به گزارش خبرنگار مهر، دکتر حیدرعلی هومن، بنیانگذار علم نوین روان سنجی در ایران و مولف شمار زیادی کتاب و مقاله در زمینه روان سنجی، سنجش و اندازه گیری، روش تحقیق و آمار بود.
وی بیش از 50 سال به امر تدریس و پژوهش در دانشگاههای تربیت معلم، تهران، شهید بهشتی، تربیت مدرس، علامه طباطبایی و دانشگاه آزاد اسلامی و چندین موسسه پزوهشی و تحقیقاتی معتبر مشغول بود.
وی با کسب درجه فوق دکتری در زمینه پژوهش کاربردی، دو درجه دکتری در رشتههای روان سنجی و روانشناسی تربیتی و پنج مدرک فوق لیسانس در حوزههای مختلف روانشناسی (روان سنجی، زبان و ادبیات انگلیسی فلسفه و تعلیم و تربیت ) از دانشگاههای امریکا علاوه بر هدایت و راهنمایی صدها پایاننامه تحصیلی و رساله دکتری دانشجویان و چندین تست، آزمون و پرسشنامه سطح ملی را اجرا و استاندارد کرد.
همچنین وی جایزه خوارزمی را برای استاندارد کردن هوش آزمای ملی تهران استنفورد بینه اخذ کرده و سه کتاب وی به نامهای "شناخت روش علمی، تحلیل داده های چند متغیری و آمار استنباطی" برگزیده کتاب سال شدند.
وی علاوه بر مسئولیت نظارت و مشاوره تعدادی زیادی پژوهشهای ملی کشور و اخذ جایزه پژوهشگر برگزیده جشنواره ابوریحان و چندین جشنواره دیگر، برای سالها رئیس سازمان تحقیقات علمی و روان سنجی ارتش، انجمن اولیا و مربیان و نیز رئیس بخش پژوهش سازمان سنجش آموزش کشورو رئیس بخش پژوهش مرکز آموزش مدیریت دولتی بود.
علم روان سنجی شاخه ای از روانشناسی کاربردی است که درباره اصول و روشهای تهیه و کاربرد وسایل و ابزارهای سنجش ویژگیهای روانی بهویژه تستها بحث می کند. مقصود از واژه "تست " در این تعریف هرگونه روش یا وسیله عینی است که به منظور اندازه گیری نمونه های از رفتار عادی طرح شده باشد.
مراسم تشیع پیکر آن استاد فقید روز سه شنبه 14 آذرماه از مرکز روان سنجی دکتر حیدرعلی هومن به سوی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه تهران و سپس به سمت قطعه نام آوران بهشت زهرا برگزار می شود.