محمدعلی ذبیحی به خبرنگار مهر گفت: ژئوپارک های موقعیتهای طبیعی دارای ویژگی های زیستی و گردشگری هستند که باید برای توسعه منطقه ای و ملی از آنها استفاده کرد. سازمان یونسکو معتقد است که افراد محلی بعد از ثبت جهانی آنها، باید در این مناطق به زندگی خود ادامه دهند و آن را توسعه ببخشند اما محیط زیست آن را مختل نکنند.
وی گفت: چین با داشتن 18 ژئوپارک اگر تنها 18 میلیون گردشگر داشته باشد و هر گردشگر یک دلار خرج کند، این کشور 18 میلیون دلار درآمد تنها از راه ژئوپارک هایش خواهد داشت.
ذبیحی بیان کرد: سال 87 که در این سازمان بودم، یونسکو اعلام کرد در صورت عمل نکردن به معیارهای مورد نظر کارت زرد خواهیم داد و ما طرح های خود را در این زمینه ارائه کردیم.
وی ادامه داد: از آنجا که ثبات مدیریتی در این سازمان وجود ندارد من نیز از این سمت استعفا دادم و دیگر پیگیر موضوع نشدم اما می دانم که این ژئوپارک کارت زرد و قرمز را گرفته است.
ذبیحی بیان کرد: در جزیره قشم همه درباره موهبت خداوندی و اینکه چنین ظرفیت گردشگری در جزیره وجود دارد مصاحبه می کنند شاید اگر باران ببارد همه لطف فرمانداری و سازمان منطقه آزاد است اما اگر خشکسالی شود به گردن یکدیگر می اندازند. زمانی که نام یک منطقه در یونسکو ثبت باشد بسیاری از افراد فرهیخته مانند زمین شناسان و پژوهشگران این فرصت مطالعاتی را پیدا می کنند که مطرح شوند.
وی گفت: حذف ژئوپارک مانند این است که ایران را از کلاس حذف کرده باشند در آن صورت به واسطه حضور در کلاس می توانستیم گردشگر بپذیریم اما اکنون با اخراج از این کلاس نمی توانیم. چون موضوع مهم، بودن ما در این کلاس بود.
ذبیحی ادامه داد: حداقل حمایت ها از ژئوپارک قشم توسط کارشناسان یونسکو این بود که به ایران مشاوره های رایگان و تخصصی می دادند و اکنون ایران از این حمایت های حداقلی نیز محروم شده است.
وی به ضعف مدیریتی در این سازمان اشاره کرد و گفت: از همان سالهایی که این ژئوپارک در یونسکو ثبت شده حساب کنید چقدر جابه جایی در مدیریت آن رخ داده است و مدیران میانی چقدر بوده است. هر مدیری که می آید تا می خواهد برنامه ریزی کند، او را جابه جا می کنند و همین می شود که امروز شاهد خروج ژئوپارک از فهرست جهانی می شویم.
معاون سابق سیاحتی در قشم گفت: در دوره ای که ایران تحریم است و از طرفی توان تبلیغات در تلویزیون و رسانه های خارجی را نداریم، ورود گردشگر خارجی به واسطه بازدید از ژئوپارک می تواند تصورات را درباره ایران تغییر دهد، کارشناسان یونسکو نیز در این باره زمینه ای را ایجاد کرده بودند که ما نتوانستیم آن را حفظ کنیم.
وی ادامه داد: تا چند سال گذشته در منطقه شیب دراز قشم، تخم لاکپشت های پوزه عقابی در حال انقراض بود اما با فرهنگ سازی که انجام شد اکنون شاهدیم جامعه محلی از این تخم گذاری ها صیانت می کنند بنابراین می توان گفت که یکی از اهداف یونسکو که در گیر کردن مردم برای حفظ گونه های زیست محیطی ژئو پارک است محقق شده است و تعاملاتی که بین مردم و سازمان وجود داشت خود را در شیب دراز نشان داد.