امروزه حاصل تفکر و تجربههای اهل اندیشه و معرفت بوسیله کتاب در دسترس همگان قرار میگیرد و کتابخانهها، کانونها و همایش صاحبنظران و گلستان پرطراوت صاحبان معرفت است.
جامعه ای که روزبه روز میزان افراد باسواد آن افزایش پیدا می کنند و سطح تحصیلاتش رشد جهشی دارد، به صورت طبیعی نیازمند به کتاب و کتابخوانی بیشتر می شود.
میزان باسوادان ما را در اوایل انقلاب با حال را مقایسه کنید، همچنین تعداد دانشجویان، دانش آموختگان سطوح عالی، اینها لاجرم نیازمند مطالعه کتاب های گوناگون و حتی کتاب های غیردرسی هستند، دانشجویان رشته های مختلف مانند علوم اجتماعی، روانشناسی و تاریخ حتماً برای افزایش معلومات خود یک ارتباط نزدیک با کتاب های درسی و غیردرسی برقرار می کنند.
خانواده ها نقش مهمی در ترویج مطالعه دارند
خانواده عامل بسیار موثری در ایجاد عادت به مطالعه و ترویج فرهنگ کتابخوانی است، محیط و شرایط خانواده، روش تربیتی و آموزشی والدین، طرز تفکر و نگرش والدین در رابطه با مطالعه و کتابخوانی، وجود کتب و نشریات قابل دسترس و همچنین سطح اقتصادی و پایگاه اجتماعی خانواده، نقش بسزایی در تقویت عادات مطالعه و کتابخوانی دارد.
پس از خانواده، دشوارترین وظیفه در اشاعه کتابخوانی در هر جامعه بر عهده مدارس و نظام آموزش و پرورش آن جامعه است، اگر دانش آموز در مدرسه با کتاب آشنا شده و لذت مطالعه، خودآموزی و افزایش معلومات عمومی را درک کند و به مطالعه خو بگیرد، در تمام دوران زندگی، از کتاب دست نمیکشد.
کتابداران عوامل موثری در ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی
کتابداران کتابخانهها، از عوامل موثر در ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی به شمار میروند و کتابداران با روشهای خلاقانه خود میتوانند فعالیتهای کتابخوانی را رشد داده و حتی به حوزههای بیرون از کتابخانه بکشانند، اگر کتابداران کتابخانهها از حیث علم کتابداری و اخلاق انسانی، رشد کاملی داشته باشند، بدون تردید، همچون معلمان و استادان جامعه، معماران نسلهای آینده بشر خواهند بود.
شیوه حکومت و همچنین شرایط اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی حاکم بر جامعه، نقش بزرگ و غیر قابل انکاری در ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی دارند. در این زمینه نقش فرهنگ، سنت های اجتماعی و متولیان فرهنگی بیش از همه مهم و حیاتی جلوه می کند.
برای گسترش کتاب از توان خیران استفاده شود
نماینده ولی فقیه در استان سمنان بر ایجاد جذابیت در محیط کتابخانه ها تاکید کرد و اظهار داشت: برای گسترش کتابخانه ها می توان از توان خیران نیز بهره برد.
آیت الله شاهچراغی با بیان اینکه امروزه گسترش رسانه هایی مانند تلویزیون و مطبوعات مانعی برای کتابخوانی مردم است، افزود: باید موانع ارتباط مردم با کتاب برطرف شود و مردم وقت لازم برای کتابخوانی بگذارند.
وی با اشاره به اثرات سنت وقف گفت: در گذشته خیران برای توسعه علم، کتاب های مفید را وقف می کردند و امروز هم اینگونه سنت ها باید ادامه پیدا کند.
خودداری از چاپ کتاب های ضاله
نماینده ولی فقیه در استان سمنان جهل را بزرگترین دشمن آدمی دانست و تاکید کرد: از چاپ و توزیع کتاب های ضاله به طور جدی باید خودداری شود؛ زیرا این کار حرام است.
آیت الله شاهچراغی ضمن تاکید بر اینکه مساجد سنگر عبادت و کتابخانهها سنگر علم و دانش هستند، ادامه داد: هر دو سنگر باید توسط مردم به ویژه جوانان و نوجوانان پر شود.
وی ضمن تصریح بر اینکه هر کتابی برای مطالعه مفید نیست گفت: برخی از کتابها از سم برای مردم بدتر است و چاپ، نگهداری و خواندن این کتابها حرام است و نباید این کتابها در کتابخانههای عمومی در دسترس مردم قرار گیرد.
عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه امروزه گسترش رسانه هایی مانند تلویزیون و مطبوعات مانعی برای کتابخوانی مردم است، افزود: باید موانع ارتباط مردم با کتاب برطرف شود و مردم هم باید وقت لازم برای کتابخوانی بگذارند.
آیت الله شاهچراغی گفت: باید از این سرمایهها استفاده شود و بهره نبردن از کتابخانه با وجود کتابهای فراوان موجود ظلم است.
کتاب یکی از بزرگترین نیاز های جامعه است
آیت الله شاهچراغی با اشاره به اهمیت مقوله فرهنگ در جامعه، گفت: اقتدار کشور به سرمایه های معنوی و فرهنگی آن است.
نماینده ولی فقیه در استان سمنان کتاب را از بزرگترین تجلیات فرهنگی در جامعه و از نیازهای اساسی هر جامعه عنوان کرد و گفت: در جامعه ما افزایش سرانه مطالعه واقعا لازم است.
وی اضافه کرد: اگر بخواهیم امر به معروف را فراگیر کنیم همه باید دست به قلم شویم و متولیان فرهنگی وظیفه سنگینی در تولید فاخر و ارزشمند و ماندگار در این حوزه دارند.
آیت الله شاهچراغی اظهار داشت: تولید محتوا، تبلیغ و ترویج و گام برداشتن برای فراگیر شدن فرهنگ مطالعه همه از مصادیق امر به معروف است و اگر بدنبال اقتدار و سلامت جامعه اسلامی مان هستیم باید کتاب را در متن جامعه وارد کنیم.
نماینده ولی فقیه در استان سمنان خاطرنشان کرد: متاسفانه ما تنها داریم روز به روز فرهنگ ترجمه را در کشور ترویج می کنیم، تا هنگامیکه کتاب و تولید فکر و محتوا به عنوان یک نیاز اساسی در زندگی ما مطرح نشود وضع به همین منوال خواهد بود و تنها راه ارتقای سطح فرهنگ در جامعه همین ترویج کتابخوانی و تولید کتاب است.
کتاب و کتابخوانی یکی از مباحث مهم فرهنگ تلقی می شود
معاون سیاسی امنیتی استاندار سمنان با بیان اینکه کتاب و کتابخوانی یکی از مباحث مهم فرهنگ تلقی می شود افزود: توسعه کتاب و کتابخوانی نشان دهنده رشد مردم جامعه است.
علیرضا خلخالی با بیان اینکه باید در عرصه فرهنگ تلاش کرد افزود: استان سمنان از جایگاه مطلوبی در عرصه کتاب و کتابخوانی در کشور برخوردار است.
وی با اشاره به اینکه استان سمنان سرآمد کشور در عرصه های فرهنگی و آموزشی است اظهار خرسندی کرد و گفت: در این استان حوزه های فرهنگی تعامل خوبی با یکدیگر دارند.
معاون سیاسی و امنیتی استاندار سمنان حوزه آموزش و پرورش را عامل مهمی برای توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی دانست و از مسئولان آموزش و پرورش خواستار جذب دانش آموزان در زمینه ارتقای کتابخانه و کتابخوانی شد.
وی با تاکید بر جذب دانش آموزان به کتابخانه و ارتقای کتابخوانی در بین آنان گفت: دانش آموزان باید با کتاب بیشتر مانوس شوند.
افتتاح کتابخانه مرکز استان سمنان در اردیبهشت 92
خلخالی با بیان اینکه 36 پروژه مهر ماندگار در استان سمنان در اردیبهشت سال آینده افتتاح می شود گفت: کتابخانه مرکزی سمنان نیز با هفت هزار مترمربع زیربنا جز پروژه مهر ماندگار است.
معاون سیاسی امنیتی استاندار سمنان افزود: استان سمنان از نظر سرانه فضا و اعضای کتابخانه های عمومی در سطح کشور رتبه بالایی دارد.
وی عنوان کرد: کتاب و کتابخوانی در دین و فرهنگ ما مورد تأکید قرار گرفته و باید در این راستا نیز مسئولان همت بیشتری داشته باشند.
خلخالی تأکید کرد: همان طور که مقام معظم رهبری نیز حساسیت ویژهای نسبت به کتاب و کتابخوانی دارند، این موضوع باید الگوی همه مردم و مسئولان شود.
معاون سیاسی امنیتی استاندار سمنان گفت: بدون شک کتاب به عنوان دوستی مهربان، معلومات افراد را افزایش داده و باعث باز شدن ذهن آدمی می شود.
وی افزود: متولیان فرهنگی کشور و استان ها باید بیش از پیش به بحث کتاب و کتابخوانی توجه نشان دهند و با فراهم کردن زمینه های مناسب، شرایط را برای توجه بیش از پیش عموم به این مقوله فراهم آورند.
