نخستین کنگره شعر آئینی شفق از مقام سید‌علی موسوی گرمارودی و محمد‌رضا سنگری به عنوان شاعر و پژوهشگر برتر حوزه عاشورا تجلیل می‌کند.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری نخستین کنگره شعرآئینی شفق، صبح امروز شنبه 11 آذر با حضور محمد‌علی مجاهدی دبیر هنری جشنواره و ناصر فیض قائم مقام دبیر هنری این جشنواره در حوزه هنری برگزار شد.

در این نشست خبری، مجاهدی در سخنانی با اشاره به لزوم پرداخت به شعر آئینی گفت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نگاه به شعر آئینی نگاه لایه‌شکافانه شد و ابعاد پنهان و مستور این نوع شعر که پیش از انقلاب ناگفته و ناشنیده باقی مانده بود، بیش از پیش مطرح شد و جریانی به وجود آمد که از سوی برخی فرهیختگان در حوزه شعر و نقد ادبی لزوم پرداخت به این موضوع بیش از پیش مطرح شد.

وی در ادامه با اشاره به گستردگی تعریف شعر آئینی افزود: هر مقوله‌ شاعرانه که به نوعی بخواهد با آموزه‌های وحیانی، کتب آسمانی، ائمه، تاریخ اسلام و سیره ائمه ارتباط برقرار کند را می‌توان در زمره موضوع سرایش شعر آئینی به شمار آورد. در واقع ما همه این مقولات را شهروند شعر آئینی می‌نامیم. با این نگاه می‌توان 80 تا 85 درصد از متون منظوم در شعر فارسی را نیز با توجه به صبغه دینی و مذهبی‌ موجود در آنها شعر آئینی دانست.

دبیر نخستین کنگره شعر آئینی شفق ادامه داد: شعر آئینی قلمرو بسیار گسترده‌ای دارد که حجم وسیعی از آثار را به آن مرتبط می‌کند و این موضوع یکی از شیوه‌های معرفی این آثار و نیز شیوه آسیب‌شناسی آن نیز به شمار می‌رود.

مجاهدی در ادامه با اشاره به بزرگداشت مرحوم شفق در این برنامه گفت: این تجلیل به دلیل آثاری است که ایشان در حوزه اشعار آئینی از خود بر جای گذاشته‌اند. البته رابطه خلق یک اثر با خالق آن همیشگی نیست. شاید از نظر مادی همه مزایا به آفریننده منتقل شود، اما خود اثر شخصیت مستقلی دارد که شاید 1000 سال هم باقی بماند؛ بی‌آنکه کسی یادی از شاعر آن بکند.

وی در ادامه به مشارکت 1178 اثر در این جشنواره اشاره کرد و گفت: از این تعداد اثر، 115 شعر علوی، 112 شعر فاطمی، 92 شعر در مدح ائمه معصومین (ع)، 2554 شعر مهدوی و انتظار، 134 شعر رضوی، 293 شعر عاشورایی، 80 شعر کودک، 12 اثر مکتوب پژوهشی و 5 اثر پژوهشی درباره مرحوم بهجتی هستند.

وی با اشاره به داوری این آثار در سه مرحله گفت: 75 اثر در نهایت به بخش پایانی و داوری نهایی این کنگره راه پیدا کرده‌اند که در داوری نهایی سعی می‌شود آثاری که نگاه جامع‌تری به موضوع خود دارند پایگاه ویژه‌ای را به دست بیاورند و در نهایت نیز 14 اثر به عنوان برگزیده در بخش شعر، 5 اثر در بخش مقاله و بین یک تا دو اثر هم احتمالا در بخش کودک و نوجوان معرفی خواهند شد.

مجاهدی افزود: در بخش تجلیل و قدردانی هم از محمدرضا سنگری و سیدعلی موسوی گرمارودی به عنوان محقق و شاعر برگزیده عاشورایی در مراسم افتتاحیه تجلیل به عمل خواهد آمد و میزگردی نیز با حضور آنها پس از مراسم افتتاحیه و با موضوع آسیب‌شناسی شعر آئینی عاشورایی در حوزه هنری برگزار خواهد شد.

وی همچنین به برگزاری دو مراسم در تهران و قم اشاره کرد و گفت: در برنامه‌ای که روز 20 آذر در حوزه هنری برگزار می‌شود، شعرخوانی برخی از شاعران آئینی مطرح مانند علی انسانی و برخی برگزیدگان کنگره در دستور کار قرار دارد و در برنامه روز دوم در شهر قم نیز که در سالن‌ همایش‌های دفتر تبلیغات اسلامی برگزار می‌شود، برخی برگزیدگان کنگره به شعرخوانی خواهند پرداخت.

در این نشست خبری، ناصر فیض، قائم مقام دبیر کنگره نیز در سخنانی با اشاره به کیفیت آثار رسیده به کنگره اظهار کرد:  به جرات می‌توانم بگویم که بخش قبل اعتنایی از آثار رسیده به جشنواره در زمره آثار برگزیده است که هم از نظر شعری مستحکم بوده و هم نگاه درستی را به سوژه داشته اند.

وی ادامه داد: این آثار از نظر کیفی در سطحی بود‌ه‌اند که برای ما کنار گذاشتن آثار برگزیده ممکن نبود و اگر قرار باشد در قالب کتاب آنها را منتشر کنیم، چندین کجلد کتاب خواهد شد.

فیض همچنین افزود: به طور قطع در میان این آثار هم آثار شاعران صاحبنام دیده شده و هم آثار شاعران جوان؛ منتهی چون هیئت داوران در بررسی اشعار نام شاعران را نمی‌بینند از چند و چون حضور افراد خبر ندارند.

وی همچنین از خود، جواد محقق، محمدعلی مجاهدی و محمود حبیبی کسبی به عنوان داوران این کنگره یاد کرد و گفت: آثار برتر این کنگره جایزه نقدی 2 میلیون تومانی دریافت خواهند کرد.