کرمان - خبرگزاری مهر: جنگلهای کهور ریگان به عنوان بزرگترین ذخیره گاه این گونه گیاهی در خاورمیانه این روزها با چالش خشکسالی و بیابانزایی دست و پنجه نرم می کند و لزوم نگهداری از این منابع غنی بیش از هر روز دیگر احساس می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، بخشی از استان کرمان در عرصه های بیابانی قرار گرفته است و این درحالی است که 16 کانون بالقوه بیابانی در استان کرمان به خصوص در مناطق شرق استان کرمان و در مجاورت کویر لوت وجود دارد.

این کانونهای شامل 683هزار هکتار کانون بیابانی است که با توجه به اقلیم خاص استان در قسمتهای شرقی و بروز مداوم طوفانهای شن هر سال شاهد بیبابانزایی در استان کرمان هستیم.

این درحالی است که طبیعت در کنار روی خشن خود، مواهب خدادادی را نیز برای جلوگیری از خسارات طوفانهای شن و گسترش بیابان در اختیار شرق نشینان کرمان قرار داده است که از آن جمله می توان به وجود بزرگترین ذخیره گاه جنگل کهور در خاورمیانه در شرق استان کرمان و شهرستان ریگان اشاره کرد.

120 روستا در پناه جنگل

این جنگلهای انبوه در کمربندی بین کویر و روستاهای شرق استان واقع شده اند و از حدود 120 روستا در مقابل شلاق شنهای روان حفاظت می کنند اما نگهداری و صیانت از این جنگلها به توجه مردم و مسئولان نیاز دارد.

آتش سوزی، خشکسالی، چرای بی رویه و هجوم شنهای روان از عواملی هستند که این جنگلهای انبوه و سر به فلک کشیده را که ارتفاع آنها گاها به بیش از 20 متر می رسد تهدید می کند.

این درختان هر چند بومی ریگان نیستند و در اکثر دشتهای بیابانی می رویند اما به صورت طبیعی و به دلیل کم بودن ارتفاع آب تا سطح زمین در برخی مناطق ریگان به صورت بسیار انبوه رشد کرده اند و پناهگاه حیات وحش منطقه نیز محسوب می شود.

استفاده کم از آب و سازش آنها با آبهای شور و عدم ریزش برگ آنها در فصول مختلف سال از جنگلهای کهور در شرق کرمان دیواری مستحکم در مقابل شنهای روان ساخته است که در صورت تخریب آن زندگی مردمان این مناطق نیز با خطر جدی مواجه می شوند و به ناچار موج مهاجرت در روستاهای کویری شدت می گیرد.

گنج کویر در آستانه تخریب قرار دارد

محمد صابر، کارشناس منابع طبیعی کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: جنگلهای کهور در شرق استان کرمان حیاتی ترین جنبه طبیعت را نمایان کرده اند.

وی تصریح کرد: در کنار انبوه بودن جنگلهای کهور در کرمان ارتفاع این درختان در ریگان در برخی موارد به بیش از 20 متر می رسد.

وی افزود: با این وجود خشکسالی پی در پی جنگلهای کهور کرمان را در معرض خشک شدن قرار داده است و بخشی از این جنگلها در معرض تخریب جدی قرار دارند.

صابر ادامه داد: این درحالی است که ساختار این درختان به گونه ای است که حداقل تبخیر را داشته باشند و به کمترین آب نیز احتیاج پیدا کنند اما متاسفانه افراد سود جود این گنج کویر را برای استفاده به عنوان سوخت قطع می کنند و این امر در کنار چرای بی رویه مهمترین عامل تخریب جنگلها هستند.

وی خواستار فرهنگسازی در راستای نگهداری از این گیاهان شد و گفت: با این وجود طرحهای ملی و بین المللی نیز برای صیانت از این جنگلها در حال اجرا است.
 
وی کاهش سطح آبهای زیر زمینی را از مهمترین چالشها برای ادامه حیات جنگلها دانست و گفت: خشکسالی موجب کاهش بارندگی شده است این درحالی است متوسط بارندگی در این منطقه 50 میلیمتر است.
 
طرح های حمایت از جنگل در ریگان اجرا می شود

فرماندار ریگان نیز در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: با توجه به خشکسالیهای پی در پی در ریگان و خطر خشک شدن جنگل کهور منحصر به فرد ایرانی در ریگان اجرای طرح صیانت از جنگلها در ریگان در حال انجام است.
 
 
مجید اعتمادی افزود: این طرح از سال 89در ریگان اجرا شد که در این سال در محدوده 23 هزار و 300 هکتار از اراضی جنگلی با هدف حفظ واحیائ درختان کهور ایرانی به مرحله اجرا در آمد.
 
وی اضافه کرد: این طرح در سال 90در محدوده جنگل کهور حشرآباد حیدرآباد ودشت کریم آباد در 500هکتارکانال حفاظتی به عرض 1.5عمق 1.7متر به طول هزار و 350  حفر شده وهمچنین محدوده ذخیرگاه جنگلی  باقر آباد چهگواری به مساحت 58هکتار به طول 3150متر به وسیله سیم خاردار محصور شده است.
 
فرماندار ریگان افزود: این طرح تاکنون اعتباری بالغ بر 400میلیون ریال هزینه داشته که با تامین اعتبار در  اکثریت جنگلها این طرح اجرا خواهد شد.
 
اعتمادی خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه سرشاخه های این گونه گیاهی به دلیل کالری زیاد توسط دامداران قطع می شده وهمچنین به دلیل چوب مستحکم ودغال مرغوب توسط افراد سود جو قطع می شده با اجرای این طرح از این اقدامات جلوگیری خواهد شد.
 
شهرستان ریگان با داشتن 34 هزار و 307 هکتار جنگل کهور منحصر به فرد ایرانی این جنگل بیش از 120روستا را از هجوم شنهای روان در امان گذاشته است.