ورامین - خبرگزاری مهر: سرپرست اداره اوقاف و امور خیریه شهرستانهای ورامین، پیشوا و قرچک اظهار داشت: اصحاب رسانه ممکن است بر حسب ظاهر مالی نداشته باشند، اما از قلمی گویا و مؤثر برخوردارند و می توانند با تشویق مردم به وق از ثواب موقوفات برخوردار باشند.

حجت الاسلام غلامعلی قدیریان گفتگو با خبرنگار مهر افزود: وقف سنت ‏حسنه‏ اى است که از دیرباز به اشکال گوناگون در تاریخ  بشر وجود داشته و اسلام آن را در مسیرى روشن، منطقى، هدفدار، مترقى و دقیق نهاده است؛ وقف از مختصات نظام حقوقى و اقتصادى اسلام بوده و در اسلام داراى ویژگیهایى است، پیش از هر مطلبى باید نگاهى به منابع اربعه انداخت و به عنوان تبرک بحث را از قرآن کریم آغاز کرد.

وی تصریح کرد: قرآن مجید اصیل ترین منبع معارف و حقوق اسلامى است، لذا براى دستیابى به اصل و ریشه هر مطلبى پیش از هر منبعى باید به قرآن مراجعه کرد؛ درباره عطایاى منجزه مانند وقف، سکنى، صدقه، هبه و... در قرآن مجید آیاتى مخصوص به این امور نیست، لیکن آنچه عموماً بر فعل خیرات و تحریض به آنها دلالت دارد دال بر این امور هست که راوندى و معاصران او از آن جمله سه آیه، 92 آل عمران، 20 مزمل، 177 بقره را در اینجا آورده‏ اند ولى مى ‏توان از باب اولویت‏ به آیات مربوط به انفاق و احسان در سوره بقره، آیات 260، 261،263، 266 و قرض ‏الحسنه، تعاون و صدقه، به جواز و بلکه به رجحان و استحباب وقف استدلال کرد که علاوه بر اینها آیه‏ 46 سوره کهف و آیه‏ 76  سوره مریم دلالت روشنترى بر جواز و رجحان وقف دارند.

وقف برگ سبزى است که به گور فرستاده مى ‏شود

سرپرست اداره اوقاف و امور خیریه شهرستانهای ورامین، پیشوا و قرچک ادامه داد: وقف عملى صالح و باقى است که مصداق روشنى از تعاون و تعاضد، انفاقى عارى از منت،احسانى ‏خالى از اذیت و به دور از تحقیر شخصیت دیگران، تصدقى دائمى، مستمر و بدون ریا و وامى ‏بدون اضطراب و تکاثر است که با بروز اختلافات فاحش طبقاتى به صورتى معقول مبارزه مى‏ شود؛ وقف برگ سبزى است که به گور فرستاده مى ‏شود و سرانجام عاملى است که نام واقف را جاودان مى ‏سازد و او را به نوعى خلود و بقا مى رساند.

وی عنوان داشت: دومین منبع وقف سنت است و سنت ‏به قول، فعل و تقریر پیامبراکرم(ص) و جاى دیگر به قول، فعل و تقریر شخص پیامبر(ص) و ائمه(ع) و یا اصحاب تعریف شده است؛ واقدى در کتاب مغازى بیان مى ‏کند که اراضى مخیرق را به موجب وصیتى در اختیار حضرت محمد (ص) گذاشته بودند و حضرت آنها را وقف کردند.

حجت الاسلام قدیریان اضافه کرد: در روایتى از امام جعفرصادق(ع) آمده است که حیطان هفتگانه حضرت رسول اکرم(ص) بوده‏ اند که بعد از رحلت آن حضرت در اختیار حضرت فاطمه(س) بود که بعدها دعوایى در مورد آنها مطرح شد و حضرت علی (ع) بر وقفی بودن آنها شهادت دادند و حضرت فاطمه‏(س) نیز آنها را موقوفه معرفى کردند.

وی یادآور شد: گروه کثیرى از یاران پیامبر(ص) در زمان حیات حضرت و با تأیید وی، هر کدام مالى یا اموالى را وقف کردند چنان که گروهى هم بعد از وفات پیامبر(ص) اقدام به وقف کردند و عواید این اوقاف، مطابق نیت واقف خرج مى‏ شد و به دست ‏خود واقف یا کسى که از طرف او تعیین شده بود اداره مى‏ گشت که این روش خداپسندانه ادامه یافت و اصحاب و تابعان یکى بعد از دیگرى براى تأسى به سنت نبوى و جلب رضاى الهى، مالى را در راه خدا و یا براى اقربا و ذریه وقف مى ‏کردند.

