اصفهان - خبرگزاری مهر: گرانی کاغذ و هزینه های چاپ در ماههای اخیر مطبوعات اصفهان را با مشکلات بزرگی روبرو کرده که کاهش تیراژ و کم کردن پرسنل بخش کوچکی از آنهاست،مطبوعات اصفهان امسال سخت ترین سال حیات خود تا بحال را تجربه می کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، استان اصفهان با داشتن بیش از 190 نشریه و بالغ بر 300 انتشارات کتاب، به عنوان قطب بزرگی از تولیدات فرهنگی کشور بیش از سایر استانها در معرض مشکلات ناشی از گرانی کاغذ قرار دارد.

در حالی نشریات اصفهان سخت ترین سالهای حیات خود را می گذرانند، که وزارت ارشاد به جای ارایه راهکار برای نشریات فعلی در هفته گذشته مبادرت به صدور نزدیک به 30پروانه نشریه دیگر کرده که قطعا این نشریات نیز زمان خوبی را برای تولد انتخاب نکرده اند.

تیراژ برخی نشریات استان به یک پنجم رسیده است

قائم مقام مدیر مسئول وسر دبیر روزنامه اصفهان زیبا گفت: اگرچه مشکل گرانی کاغذ و چاپ در سطح رسانه ملی هم مطرح وبررسی شد ،ولی دستگیری خاصی از رسانه ها صورت نگرفت.

تورج حاج رحیمیان افزود: گرانی کاغذ یک مشکل اساسی و بی سابقه است که در سال جاری گریبانگیرمطبوعات شده و هیچ حمایتی در خصوص زیرساخت ها و مواد اولیه چاپ روزنامه توسط ارگانهای متولی صورت نمی گیرد.

وی بابیان اینکه حوزه فرهنگ یکی از عرصه های مهم جامعه اسلامی و رسانه ومطبوعات رکن اصلی فرهنگ هر جامعه است، تصریح کرد: تیراژ نشریات کشور به خصوص در شهرستانها به شدت افت کرده است و با نگاهی ساده به چاپخانه ها می بینیم که اکثر ماشین های چاپ خوابیده است.

وی ادامه داد: در زمان بروز گرانی در اکثر اجناسی که مایحتاج مردم بود،دولت پادر میانی کرده و به هر نحوی با حمایت خاص آن را برطرف ساخته ولی در گرانی کاغذ که پای خوراک فکری مردم در عصر هجمه های فرهنگی است کسی کاری نمی کند.

حاج رحیمیان با اشاره به اینکه، خبر از نصف شدن تیراژ نشریات و در برخی موارد حتی رسیدن به یک پنجم تیراژقبل مخابره شده است، بیان داشت:اکثر روزنامه های کشور فعلا از چاپ ویژه نامه ها و ضمایم خودداری می کنند.

وی یادآور شد: سنگینی بار گرانی کاغذ به قدری است که خرید کیلویی 800 تومان به سه هزار تومان رسیده و این شدت افزایش قیمت در کمتر جنسی مشاهده شده است.

کمک های دولتی کفاف چاپ دو شماره روزنامه در سال  می شود

حاج رحیمیان اظهار داشت: برخی اوقات هم اصلا کاغذ نیست و کمیاب می شود و در دست دلالان و بازار سیاه می افتد و مدیر مسئولان فرهنگی باید برای انجام چاپ خود با دلالان کاغذ بحث کنند.

وی افزود: در حاضر کل خریدهای کاغذ واقلام چاپ نقد شده و تازه جنس مرغوب هم در بازار نیست در صورتی که قبلا با چک چند ماهه کار می کردیم.

وی با بیان اینکه، متولیان فرهنگی کشور باید جلوی دلالان و انحصاری شدن برخی اقلام را بگیرند، گفت: باید سهمیه کاغذ مرغوب و یکسان با توجه به تیراژ واقعی به مطبوعات داده شود تا لااقل برای خرید کاغذ سردر گم نباشند.

