یک تحلیلگر ترک ضمن پرداختن به پیامدهای رویکرد ضد سوری ترکیه و همچنین اظهارات اخیر رئیس جمهور سوریه تاکید کرد سیاستهای دولت اردوغان در قبال سوریه اشتباه بوده و مشکلات فراوانی برای ترکها به وجود آورده است.

"نورای مرت" تحلیلگر مسائل سیاسی و استاد دانشگاههای ترکیه در گفتگو با خبرنگار گروه بین الملل مهر در خصوص اظهارات روز یکشنبه بشار اسد رئیس جمهوری سوریه که تاکید کرد با گروه های مسلحی که به سوریه خیانت کرده اند مذاکره نخواهد کرد، گفت : صرف نظر از اینکه چه کسانی از گروه های مسلح سوری حمایت می کنند و جای سوال هم دارد، گروه های مسلح و حامیان آنها و دولت اسد باید برای پایان دادن به درگیری ها در سوریه و ایجاد آشتی در این کشور باید به یک توافقی برسند.

وی همچنین از بشار اسد خواست تا نگاهی هم به کاستی های دولت خودش داشته باشد و برای انجام مذاکره نرمش بیشتری نشان دهد.

خانم نورای در عین حال تاکید کرد که در ماه های گذشته تمام تلاش های منطقه ای و جهانی برای متقاعد کردن گروه های شورشی سوری برای مذاکره و آشتی با شکست روبرو شده است.

این تحلیلگر ترک در پاسخ به سوالی دیگر که از او پرسیده شد آیا در اظهارات اخیر اسد عقب نشینی دیده می شد، اظهار داشت اظهارات اسد دارای دو جنبه بود از یک طرف او نشان می داد که در مواضعش ثابت و محکم است و در عین حال او با تاکید بر "مداخلات خارجی" سعی می کرد به طور تلویحی پیامی برای بازیگران بین المللی و منطقه ای ارسال کند که به نوعی خواستار کاهش مداخلات ترکیه و عربستان سعودی برای هموار شدن راه برای دستیابی به توافق است.

وی در بخشی دیگر از اظهاراتش در پاسخ به این سوال گفت در آغاز ناآرامی های سوریه، دولت ترکیه قصد داشت نقش فعالی در مسئله سوریه بازی کند که مورد حمایت غربی ها و متحدانش قرار نگرفت.

خانم نورای مرت در پاسخ به این سوال خبرنگار مهر که از او پرسید تبعات کناره گیری احتمالی بشار اسد از قدرت برای ترکیه چه خواهد بود، خاطر نشان کرد از آنجایی که سیاست های دولت ترکیه در قبال تحولات سوریه غلط بوده است تا همین حالا هم ترکیه با مشکلات زیادی در این خصوص روبرو بوده است.

وی در خصوص اشتباهات سیاست خارجی ترکیه به مهر گفت : اولا دولتمردان ترکیه در ابتدا فکر می کردند که دولت اسد خیلی سریع فرو خواهد پاشید که اینطور نشد، ثانیا مقامات ترکیه نتوانستند درک درستی از تغییر سیاست های غرب در قبال سوریه داشته باشند ثالثا ترکیه درخصوص نفوذ خود در سوریه و توانمندی خود در این خصوص بیش ازاندازه خوش بین بود و همچنین قادر به درک پیچیدگی های بحران نبوده است که تمام این اشتباهات دولتمردان ترکیه سبب شد تا ترکیه به حاشیه رانده شود.

این تحلیلگر ترک اظهار داشت تلاش ترکیه برای به حاشیه راندن کردهای سوریه نه تنها بی ثمر بود، بلکه نتایج معکوس برای ترکیه داشت، به طوری که فشارهای کشورهای غربی سبب شد ترکیه کردها را در داخل سوریه و در داخل مرزهای خود هم به رسمیت بشناسد.

وی در پایان به دولتمردان ترکیه متذکر شد که ترکیه امروز دیگر امپراطوری عثمانی قرن 16 نیست و فقط یک قدرت متوسط در منطقه ای مشکل خیز است.