به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری منصور واعظی دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور و مراسم تقدیر از برگزارکنندگان مسابقات فرهنگی نهاد کتابخانهها، پیش از ظهر امروز چهارشنبه 4 بهمن با حضور واعظی، معاونین، مدیران کل و اصحاب رسانه در سالن کنفرانس کتابخانه مرکزی پارک شهر برگزار شد.
ابوالقاسم مقیمی مدیرکل فرهنگی نهاد کتابخانههای عمومی کشور در این برنامه گفت: برگزاری مسابقههای فرهنگی نهاد از اردیبهشت ماه سال 90 آغاز شد. هدف اصلی از برگزاری این مسابقات هم ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی و همچنین ایجاد عادت به مطالعه در شهروندان بود. غنی سازی اوقات فراغت هممیهنان هم از مهمترین دلایل برگزاری این مسابقات بود. با برگزاری این مسابقات همچنین قصد داشتیم منابع فاخر و ارزشمند را معرفی کنیم.
وی افزود: جذب مخاطبین غیر عضو و تحقق شعار آشتی با کتاب به واسطه کتابخانهها یکی دیگر از اهداف نهاد برای برپایی این مسابقات بود. نهادهایی چون جهاد دانشگاهی، نهاد رهبری، هلال احمر و رادیو معارف در این مسابقات شرکت داشتند. کودکان و نوجوانان، حوزویان، دانشجویان، مادران و زنان خانهدار، کارمندان، نابینایان و کمبینایان، اصناف، زندانیان، مددجویان بهزیستی، کتابداران نهاد، فرهنگیان و ... هم از گروههایی بودند که در این مسابقات شرکت کردند.
مدیرکل فرهنگی نهاد کتابخانههای عمومی کشور ادامه داد: در سال گذشته مجموع شرکتکنندگان در مسابقات نهاد بیش از یک میلیون نفر بود که این رقم در 9 ماهه نخست امسال از مرز 2 میلیون نفر گذشت. به جرات میتوانیم بگوییم حرفهای ترین دستگاه که مسابقه فرهنگی با موضوع کتاب برگزار میکند، نهاد کتابخانههای عمومی کشور است. مسابقات هم از نظر نحوه اجرا به دو دسته آنلاین و مکتوب تقسیم میشود. امسال 38 درصد به طور آنلاین و 62 درصد هم به صورت مکتوب در مسابقات شرکت کردند. برگزاری مسابقات مکتوب هم با توجه به نوع امتحان 4 گزینهای، معضل تقلب را داشت. بنابراین به سمت برگزاری مسابقات مکتوب به صورت نوشتاری و محتوایی رفتیم.
مقیمی همچنین گفت: در کل 206 منبع در سال جاری به عنوان منابع مسابقه در نظر گرفته شدند که به صورت PDF در شبکه کتابخوانان حرفهای قابل دسترسی هستند. منابعی هم که به صورت کتاب خریداری شدند، در قفسه کتابخانهها قابل دسترسی هستند. در این مسابقات داشتن سیر مطالعه در میان شرکتکنندگان برای ما بسیار اهمیت داشت.
در ادامه این مراسم مجدالدین معلمی معاون توسعه کتابخوانی و کتابخانههای عمومی کشور گفت: اواخر سال 89 بود که تصمیم گرفته شد به مسابقات فرهنگی ورود پیدا کنیم. عرف معمول در برگزاری چنین مسابقههایی این بود که کتابی بین 3 تا 6 ماه به تبلیغ گذاشته شود و بعد مسابقه برگزار شود. با توجه به تنوع سلایق مردم، قرار بر این شد که مسابقهها را با سرعتهای مختلف برگزار کنیم و مسابقات هم به صورت قشری برگزار شود و در عین حال کمهزینه باشد.
وی گفت: در حال حاضر نزدیک به 2 میلیون و 500 هزار نفر عضو کتابخانههای عمومی کشور هستند که بیش از 60 درصدشان زیر دیپلم هستند. وقتی میخواستیم دستاندرکاران اجرای مسابقات را انتخاب کنیم، باید ظرفیتها را در نظر میگرفتیم تا بتوانیم محیط پیرامون را تحت تاثیر قرار دهیم. مسابقات نشان دادند که توجه به اقشار مختلف، جواب میدهد و با موفقیت روبرو شد. در برگزاری از نوع آنلاین، دانشجویان استقبال خوبی نشان دادند و در گونه مکتوب با اقبال بیشتر دانشآموزان روبرو شدیم. در سال گذشته هر روز 3 هزار نفر در مسابقات آنلاین شرکت میکردند که امسال این رقم 2 و نیم برابر شد.
معاون توسعه کتابخوانی و کتابخانههای عمومی کشور گفت: در مسابقات مکتوب هم شاهد رشد 3 برابری بودیم. امسال یک میلیون و 341 هزار نفر در مسابقات شرکت کردند که 826 هزار نفرشان به صورت آنلاین در مسابقات حاضر شدند. طی 3 سال گذشته 3 میلیون و 258 هزار نفر در مسابقات شرکت کردند و تعهد داریم که امسال مرز 3 میلیون نفر را بشکنیم و این آمار را به 4 میلیون نفر در 2 سال برسانیم. روزانه 50 هزار کتاب از کتابخانههای عمومی کشور به امانت میرود. طی دو ماه گذشته هزار و 700 فایل کتاب را با مجوز ناشرانشان در اختیار مخاطبان قرار دادیم که باعث شد روزی 2 هزار دانلود کتاب انجام شود. طی دو ماه اخیر 55 هزار دانلود انجام شد. در این زمینه کتابهایی چون تفسیر نمونه، دا، سالهای بنفش، آتش بدون دود و ... بیشترین کتابهایی بودند که دانلود شدند.
در این مراسم از مرضیه خالوئی، مجتبی فراحی، ابوالقاسم مقیمی، سید محمدحسن علائی، مجدالدین معلمی، رضا حاجیزاده، محمدمهدی شهری پور، عباس محمددینی، حشمتالله فرامرزی، سیدمحمدعلی سدیری، مجید خدابخش، محمد کمیجانی، بهمن نیکخواهان و مهدی یوسفی پارسا به عنوان برگزارکنندگان مسابقات فرهنگی نهاد کتابخانههای عمومی کشور تقدیر به عمل آمد.