شهرکرد - خبرگزاری مهر: وجود بیش از820 روستا در چهارمحال و بختیاری و وجود آثار تاریخی و فرهنگی و طبیعت زیبا در روستاهای این استان، پتانسیلی مهم برای توسعه حوزه گردشگری روستایی در این استان محسوب می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، گردشگری روستایی یکی از انواع حوزه های گردشگری است که همه فعالیت های گردشگری روستایی را در بر می گیرد.

امروزه گردشگری در نواحی روستایی دهها هزار کسب و کار کوچک ایجاد می کندکه در مقایسه با بازار گردشگری فعالیت مناسبی بوده و در عین حال آنکه اهمیت آن برای توسعه نواحی روستایی بسیار اساسی است.

گردشگری در نواحی روستایی می تواند موجب تولید، توزیع درآمد و اشتغال شود.

گردشگری روستایی به مجموعه فعالیت هایی اطلاق شده که از طریق فعالیت های گردشگری مانند تامین اقامتگاه، ‌غذا و یادگیری و آموزش درباره روستا و مزرعه، درآمدهایی را برای ساکنان آن ایجاد می کند.

گردشگری روستایی شامل هر نوع فعالیت تفریحی و گذاران اوقات فراغت است با دریافت خدماتی از قبیل غذا، محل اقامت و محصولات محلی از ساکنان محلی در مکانی که از نظر قوانین و مقررات جاری کشور یا از نظر ماهیت اقتصادی و فرهنگی روستا محسوب می شود.

دیدارکنندگان از روستاها برای مقاصد گوناگونی به محیط روستایی روی می آورند، مقاصدی از قبیل تفریح، ورزش، پیاده روی، سکونت موقت در جهت استفاده از طبیعت بکر وآب و هوای سالم و پاک روستا و... که هر کدام یک از این فعالیت ها باعث بوجود آمدن و رونق بخشی به فعالیت های گردشگری در سطح روستا خواهد شد به عبارتی انگیزه گردشگران در سفر به محیط های روستایی سبب بوجود آمدن قلمروهای گوناگونی از محیط های روستایی در بخش گردشگری خواهد شد.

 البته قلمرو گردشگری در سطح روستا در ابتدا شاید منوط به عوامل تشویق کننده ای که در سطح روستا وجود دارد محدود شود اما با رونق گردشگری روستایی در سطح روستا می تواند قلمرو و محدوده مورد نظر را افزایش یابد.
 
گردشگرانی که درابتدا وارد یک محیط روستایی می شوند نیاز به خدماتی اولیه از قبیل مکانی برای استراحت، وسایل اولیه امرار معاش و... دارند اما با توجه به این نکته که توریسم روستایی در حال حاضر رو به رشد می باشد و مکان هایی که دارای این قابلیت هستند در اولویت انتخاب گردشگران قرار دارند روز به روز محدوده و قلمرو گردشگری آنها افزایش خواهند یافت.
 
 
با ورود و افزایش تعداد گردشگران به یک روستا بدنبال خود نیاز به خدمات و امکانات را افزایش خواهد داد این افزایش نیاز کم کم بدنبال خود افزایش قلمرو و محدوده گردشگری روستایی را در پی خواهد داشت.
 
استان چهار محال و بختیاری در سطح کشور یکی از استان های است که گردشگری روستایی با توجه به پتانسیل های استان روبه افزایش است.
 
گردشگری در این استان در روستا های استان بیش از شهر های استان است و بیشتر مکان های دیدنی و تفریحی، فرهنگی واکو توریسمی استان در روستا وجود دارد.
 
این استان با داشتن بیش از 850 روستا دارای پتانسیل بالاای برای توسعه گردشگری روستایی است.
 
وجود 13 روستای هدف گردشگری در چهار محال و بختیاری
 
کارشناس طبیعت گردی و روستاهای هدف گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه 13 روستای هدف گرشگری در این استان وجود دارد، اظهار داشت: اکثریت روستای های هدف گردشگری در شهرستان شهرکرد و روستا های حاشیه زاینده رود واقع شده است.
 
مرتضی محمدیان بیان داشت: علاوه بر این 13 روستا هدف گردشگری 30 روستای هدف گردشگری به کمیته ملی طبیعت گردی کشور از این استان معرفی شده است.
 
روستاهای هدف گردشگری در چهار محال و بختیاری اکوتوریسم و فرهنگی است
 
محمدیان با بیان اینکه گردشگری روستایی در این استان اکوتوریسم و فرهنگی مبتنی بر آداب و رسوم ایلات و عشایراست، اذعان داشت: شیوه سکونت ساکنان روستاهای استان نیز از موارد گردشگری فرهنگی است.
 
وی با اشاره به اینکه روستا گردی در این استان در دو قالب روستا های ترک نشین(دهقانی) و فارس نشین متمرکز است، عنوان کرد: 30 روستای معرفی شده به کمیته ملی طبیعت گردی در همه شهرستان های استان پراکنده هستند.
 
محمدیان با اشاره به اینکه روستا گردی باعث می شود که  تولید صنایع دستی در روستا افزایش پیدا کند، بیان داشت: اسکان در خانه های استیجاری، ارائه خدمات و .. موجب رونق اقتصادی اهالی روستا های هدف گردشگری در استان می شود.
 
وی ادامه داد: توجه به ضرورت حضور گردشگر در روستا موجب بهسازی محیط روستا می شود و برای جلوه دادن روستا  برای جذب گردشگر از سوی اهالی روستا صورت می گیرد.
 
 
وی  تصریح کرد: بحث روانی و اجتماعی روستا گردی با توجه بر اینکه روستا به طور غیر مستقیم مورد توجه جدی قرار نگرفته و حضور گردشگر در روستا موجب ارتباط جامعه شهری با روستایی می شود و این عامل روانی باعث رضایت جامعه روستایی می شود.
 
جلوگیری از مهاجرت روستائیان به شهر با توسعه روستا های هدف گردشگری در چهار محال و بختیاری
 
کارشناس طبیعت گردی و روستا های هدف گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهار محال و بختیاری با اشاره به اینکه با توسعه روستا های هدف گردشگری و رونق اقتصادی در روستا ها مهاجرت روستائیان به شهر ها کاهش می یابد، بیان داشت: روستا گردی موجب  تقویت و ماندگاری رسوم کهن تاریخی در روستا شود، با توجه بر اینکه اکثریت آداب و رسوم کهن در شهر ها رو به فراموشی است اما این اداب را می توان با افزایش روستا گردی در روستا های استان ماندگار نمود.
 
مرتضی محمدیان عنوان کرد:از جمله آسیب شناسی های روستا گردی در استان روستا گردی از لحاظ  عدم رعایت زیست محیطی گردشگران و تخریب محیط و تفاوت فرهنگی جامعه گردشگری و روستایی امکان برخورد فرهنگی است. 
 
.........................
 
گزارش : زهرا مرادی