وی تاکید کرد: کاهش تیراژ باعث کم شدن کمیت ها و کیفیت ها و در نتیجه کاهش مخاطب می شود.

وی اظهار امیدواری کرد:  دولت بازار کاغذ که از مهمترین خوراک فرهنگی کشور است را کنترل و مطبوعات را از سراشیبی افت کیفیت نجات دهد.

نشریات منابع پایدار می خواهند

سردبیر روزنامه اصفهان زیبا با اشاره به اینکه، نباید تغییرات قیمت کاغذ بر روی کار مطبوعات تاثیر گذار باشد، اضافه کرد: باید برای نشریات منابع پایدار و دائمی در نظر گرفته شود تا گرانی کاغذ روی قیمت روزنامه و درآمد آن اثر نگذارد.

وی ادامه داد: اشتراک های دولتی از منابع درآمدی پایدار است که تا کنون از سوی ادارات دولتی اصفهان توجهی به آن نشده و اکثر ادارات به رایگان روزنامه دریافت می کنند.

وی افزود: در حال حاضر در خوشبینانه ترین حالت حق اشتراک فعلی روزنامه ها و درآمد عایده از آن به زحمت در سال هزینه چاپ یک یا دو شماره را تامین می کند.

حاج رحیمیان یادآور شد: پرداخت حق اشتراک ها از سوی ادارات و هزینه کردن بودجه های فرهنگی و تبلیغاتی به صورت آگهی و رپرتاژ می تواند یاریگر مطبوعات در شرایط حاضر باشد.

وی ادامه داد: متاسفانه در ادارات دولتی وقتی به بحث های فرهنگی می رسیم بودجه ها و مسئولیت پذیری ها نصف می شود و اداراتی که برای جشن و تودیع و معارفه میلیاردی خرج می کنند، حاضربه پرداخت حق اشتراک نیستند.

وی افزود: اداراتی که مجری های دو میلیونی می آورند، برای آگهی وتبلیغ خود ، حد اکثر تخفیف را می خواهند و از سر و ته فاکتورها می زنند.

وی تاکید کرد: با صدور دستورالعمل و بخشنامه از سوی مدیران ارشد و مدیریت استان می توان ادارات را مجاب به تعامل سازنده و هدایت بودجه های فرهنگی برای انجام اطلاع رسانی و چاپ بهینه گزارشات کار در مطبوعات کرد.

وی در پایان گفت: این امر باید از سوی مدیران کل فرهنگ سازی شود که ادارات بخشی از بودجه فرهنگی خود را صرف آگهی و اخبار و اطلاع رسانی کنند تا مطبوعات نیز از این محل تغذیه شوند.

با افزایش کیفیت و محتوا به جنگ گرانی کاغذ برویم

قائم مقام مدیر مسئول و سردبیر روزنامه اصفهان امروز گفت: گرانی کاغذ از آذرماه سال گذشته اوج گرفت و در جهش اول کاغذهای تجاریlwc20 درصد تصاعد داشت.

امیر اکبری افزود: امسال این اتفاق از ابتدای سال برای کل کاغذها افتاد و از اردیبهشت و خرداد این روند روبه رشد ادامه یافت و در حال حاضر نسبت به سال گذشته در انواع کاغذ سه برابر رشد قیمت داشته ایم.

وی یادآور شد: به مراتب در قیمت چاپ و زینک هم30 درصد افزایش قیمت بوجود آمده که افزایش قیمت چاپ یک بار در اول مهر و بار دیگر در تبلیغات آخر سال تشدید می شود.

وی تصریح کرد: درعلم اقتصاد معمولا در زمان رکود دو راهکار وجود دارد که یکی فقط ادامه حیات است و ماندن روی حد اقل ها و کاهش اکثر هزینه های جانبی  تا زمانی که رکود وجود دارد و دیگری تسلیم شدن و اعلام شکست.

