ابراهیم آقامحمدی نماینده مردم خرم آباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر با انتقاد از وضعیت پروازهای خرم آباد اظهار داشت: راه اندازی پروازها در فرودگاه خرم آباد جزو مصوبات سفرهای هیئت دولت به لرستان بوده است.
وی بیان داشت: در این مصوبه ذکر شده که در صورت استقبال از پروازهای فرودگاه خرم آباد روزانه 2 پرواز در این فرودگاه برگزار شود.
نماینده مردم خرم آباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: این در حالیست که در فصل تابستان تنها یک پرواز در روز برگزار بوده و با توجه به اعلام مسئولان در این زمینه استقبال مردم از این پروازها 112 درصد رشد داشته است.
آقامحمدی تصریح کرد: متاسفانه با وجود استقبال خوب مردم در حرکتی قابل تامل تعداد پروازهای فرودگاه خرم آباد از 7 پرواز به 3 پرواز در هفته کاهش یافت.
وی با تاکید بر اینکه متاسفانه به استان لرستان در این زمینه توجه حداقلی هم نشده است افزود: در این راستا همه نمایندگان استان لرستان امضا کرده ایم تا وزیر راه و شهرسازی را برای پاسخگویی در این رابطه به مجلس احضار کنیم.
نماینده مردم خرم آباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی همچنین از عملکرد مدیران مربوطه در این زمینه نیز انتقاد کرد و گفت: متاسفانه مدیران نیز مطلوب عمل نکرده و نیازهای استان را در این زمینه استخراج و به وزارتخانه منعکس نکرده اند.
بنابر این گزارش وضعیت پروازهای فرودگاه خرم آباد به کلافی سردرگم تبدیل شده است؛ یک روز شرکت هواپیمایی "ایران ایر" در تصمیمی ناگهانی پرواز خود را لغو می کند و روز دیگر آن را بر می گرداند، یک روز دیگر ماهان با ارسال نامه ای به ناگاه سه پرواز رفت و برگشت خود در فرودگاه خرم آباد را لغو می کند و روز دیگر نوبت دیگر شرکتهای هواپیمایی است... و معلوم نیست این روند تا کی ادامه خواهد داشت.
این در حالیست که وضعیت رکود پروازها در فرودگاه خرم آباد به معضل تکراری استان لرستان تبدیل شده است تا در استمرار این روند بخش های مختلف اعم از حوزه آموزش، سرمایه گذاری و ...دچار آسیب جدی شود به طوریکه بسیاری از روسای دانشگاههای استان این وضعیت را موجب عدم استقبال اساتید پروازی از حضور و تدریس در لرستان عنوان می کنند.
از سوی دیگر با این وضعیت فرودگاه خرم آباد کمتر مسئول ملی برای حضور در برنامه ها و همایش های استان می تواند از پروازهای لرستان استفاده کند و برای حضور در این استان یا باید رنج سفر زمینی را به جان بخرد و یا به اجبار از طریق فرودگاه کرمانشاه راه لرستان را در پیش بگیرد.
آخرین نمونه این وضعیت را می توان در سفر زمینی معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری به لرستان یادآوری کرد به نحوی که این روند موجب ابراز شرمندگی استاندار شد.
این وضعیت حاکم بر فرودگاه خرم آباد علاوه بر اینکه حضور مسئولان ملی در این استان را کمرنگ کرده موجب انتقادات پرشمار سرمایه گذاران نیز از این وضعیت شده است به طوریکه برخی از سرمایه گذاران یکی از دلایل عدم حضور در این استان را نبود پروازهای منظم عنوان می کنند.
این در حالیست که به گفته مسئولان شرکت فرودگاههای کشور سالانه بیش از یک میلیارد تومان صرف نگهداری فرودگاهی می شود که در سال کمتر از 40 میلیون تومان درآمد دارد!
این روند به گونه ای است که بسیاری از مسئولانی که به لرستان قدم می گذارند از منظم نبودن و تعداد محدود پروازهای فرودگاه خرم آباد به عنوان مانعی پیش روی توسعه لرستان یاد می کنند.