مسعود نيلي در گفت وگوي اختصاصي با خبرنگار اقتصادي مهردرباره ميزان تحقق اهداف برنامه سوم توسعه گفت : با توجه به اينكه آخرين آمار منتشره از عملكرد برنامه سوم به طور نهايي منتشره نشده است اما بايد گفت رشد توليد ناخالص داخلي به طور متوسط به آن چيزي كه در برنامه پيش بيني شده نزديك بوده است اما بايد به دونكته توجه داشت .
مسعود نيلي افزود : اول اينكه منابع پيش بيني شده در برنامه سوم با منابعي كه در عمل محقق شده است به ميزان قابل توجهي متفاوت بوده است كه آن هم به دليل رشد قيمت نفت بوده است چرا كه درآمدهاي ارزي كشور بسيار بالاتر از درآمدهايي بوده كه در برنامه پيش بيني شده است .
وي افزود : به عبارتي ديگر بايد گفت كه متوسط رشد اقتصادي بامنابع بيشتر محقق شده است يعني در برنامه سوم با توجه به قيمت بالاي نفت منابع بسياري براي تحقق رشد اقتصادي وجود داشته است .
وي اظهارداشت : اما بايد گفت كه با اين همه منابع باز هم رشد اقتصادي نزديك به برنامه بوده است .
نيلي اضافه كرد :نكته قابل توجه دوم توزيع رشد در طول سالهاي برنامه است به عبارتي ديگر آنچه كه در اين باره اتفاق افتاده با آنچه كه پيش بيني شده بسيار متفاوت است .
به گفته وي ، دربرنامه سوم توسعه آهنگ صعودي براي نرخ رشد اقتصادي در هر سال پيش بيني شده بود و اين ميزان مي بايست در آخرين سال برنامه به بيشترين ميزان خود افزايش مي يافت درحالي كه نرخ رشد اقتصادي در سال 83 نسبت به سال 82 كاهش داشته است .
مشاور وزير نفت اضافه كرد : در سال 83 نرخ رشد اقتصادي در برنامه 7 درصد پيش بيني شده بود درحالي كه برآوردهاي اوليه گوياي آن است كه اين رقم درسال 83 با اين همه درآمدهاي ارزي فقط 5/4 درصد است .
وي در ادامه نتيجه گرفت كه بسياري ازمكانيزم هايي كه در برنامه پيش بيني شده بود درعمل محقق نشده است به عبارتي ديگر ارقام رشد توليد ناخالص داخلي اجرا نشده و جاي آن را درآمدها گرفته است .
وي درباره سياست هاي اجرا نشده در برنامه گفت : در طول برنامه سوم توسعه نرخ ارز ثابت بوده است درحالي كه در برنامه پيش بيني شده بود متناسب با تورم داخلي و خارجي نرخ ارز تعديل شود درحالي در عمل نرخ ارز ثابت بود .
وي هدفمند نشدن يارانه ها ، نظام تامين اجتماعي را از ديگر سياست هايي دانست كه در برنامه سوم توسعه محقق نشد .
وي مهمترين سياست اجرا نشده را در برنامه سوم توسعه حساب ذخيره ارزي دانست و گفت : در برنامه ارتباط بسيار قوي براي حساب ذخيره ارزي به عنوان ابزاري براي ثبات در اقتصاد پيش بيني شده بود درحالي كه در عمل شاهد برداشت هاي بيش ازحد از صندوق بوديم .
وي در پايان گفت : درنتيجه بايد گفت بسياري از اهداف برنامه سوم توسعه محقق نشده است و تنها مازاد درآمدهاي ارزي باعث تحقق ارقام رشد توليد ناخالص داخلي پيش بيني شده در برنامه بوده است نه عملكرد مناسب .
تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۳۸۴ - ۱۰:۵۴
يكي از تدوين كنندگان برنامه سوم گفت : در برنامه سوم عليرغم اينكه آهنگ صعودي براي نرخ رشد اقتصادي پيش بيني شده بود، اما عدم اجراي بسياري از سياست ها باعث كندي آن شد. ولي به هر ترتيب درآمدهاي سرشار نفتي تحقق اهداف برنامه در بخش رشد اقتصادي را امكان پذير كرد.