به گزارش خبرنگار مهر، علی عبداللهی صبح چهارشنبه در نشست خبری روسای هیاتهای شرکت کننده در هجدهمین اجلاس کمیسیون سه جانبه بازگشت داوطلبانه پناهندگان آوارگان افغان گفت: دراین اجلاس تصمیمات خوبی برای سرعت بخشیدن به بازگاشت داوطلبانه پناهندگان افغان به کشور خود صورت گرفته است وهمچنین مشوق هایی درنظر گرفته شده.
وی گفت: این مشوقها برای افراد تحصیل کرده و کارآفرین و افرادی که مهارتهایی برای کار کردن دارند در نظر گرفته شده به طور که با بازگشت آنها به کشور خود بتوانند در بازسازی آن مثمرثمر باشند.
به گفته معاون امنیتی انتظامی وزارت کشور، همچنین کشور افغانستان قرار است مکانهای را برای بازگشت پناهندگان در نظر بگیرد و زیر ساختهایی را برای آنان ایجاد کند.
وی تاکید کرد: درحال حاضر بر اساس طرح و آمایشی که در سال 91 انجام شد 850 هزار نفر از پناهندگان افغانی دارای کارت هستند که طی دوسال گذشته 50 هزار نفر آنان به کشور خود به صورت داوطلبانه بازگشتند وهمچنین در سال 92برای بازگشت داوطلبانه 100 هزار نفر از آنان برنامه ریزی شده است.
به گفته عبداللهی، افرادی که برای دریافت کارت مراجعه نکرده اند و تاریخ کارت آنان باطل شده اند غیر مجاز تلقی شده و بر اساس مقررات داخلی با آنان اعمال قانون خواهد شد.
وی در خصوص پناهدگان مجاز در ایران گفت: این افراد محل اقامت و حوزه ترددشان مشخص است و در کارتی که دارند این موارد ذکر شده است و فقط مجاز هستد درحوزه تردد اشتغال و زندگی کنند.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه بخشی از پناهنگان غیر مجاز از طریق پاکستان وارد ایران می شوند، گفت: در این خصوص با مسئولان پاکستان صحبتهایی انجام داده ایم که امیدواریم با تمهیدات آنان این مشکل نیز برطرف شود و بر اساس توافق صورت گرفته این مرزهای مشترک برای ورود پناهندگان غیر مجاز از سوی ایران و افغانستان کنترل و نظارت شود.
عبداللهی با اشاره به اینکه در سال 89 یک میلیون و 420 هزار پناهنده افغانی غیر مجاز ثبت نام کرده اند، گفت: بر اساس فراخوان انجام شده یک میلیون و420 هزار نفر از پناهندگان غیر مجاز به صورت اینترنتی ثبت نام کرده و کد دریافت کرده اند که قرار شد این افراد از کشورخود گذرنامه و ویزا دریافت کرده تا بتوانند درایران به صورت قانونی زندگی کنند. از این تعداد یک میلیون 30 هزار نفر اعلام حضور کرده اند و درنهایت 780 هزار نفر نیز برای گرفتن ویزا از کشورشان از ما برگه دریافت کرده اند.
به گفته وی درهمین راستا بر اساس اعلام رئیس جمهور وتسهیل برای رفت و آمد پناهندگان افغانی قرار شد افغانستان به خانواده های افغانی گذرنامه صادر کند و نیاز به بازگشت آنها به کشورشان برای دریافت گذرنامه نباشد و تاکنون نیز 460 هزار نفر ویزا گرفته و حضور آنان در کشور قانونی شده است که البته این ثبت نام ها همچنان ادامه دارد وامیدواریم تمامی افراد غیر مجاز برای دریافت گذرنامه مراجعه کنند.
وی درمورد گذراندن دوره محکومیت مجرمان افغانی در ایران نیز گفت: بر اساس قوانین داخلی کشورها هر فردی در همان محلی که جرم انجام می دهد دوره محکومیت خود را می گذراند مگر اینکه قرار داد استرداد و مبادله مجرمین با کشور دیگر وجود داشته باشد که در این خصوص با افغانستان این قرارداد امضا شده است.
عبداللهی در خصوص مشوق های ایران برای بازگشت داوطلبانه افغانها نیز گفت: برای افرادی که قصد بازگشت داشته باشند 5 مکان در 5 نقطه کشور در نظر گرفته شده که در آنها امکانات ایاب و ذهاب درنظر گرفته شده است و همچنین بر اساس توافق نامه صورت گرفته در این اجلاس سه جانبه داوطلبان می توانند پس از بازگشت به کشورشان یک سال بعد به ایران برگشته و به صورت مجاز به فعالیت مشغول شوند.
به گفته معاون وزیر کشور، از دیگر تسهیلات این است که سرپرست خانوار افغانی برای بررسی شرایط آن کشور چند ماه زودتر به افغانستان مراجعه کرد و سپس برای دیدن خانواده خود بازگردد.
همچنین در این نشست انوری وزیر مهاجرت افغانستان با اشاره به اینکه ایران و افغانستان 500 کیلومتر مرز مشترک دارد، گفت: برنامه ریزی ها و توافقات لازم برای تحکیم مرزها و همچنین ترمیم علامتگذاریهای جدید در مرزها با مقامات ایران انجام شده و قرار است به زودی بر روی مرزها کنترل بیشتری صورت گیرد تا از ورود غیر مجاز پناهندگان جلوگیری کنیم.
وی تاکید کرد: برای افرادی که به شکل داوطلبانه به افغانستان بر می گردند بسته های کمکی از طرف سازمان ملل درنظر گرفته شده و در صورتی که آنها مکانی برای زندگی نداشته باشند شلترهایی برای آنها احداث می کنند و با دریافت فرم مهارت از طریق کمیساریای سازمان ملل کمکهای داخلی و بین المللی مانند واگذاری زمین میان آنها اجرا می شود و استراتژی منطقه ای آن تدوین شده و در داخل افغانستان 13 وزارتخانه مستقل مسئولیتهای لازم را بر عهده گرفته اند.
وی گفت: بیشتری مهاجرت افغانها به ایران، پاکستان و سپس کشورهای اروپایی و امریکا است.
وزیر مهاجرت افغانستان درخصوص وجود نیروهای بین المللی برای تامین امنیت کشور گفت: نیروهای امنیتی بین المللی در تامین امنیت افغانستان به ما کمک می کنند هر چند که ممکن است مشکلاتی وجود داشته باشد اما براساس توافق انجام شده تا سال 2014 تمامی مسئولیت امنیتی داخلی توسط نیروهای افغان انجام خواهد شد.