وقف در گذشته توسط برخى، وسیله محروم ساختن بعضى از ورثه از ارث قرار گرفت

این مسئول افزود: متأسفانه این سنت و سیره مرضیه بعدها تغییر ماهیت ‏یافت و وقف در دست‏ برخى، وسیله محروم ساختن بعضى از ورثه از ارث و یا فرار از مالیات و امثال آن قرار گرفت.

وی اظهار داشت: ائمه (ع) با تأسی از پیغمبر اسلام و حضرت زهرا(س) به عنوان امام و معلم جامعه مسلمانان اهتمام زیادی در گسترش فرهنگ وقف در جامعه داشته اند که با قول وصل و تقریر خود این اقدام خدا پسندانه را مورد ترغیب و حمایت قرار می دادند و در مقام عمل نیز ائمه(ع) به فراخور توانایی مالی که دانشتند و مصلحتی که تشخیص می دادند، اقدام به وقف اموال خود می کردند که در میان ائمه(ع) حضرت امیر(ع) بیشترین موقوفه ها را داشته اند.

سرپرست اداره اوقاف و امور خیریه شهرستانهای ورامین، پیشوا و قرچک ادامه داد: در مناقب ابن شهر آشوب آمده است که حضرت علی(ع) در "ینبع" صد چشمه در آورد و برای حاجیان خانه خدا وقف فرمود و چاه هایی در راه کوفه و مکه حفر کرد و مسجد فتح را در مدینه و مسجدی را در مقابل قبر حمزه و در میقات، کوفه، بصره و آبادان بنا کرد و در کل وقف نامه های متعددی از حضرت امیر(ع) به یاگار مانده است.

جایگاه و نقش وقف در پویایی اسلام

وی تصریح کرد: با توجه به اهتمام زیاد شخص رسول خدا(ص) و جانشینان آن حضرت به مسئله وقف می توان به جایگاه و نقش وقف در پویایی اسلام پی برد که پویای دین اسلام به زنده ماندن شعائر، احکام اسلامی و برخورداری پیروان آن از امنیت روحی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و... است.

حجت الاسلام قدیریان اضافه کرد: هم اکنون بیش از یکصد موقوفه متصرفی، 300 موقوفه انتفاعی وبیش از 60 موقوفه غیر متصرفی در شهرستان های ورامین و پیشوا به ثبت رسیده است.

وی اظهار داشت: از ابتدای سال جاری تا کنون، خیرین نیک اندیش 16 موقوفه در راه امور خیر وقف کرده اند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از رشد 60 درصدی برخوردار بوده است.

یکی از مهمترین و بزرگترین موقوفات سال جاری کشور در شهرستان ورامین

سرپرست اداره اوقاف و امور خیریه شهرستانهای ورامین، پیشوا و قرچک تعداد موقوفه های سال گذشته ورامین را 10 مورد اعلام کرد و افزود: یکی از مهمترین و بزرگترین موقوفات کشور در سال جاری در شهرستان ورامین به ثبت رسید که طی آن بیش از چهار هزار و 343 متر مربع زمین وقف امور خیریه شده است که واقف این زمین تأکید کرده است نامی از وی برده نشود و قصد دارد با هزینه ای بالغ بر 40 میلیارد ریال، این زمین را به مسجد و حسینیه و اماکن عام المنفعه تبدیل کند.

وی عنوان داشت: همچنین این خیر نیک اندیش قصد دارد تا در این زمین منازلی به مساحت یکصد مترمربع احداث کرده و آنها را به طور رایگان و به مدت دو سال در اختیار زوجهای جوان قرار دهد و هم اکنون 53 بقعه متبرک امامزادگان در شهرستان ورامین وجود دارد که هر کدام از این بقاع از ارزش معنوی و تاریخی مهمی در منطقه و کشور برخوردار بوده و رسیدگی به امور این بقاع نیز از وظایف اداره اوقاف و امور خیریه است

اقدامات اداره اوقاف و امور خیریه ورامین طی سال جاری

حجت الاسلام قدیریان ادامه داد: از ابتدای سال جاری تا کنون اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان ورامین توانسته با همکاری خیرین نیک اندیش نسبت به محوطه سازی امامزاده ابراهیم(ع) قرچک، تکمیل سردرب ورودی و همسطح سازی آستان مقدس بی بی زیبده(س)، محوطه سازی امامزاده عبدالله(ع) داود آباد، اجرای سقف شبستان امامزاده طاهر و مطهر(ع) به مساحت یکهزار و 200 مترمربع با همکاری خیرین و تکمیل رواق امامزاده حسین رضا(ع) با سبک سنتی اقدام کند.

