلف، منگوله‌ های تزئینی، دستمال‌های ابریشمی و سپر جنگی نیز از دیگر تزئینات نخل محسوب می شود.

آیین نخل گردانی که تنها مخصوص روز عاشورا است در برخی مناطق در روزهای دیگر نیز اجرا می شود. البته در هر محله و منطقه بر اساس رسم و آیینی که دارند مراسم نخل برداری را انجام می دهند.

در شهرستان تفت که بزرگترین نخل استان یزد را دارد، نخل را سه دور می چرخانند. در محله خیرآباد یزد نخل را در روز عاشورا به حرکت در آورده و به گلزار شهدا می برند و تا پیش از ظهر عاشورا با انجام مراسم خاص و عزاداری های خود به محله باز می گردانند.

در روستاهای استان نیز نخل را تا سیزدهم محرم (سوم امام حسین (ع)) در گلزار شهدا می گذارند و روز سوم نخل را به محل خود باز می گردانند.

در مراسم نخل برداری خیل عزاداران حسینی ضمن پخش نذورات، یکدیگر را در بلند کردن نماد تابوت امام حسین (ع) یاری می کنند.