وی افزود: در این زمان مثل دونده ای هستیم که می دود ولی با سرعت کم، چون می خواهد دونده بماند ولی توجه داشته باشیم که این فرصت خوبی است که فاصله را با دیگران افزایش دهیم و حرکت کنی چون همه آهسته و پیوسته می روند.

وی ادامه داد: باید توجه داشت که مطبوعات بنگاه اقتصادی نیست، پس در زمان رکود باید روی محتوا کار کرد، که هزینه کمتری دارد.

وی تاکید کرد: اگر چه دوران رکود مطبوعات است ولی مردم مطلب به روز می خواهند و ما سعی کرده ایم همزمان با حل مشکلات اقتصادی موجود روی محتوا کار کنیم و کیفیت را افزایش دهیم.

اکبری با بیان اینکه، نتیجه این امر این است که در دوران رکود هم توانسته ایم کیفیت خود را حفظ کرده و به سیر نزولی نداشته باشیم، اظهار داشت: ما نمی نشینیم تا همه چیز تمام شود و زوال خود را بنگریم، ما تا آخرین درجه توان تلاش و ایستادگی می کنیم.

وی در بیان تراز اقتصادی مطبوعات با توجه به افزایش قیمت کاغذ و چاپ گفت: وضعیت مطبوعات اصلا خوب نیست و اگر بتوانیم در سه ماهه آخر سال1.5 برابر 9 ماه دیگر درآمد تولید کنیم که امری بسیار مشکل است توانسته ایم ثبات اقتصادی خود را حفظ کنیم و حداقل ضرر نکنیم.

یکی از بخشهای مهم فرهنگی کشور دارد از کار می افتد

سر دبیر اصفهان امروز بیان داشت: در مقابل منابع درآمدی مطبوعات نیز افت کرده است و صاحبان صنایع با توجه به وضع بازار برای تبلیغات و اطلاع رسانی کمتر هزینه می کنند،یعنی از یک سو هزینه های مطبوعات بالا رفته و از طرف دیگر منابع درآمدی آنها کاهش یافته است.

اکبری تاکید کرد: از منظری دیگر اگر خوشبینانه نگاه کنیم الان وقت امتحانی بزرگ است و آنهایی که از پیچ خطرناک این امتحان سالم عبور کنند ثابت کرده که اصولی کار کرده اند و برتر از دیگران هستند.

وی یادآورشد: متولیان دولتی باید برای از رونق نیفتادن یکی از مهمترین بخشهای فرهنگ در صدد حل مشکل گرانی کاغذ و چاپ باشند.

وی ادامه داد: سعی می کنیم با حرفه ای کار کردن  و کیفیت بالای مطالب و سایر المان های محتوایی در مخاطب احساس نیاز ایجاد کنیم تا به سمت مطبوعات جذب شود و این افزایش مخاطب یکی از راههای برون رفت از بحران بالا بودن هزینه هاست.

وی افزود: کم کردن تیراژ یا تعدیل نیرو راه درستی برای حل مشکلات ایجاد شده نیست و باید با مدیریت درست بهره وری فرهنگی را افزایش داد.

اکبری با بیان اینکه، باید همت مضاعف داشته باشیم و راندمان کار را بالا ببریم، گفت:در حال حاضر مطبوعات وضع روشنی ندارند و منابع آنها رو به کاهش است،همچنین با آمدن عید و انتخابات پس از آن کاهش قیمت کاغذ بعید به نظر می رسد،چرا که تقاضا بیشتر می شود.

وی اضافه کرد: دولت باید یارانه های نقدی کاغذ را افزایش دهد و با یارانه های خاص و کاغذ ارزان قیمت با پرداخت بلند مدت و نیز کم کردن مشکلات بیمه و مالیات وکمک به تامین انرژی وسایر مشکلات قانونی به مطبوعات کمک کند.