کتاب در سبد خانوارها جای یابد
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان، با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری در خصوص جایگاه کتاب، اظهار داشت: باید فرهنگ کتابخوانی را توسعه و رواج داد و کتاب را به عنوان یک کالا مصرفی در سبد خانوار جای داد.
محمد رضا سوقندی، با اشاره به گسترش رسانه های مجازی و غیرمکتوب در عصر حاضر، افزود: با وجود گستردگی، هیچ یک از این گونه رسانه ها نمی تواند جایگزین کتاب باشد زیرا کتاب تولید اندیشه است.
وی کتاب و کتابخوانی را پشتوانه عظیم فرهنگی برای کشور عنوان و تصریح کرد: فرهنگ کتاب و کتابخوانی در جامعه باید بیشتر ترویج شود.
مدیر کل فرهنگ وارشاد اسلامی استان سمنان با اشاره به پیشینه تاریخی ارتباط مردم و علمای ایرانی اسلامی با کتاب افزود: علمای ما کتابخانههای شخصی با چندین هزار جلد کتاب داشتهاند و تقریباً همه آنها را تورق کرده و یا مطالعه کردهاند.
عدم اهتمام جامعه به کتاب و کتابخوانی
وی با انتقاد از عدم اهتمام جامعه در زمینه کتاب گفت: کتابخوانی هنوز در کشور ما فرهنگ نشده است و کتاب در سبد خرید و زندگی مردم جای چندانی ندارد.
سوقندی به لزوم ارتباط مسئولان حوزه فرهنگ و کتابخوانی با کتاب تأکید کرد و اظهار داشت: اگر کتاب برای مسئولان کشور و استان از عزیزترین چیزها باشد، آن زمان است که میتوانند برای بسط فرهنگ کتابخوانی قدم مثبتی بردارند.
مدیر کل فرهنگ وارشاد اسلامی استان سمنان: انجمن کتابخانههای عمومی شهرستانها و بخشهای مختلف از ظرفیت صاحبنظران امر استفاده کنند تا این افراد به انجمنها کمک کرده و خوراک فکری جلسات را تأمین کنند.
وی تاکید کرد: تصمیمگیری و برنامهریزی برای مطالعه باید به لایههای مختلف اجتماعی کشیده شود تا هیئتهای مذهبی، روحانیان خوشفکر و جوانان توانمند در عرصه فرهنگی در بحث کتاب و کتابخوانی نقش جدی ایفا کنند.
ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی مسیر اصلی برای رسیدن به چشم انداز 1404
معاون فرهنگی اداره فرهنگ وارشاد استان سمنان گفت: ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی مسیر اصلی برای رسیدن به سند چشم انداز 1404 کشور است.
امیر هوشنگ باهنر با بیان اینکه کتاب و کتابخوانی باید به عنوان یک عادت در میان مردم درآید گفت: برای رسیدن به این هدف باید از دوران کودکی و نوجوانی کار را آغاز کنیم و حتی می توان خردسالان را هم مد نظر قرار داد.
وی با اشاره به اینکه ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی وظیفه یک یا چند دستگاه نیست، اظهار داشت: فرهنگ سازی کتاب و کتابخوانی باید به عنوان یک فرآیند عمومی و جمعی مدنظر قرار گیرد.
معاون فرهنگی اداره فرهنگ وارشاد استان سمنان با اشاره به اهمیت ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی اظهار داشت: باید برای تبدیل این فرهنگ به یک حالت نهادینه و عادت، خانواده ها به مطالعه کودکان خود توجه کنند.
وی ادامه داد: همه افراد، خانواده ها، اجتماع و دستگاه های اجرایی باید به نوبه خود پایه گذار فرهنگ کتاب و کتابخوانی باشند و به این امر مهم بپردازند.
ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی ضروری است
باهنر گفت: با توجه به نظر مقام معظم رهبری و تاکید معظم له بر توسعه و گسترش روز افزون فرهنگ مطالعه، کتاب و کتابخوانی، شاهد تسریع در این امر مهم باشیم.
وی با اشاره به جایگاه ویژه کتاب درجامعه، ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی و قرار گرفتن کتاب در سبد زندگی مردم را ضروری دانست و گفت: رسانه ها در زمینه ترویج فرهنگ کتابخوانی نقش موثری را ایفا می کنند.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان شاهرود، کتاب را محصول تجربه های بشری و خلاقیت های ذهنی و آموخته های دراز مدت انسان عنوان کرد و گفت: سهم کتاب در انتقال دانش ها گاهی به مراتب بیشتر و فراتر از دیگر ابزار آموزشی است.