وی یادآور شد: ساخت ضریح مطلای آستان مقدس امامزاده سید حسین(ع) که مبلغ 130 میلیون ریال از هزینه آن را خیرین پرداخت کرده اند، ساخت ضریح مطلای آستان امامزاده شاه حسین(ع) که 80 میلیون ریال آن را خیرین داده اند، تعمیر و بهسازی آینه کاری حرم مطهر امامزاده علی(ع) ورامین، اجرای سقف شبستان امامزاده محروم و مظلوم(ع) آبباریک با همکاری خیرین و اعتبارات سازمان، تعمیر و مرمت حرم امامزاده ابراهیم(ع) و دو بی بی قلعه خواجه و محوطه سازی آستان مقدس امامزاده عبدالله(ع) ورامین با همکاری شهرداری ورامین طی سال جاری توسط این اداره انجام می شود.

سرپرست اداره اوقاف و امور خیریه شهرستانهای ورامین، پیشوا و قرچک اضافه کرد: علاوه بر فعالیتهای عمرانی، اداره اوقاف و امور خیریه ورامین در زمینه های فرهنگی نیز پیشگام بوده است که با پیگیری راه اندازی 10 مرکز فرهنگی قرآنی در بقاع متبرکه، اجرای برنامه مشاوره و پاسخگویی به مسائل شهری در چهار بقعه، برپایی 42 نمایشگاه کتاب و سلسله مباحث نمایشگاهی، برگزاری 249 جشن و عزاداری اعیاد و شهادتهای مذهبی و 191 محفل انس با قرآن کریم و ترتیل خوانی، اجرای برنامه های بصیرت عاشورایی، همایش بزرگداشت امامزادگان شهرستان، برگزاری سوگواری یاس نبی سعی در ارتقای سطح فرهنگ دینی مردم داشته است.

وی با اشاره به تخریب بقاع دو امامزاده ورامین بیان کرد: بقعه امامزاده "زید ابوالحسن"  و "طاهر و مطهر" در حال پیگیری هستند و تخریب آنها نیز در زمان تصدی بنده نبوده است و در نظام مقدس جمهوری اسلامی مدیران باید تا 30 سال پاسخگوی امضاهای خود باشند؛ بنده این دو مکان مقدس را خراب نکرده ام که پاسخگوی آن باشم، اما در حال حاضر پرونده در مراجع قضایی در حال رسیدگی است.

مسائل مربوط به میراث فرهنگی برای بقاع هزینه های گزافی دارد

این مسئول افزود: مسائل مربوط به میراث فرهنگی برای بقاع هزینه های گزافی دارد، کل بودجه این اداره در سال 90 برای عملیات عمرانی 450 میلیون ریال بوده است و این بودجه را باید در 53 بقعه و بیش از 330 مسجد و حسینیه و... مصرف شده که مبلغ ناچیزی است.

وی تأکید کرد: تمام عملیات عمرانی در بقاع زیر نظر میراث فرهنگی انجام می شود و این اداره حتی یک لکه گیری در دو سال اخیر بدون هماهنگی انجام نداده است.

حجت الاسلام قدیریان در مورد سه کاشی دزدیده شده از امامزاده یحیی کهنه گل نیز گفت: دزد این امامزاده دستگیر شده و این کاشیها برگردانده شده است، البته نصب نشده چون نصب آنها کاراین اداره نیست و وظیفه میراث فرهنگی است که البته قبل از دزدی هم این کاشی ها نصب نبودند.

وی در مورد اتهام دزدی از وجوهات امامزاده جعفر(ع) پیشوا ادامه داد: آقایان طباطبایی عضو شورای شهر پیشوا، محمد طاهری وکیل موقوفه و عضو امنا، حجت الاسلام سید حسینی امام جمعه موقت پیشوا و محمد جنیدی از اعضای هیئت امنای این امامزاده که بسیار مورد اعتماد و دقیق هستند و در ضمن برای دسترسی به اموال موقوفه دو کلید بسیار امنیتی مورد نیاز است که یکی در این اداره و دیگری دست امنای امامزاده است، یعنی تا هر دو طرف نباشند نمی توان به این وجوه دسترسی داشت.

این مسئول عنوان داشت: بیست و چهارم هر برج با حضور نماینده اداره اوقاف که یک قفل را باز می کند و هیئت امنا که قفل دیگر را باز می کنند، هدایای مردمی و نذورات و طلاها عکسبرداری و برداشته شده و دقیقاً شمارش و ثبت می شود و امکان دزدی وجود ندارد.