وی تاکید کرد: از طرف دیگر ارگانهای دولتی خیلی راحت با اشتراک وخرید خدمات نشریات می توانند چرخ اقتصاد نشریات را به حرکت درآورند

وی در پایان گفت: خواسته  ما از دولت  به حق است ، در برابر افزایش محتوا و کیفیت انتظار داریم ارگانهای دولتی به وظیفه ذاتی خود در قبال مطبوعات صحیح عمل کنند

نشریات محلی نفس های آخر را می کشند

سردبیر روزنامه نصف جهان در گفتگو با مهر گفت: باید مشخص شود مطبوعات برای خودشان کار می کنند یا حلقه مهمی از زنجیر فرهنگ جامعه اند.

ایرج ناظمی افزود: اگر مطبوعات متولی ندارد ما تا آخرین لحظه تلاش خود را می کنیم و وقتی از نفس افتادیم کرکره را پائین می کشیم و خداحافظی می کنیم.

وی ادامه داد: اگر مطبوعات را کاری جمعی فرض کنیم که در فرهنگ مملکت سهم دارد و دولت و مسئولین فرهنگی در آن سهیم هستند، پس آنها بسیار کم کاری کرده اند.

ناظمی با بیان اینکه، نشریات محلی دارند نفس های آخر را می کشند،گفت:  کلیه روند های فعلی نه تنها مجوزهای بی پشتوانه ای که اخیرا دادند به سمتی می رود که مطبوعات محلی را نابود کنند.

وی تاکید کرد: الان اعتراضی به مجوزهای جدید نیست ،زمانی که ارشاد پرونده تشکیل می داد باید می پرسیدیم آنها را که مجوز دادی اداره کرده ای که دوباره مجوز می دهی و همین دوستان هم چند ماه دیگر به وضعیت امروز ما می رسند و اگر برای ما چند سال طول کشید برای آنها به چند هفته هم نمی کشد.

وی یادآور شد: منابع پایدار برای اداره مطبوعات فراوان است ما در جلسات استانی با مسئولین بیش از 10 راهکار برای جذب منابع پایدار ارایه کردیم که آقای شالویی و معاون استاندار قول همکاری دادند ولی در مقام عمل هیچ کار مفیدی تاکنون نکردند.

مدیران فرهنگی با رفتارشان انگیزه روزنامه نگاران را نابود کردند

سردبیر نصف جهان در ادامه گفت: راهکارهای زیادی وجود دارد ،فقط ذره ای حمایت و همت می خواهد که متاسفانه در وجود مدیران فرهنگی ما موجود نیست وپدری که برای فرزندش دل نسوزاند نباید از دیگران انتظار داشته باشد.

وی افزود: وقتی مشکل گرانی کاغذ پیش می آید ذره ذره ازمحتوا زده می شود،از پرسنل زده می شود ومطبوعات با کمترین امکانات و پرسنل پاورچین پاورچین پیش می روند،صفحات را کم می کنند ،از رنگی به دو رنگ و بعد سیاه وسفید تبدیل می شوند و بلاخره تحلیل می روند.

وی ادامه داد: تا تعطیلی یک پله فاصله داریم تا حالا برای علاج مشکلات کاری نبوده که نکرده باشیم،ولی این بار فایده ندارد.

ناظمی تصریح کرد: مجموعه مدیران استان و مسئولین فرهنگی با رفتار خود و برخوردهایشان اعتماد به نفس ما را ضعیف و انگیزه هایمان را نابودکردند.

وی در پایان با بیان اینکه اگر ما کار فرهنگی می کنیم باید متولیان همراهی کنند افزود:در سالهای پیش می گفتم می شود حتی یک نفره روی کاغذ کاهی با چاپ سیاه وسفید روزنامه در آورد و همه کارهایش از خبر و گزارش تا ویرایش و صفحه بندی را تنهایی هم انجام داد ولی تن به شکست خم نکرد ولی حالا بدون انگیزه با سی نفر نیرو هم نمی توان همان کار را انجام داد.

.............

گزارش : مهدی رفائی