گرگان - خبرگزاری مهر: ساخت و سازهای افسارگسیخته در روستای ییلاقی زیارت گرگان هر روز وسیع تر و سرگذشتش هر روز تلخ تر از دیروز می شود و در این بین بسیاری از احکام تخریب ساختماهای غیرمجاز به دلیل نداشتن بیل مکانیکی سالهاست که روی کاغذ مانده اند.

به گزارش خبرنگار مهر، اراضی ییلاقی روستای زیارت درحالی مورد تاخت و تاز سازندگان غیرمجاز بنا قرار می گیرند که در فاصله کمتر از 10 کیلومتری این روستا، اداره منابع طبیعی و دادگستری واقع شده است.

در دهه گذشته روند ساخت و ساز غیرمجاز در روستای زیارت گرگان شتاب بیشتری بخود گرفته و نگرانیهایی برای بخش های مختلف ایجاد کرده است.

نبود متولی مشخص برای برخورد با تخلفات ساخت و ساز در محدوده روستای زیارت و نداشتن وسایل سنگین مورد نیاز برای قلمع و قمع بنا از جمله مشکلاتی که سبب شده بسیاری از احکام صادره برای تخریب بناهای غیرمجاز در روستای زیارت و مناطق ییلاقی گلستان همچنان روی کاغذ باقی ماند.

ساخت و سازهای غیرمجاز در حوزه زیارت هم در عرصه های ملی و هم در اراضی متعلق به اشخاص وجود دارد که شناسایی تخلفات در عرصه طبیعی برعهده منابع طبیعی و در اراضی اشخاص برعهده جهاد کشاورزی گذاشته شده است.

تعیین متولی مدیریت منطقه زیارت

معاون امور عمرانی استانداری گلستان در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: نگاه ساخت و ساز غیرمجاز در همه بخش های استان و از جمله زیارت باید به سمت نگاه پیشگیرانه رود.

عبدالرضا دادبود افزود: روستای زیارت در محدوه قانونی روستایی مشکلی ندارد ولی در خارج از روستا و حریم آن، سابقه ساخت و ساز به بیش از یک دهه می رسد.

وی اظهار داشت: سالها بین بخش های مختلف درباره تعیین متولی مدیریت در زمینه پیشگیری و برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز در منطقه زیارت اختلاف وجود داشت و یکدوره این منطقه زیر نظر بخشداری و کمیسیون ماده 99 بود و زمانی زیر نظر شهرداری و کمیسیون ماده 100 بوده است.

وی عنوان کرد: با استعلام از مراجع ذیصلاح و بویژه دبیرخانه شورای عالی مسکن و شهرسازی کشور به این نتیجه رسیدیم روستای زیارت و حریم آن در محدوده شهر گرگان واقع شده است و کلیه پرونده باید از طریق شهرداری و کمیسیون ماده 100 انجام شود.

دادبود یادآورشد: با مشخص شدن متولی مدیریت، بسیاری از مشکلات در حوزه زیارت گرگان برطرف خواهد شد.

احکامی که اجرا نمی شود

در حال حاضر بسیار از احکام قلع و قمع صادر شده برای تخریب بناهای غیرمجاز در روستای زیارت گرگان مسکوت مانده و اجرا نشده است که مهمترین دلیل آن نداشتن ماشین آلات سنگین مانند لودر و بیل مکانیکی و عدم همکاری بخش خصوصی با دستگاههای اجرایی در این حوزه عنوان شده است.

مدیر امور اراضی جهاد کشاورزی گلستان در این زمینه می گوید: قانون حفظ کاربری اراضی مربوط به سال 74 به بعد است و ساخت وسازهای زیارت نیز  مربوط به یکسال و دوسال گذشه نیست بلکه مربوط به دو دهه گذشته است.

محتشمی افزود: تاکنون در روستای زیارت مواردی تخلف شناسایی و حتی 19 مورد حکم تخریب بنا صادر شد که سه مورد تاکنون اجرایی شده است.

وی اظهار داشت: همچنین برای برخی از متخلفان جریمه و برای برخی دیگر حکم برائت صادر شده است.

اجرای احکام لنگ لودر

وی درباره مشکلات اجرای احکام صادره گفت: یکی از مهمترین مسائل، نداشتن ماشین آلات سنگین بوده و بخش خصوصی نیز به دلیل تبعات و مشکلات احتمالی حاضر به همکاری در این بخش نیستند.