وی به موقوفه شیخ جنید رازی اشاره کرد و گفت: یک میلیون و 555 هزار مترمربع زمین توسط مرحوم شیخ جنیدی وقف این امامزاده شده که این موقوفه سه بخش دارد، ثلث آن سهم امامزاده است که هر ماه به موقع تحویل می شود، ثلث آن به 12 تن از فرزندان شیخ جنید رازی می رسد که باید خادم امامزاده جعفر(ع) باشند و ثلث دیگر حق تولیت است و به متولی حاج غلامعلی جنیدی می رسد که همه اینها شرعی، حلال و طیب و طاهر و بر اساس وقف نامه واقف است.

آیت الله محمودی از متولیان منصوص بزرگ کشور هستند

سرپرست اداره اوقاف و امور خیریه شهرستانهای ورامین، پیشوا و قرچک  بیان داشت: از ابتدای اسلام پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) جزو واقفان بزرگ بودند، بزرگان اسلام همواره هم گوینده بودند و هم عمل کننده و مردم همواره از موقوفات آنها بهره مند می شدند؛ امام راحل (ره)نیز از واقفان بزرگ بودند و امروز مقام معظم رهبری(مدظله العالی) نیز راه امام را ادامه دادند و در شهرستان ورامین نیز آیت الله سید مرتضی محمودی از واقفان بزرگ و متولیان منصوص بزرگ کشوری است که قریب به کل اموالش را در راه اعتلای اسلام و دین مبین اسلام و مکتب شیعه وقف کرد.

وی اضافه کرد: گاهی انسان مالی دارد و یک قسمتی از آن را برای امور خیریه وقف می کند، اما گاه کسی مالی ندارد اما قلم خوبی دارد، کتابی را به رشته تحریر در می آورد و منافع آن را وقف می کند، مانند آیت الله مرعشی نجفی  که در زمان حال نیز حجت الاسلام قرائتی از این دست افراد هستند.

اصحاب رسانه می توانند از ثواب موقوفات برخوردار باشند

حجت الاسلام قدیریان تصریح کرد: اصحاب رسانه می توانند از ثواب موقوفات برخوردار باشند؛ ممکن است بر حسب ظاهر مالی نداشته باشند، اما از قلمی گویا و مؤثر برخوردارند و می توانند با تشویق مردم به وقف در این امور خیریه شرکت کنند و در پروسه وقف افرادی که از ابتدا تا انتها دخالت دارند از این ثواب متنعم خواهند بود و رابطه اداره اوقاف شهرستان با رسانه ها بسیار مؤثر است و همین عوامل سبب رشد 60 درصدی موقوفات امسال نسبت به سال گذشته شده است.

قبر رایگان به اصحاب رسانه واصل در بهشت!

حجت الاسلام قدیریان  ادامه داد: تا زمان تصدی بنده بر این مسئولیت، هرکدام از اصحاب رسانه خدای نکرده از دنیا برود و به بهشت واصل شود، ما یک قبر در جایی مناسب به طور رایگان به آنها اعطا می کنیم.

وی در مورد قبور موجود در شهرستان ورامین نیز گفت: دو نوع قبر در حال حاضر در شهرستان موجود است، یک نوع قبوری که پس از فوت یک نفر خریداری می شود و از قبل فیشی بابت آنها پرداخت نشده است که قیمت آنها بسته به جای دفن از یک میلیون ریال شروع و حداکثر قیمت 20 میلیون ریال است.

قبرستان عمومی در ورامین، قرچک و پیشوا نداریم

سرپرست اداره اوقاف و امور خیریه شهرستانهای ورامین، پیشوا و قرچک افزود: قبرستان عمومی در ورامین، قرچک و پیشوا نداریم، هرچه هست متعلق به آستان امامزادگان است و قیمت قبور آنجا را هیئت امنای امامزادگان تعیین می کنند، یک سری از قبور هم هستند که فیش آنها از قبل تهیه شده است، یعنی پولی به طور علی الحساب پرداخت شده که در این حالت 50 درصد قیمت روز قبر برای صدور حق دفن دریافت خواهد شد، البته طبق دستورالعمل اعطای قبر به مادر، پدر و همسر شهدا، جانبازان بالای 50 درصد رایگان است.

وی با اشاره به کمبود قبر در امامزاده سید فتح الله و کوکب الدین ورامین عنوان کرد: در این دو امامزاده هیچ جای خالی برای قبر وجود ندارد، امامزاده سید فتح الله دو نفر هیئت امنا دارد که می دانند در کدام قسمت آن امکان دفن وجود دارد و هنگام دفن تمام مسئولیت بر عهده هیئت امنا است و خودشان ضامن هستند، اگر در این دو مکان قبر کم است و گاه صحبت از 60 میلیون ریال می شود به همین دلیل است، به عنوان مثال کل بقعه کوکب الدین حدود 135 متر مربع است.