محتشمی یادآورشد: حتی درخواست خرید ماشین آلات سنگین از سوی جهاد کشاورزی مطرح شده که تاکنون تامین نشده است.

مدیرامور اراضی جهاد کشاورزی گلستان یادآورشد: بسیاری از ساخت و سازها در حریم راه و یا حریم رودخانه بوده که متولی این بخش راه و شهرسازی و آب منطقه ای است که باید برخورد داشته باشند.

پیشگیری حلقه گمشده برخورد با ساخت و ساز بی رویه

مقوله پیشگیری حلقه گمشده برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز بوده زیرا بسیاری از ساختمانهای غیرمجاز منطقه زیارت در یک دوره زمانی احداث شده اند که اگر نظارت و پیشگیری لازم اعمال می شد، اکنون شاهد رشد قارچ گونه ویلاها در مزارع منطقه نبودیم.

دبیر شورای حفاظت از اراضی ملی و منابع طبیعی گلستان در این زمینه می گوید: شناسایی ساخت و سازهای غیرمجاز در اراضی ملی برعهده منابع طبیعی و در حوزه اراضی اشخاص و مزارع بر عهده جهاد  کشاورزی است.

عباس پوریانی گفت: یکی از کارهای خوب در زیارت اخذ سند مالکیت بنام دولت است ولی شاهد آن هستیم که برخی ساخت و سازها در اراضی اشخاص صورت می گیرد که در اینجا بحث کاربری اراضی پیش می آید.

وی اظهار داشت: طبق قانون کسانیکه در اراضی خود اقدام به ساخت و ساز غیرمجاز کنند، طبق تشخیص جهاد کشاورزی باید نسبت آنها اعلام جرم شود و دادگستری بر اساس نظر ماموران جهاد کشاورزی مبنی بر تغییر غیرمجاز کاربری، وارد عمل می شود.

وی عنوان کرد: طبق ماده 10 قانون حفظ کاربری اراضی مزارع و باغها، هرکس برای ایجاد بنا در اراضی خود باید از جهاد کشاورزی مجوز گیرد و در غیراینصورت اقدامش غیرقانونی و جرم است.

پوریانی بیان داشت: همچنین بر اساس تبصره 2 این قانون، ماموران جهاد کشاورزی موظفند با حضور دادسرا و یا دادگاه محل، ضمن تنظیم صورتجلسه، نسبت به تخریب بنای غیرمجاز اقدام کنند و اراضی کشاورزی را به حالت اولیه بازگردانند.

دادستان مرکز گلستان یادآورشد: قانون مجاز سختی برای متخلفان و سازندگان بناهای غیرمجاز شامل تخریب، جریمه یک تا سه برابری و ... درنظر گرفته است.

وی با اشاره به نبود ابزار تخریب و ماشین آلات سنگین یادآورشد: باید این ابزار فراهم و نسبت به اجرای احکام صادره اقدام شود.

دادستان مرکز گلستان بیان داشت: یکسری ساخت و ساز غیرقانونی در داخل شهرها صورت می گیرد که شهرداری و کمیسیون ماده 100 شهرداری وظیفه دارند جلوی تخلف را بیگرند و اگر خارج از حریم شهر باشد، کمیسیون ماده 99 که متولی آن استانداری است، موظف است.

دبیر شورای حفاظت اراضی ملی و منابع طبیعی همچنین بر عدم ارائه خدمات به بناهای غیرمجاز تاکید کرد و گفت: هیچ یک از ادارات و دستگاههای خدمات رسان مانند شرکت گاز، برق، آب و مخابرات نباید خدمات دهند و این امر در ماه هشت قانون حفظ کاربری اراضی و باغات تصریح شده است.

عدم ارائه خدمات به ساختمانهای غیرمجاز

وی در پاسخ به اینکه برخی بناهای غیرمجاز دارای برق و آب هستند گفت: تاکنون مجوزی برای ارائه خدمات نظیر برق به این بناها صادر نشده است و امکان دارد یا بصورت غیرمجاز از سیمها و یا از همسایه ها برق گرفته باشند که در هر دو صورت باید نسبت به قطع انشعابشان اقدام شود.

زیارت از روستای توابع بخش مرکزی شهرستان گرگان به شمار می رود.