یک کارگردان و تهیه کننده سینما با اشاره به تأثیرات اجتماعی و فکری انقلاب اسلامی، نسبت به بی توجهی مسئولان سینمائی در این زمینه اظهار تأسف کرد و گفت: ما در این زمینه غافلیم و به دلیل اینکه در این زمینه آگاهی بخشی درستی نداشته ایم.

عبدالله باکیده از کارگردانان و تهیه کنندگان سینما درباره تأثیرات فکری- اجتماعی سینمای انقلاب اسلامی به خبرنگار مهر گفت: حدود سی و سه سال از پیروزی انقلاب اسلامی ایران می گذرد و با مروری گذرا متوجه می شویم که در ابتدا هر وقت سینما به مسئله انقلاب توجه کرده است، فیلمها شعاری و سطحی بوده است که در حد انقلاب بزرگ مردم ایران نبوده است.

انقلاب اسلامی ایران مورد توجه سینما است

وی افزود: در دوره های بعدی نیز می بینیم که مسئولان سینمایی ما در این زمینه کوتاهی کردند. انقلاب ما انقلابی است که سینما به آن توجه دارد یعنی امروز هالیوود و امریکا تصمیم می گیرد فیلم «آرگو» را درباره انقلاب ایران بسازد و از این طریق برای خود جایگاه و وجه ای پیدا کند و با غلو و بزرگ نمایی از بعدی که خودشان می خواهند با موضوع انقلاب اسلامی ایران برخورد می کنند.
 
تهیه کننده فیلم «کانی مانگا» افزود: این برخورد هالیوود است با ما و آنگاه برخورد خودمان و سینمای ما با انقلابمان چه بوده است؟ ما چه بهره ای از رسانه بین المللی «سینما» برای معرفی انقلابمان داشته ایم؟ اگر از چند فیلم خوب در این زمینه مثل «جای امن» مجتبی راعی بگذریم دیگر چیزی برای عرضه نداریم و در مورد انقلاب کوتاهی شده است.
 
بی توجهی ما به ثبت انقلاب اسلامی از طریق سینما منجر به باور پذیری القائات غرب شده است
 
باکیده تأکید کرد: روند اجتماعی که باید سینمای انقلاب به آن برسد وقتی به آن نرسید، ما دچار سردرگمی می شویم. بنده و امثال ما انقلاب را درک کرده است اما آیا نسل جدید و نسل 20 سال اخیر ما چه تأثیری از این مسئله برده اند؟ این نتیجه کم کاری در این زمینه است. از طریق سینما تحلیل اجتماعی و اقتصادی و حتی فرهنگی که در بطن انقلاب ما بوده است، به نسلها منعکس نشده است و نتیجه اش این شده که متأسفانه نسل ما امروز حرف هالیوود را باور کند و اگر این اتفاق بیفتد گناهش به گردن من فیلمساز و مسئولانی بوده که در این زمینه مسئولیت داشته اند.
 
وی یادآور شد: بخش خصوصی به دلیل مشکلاتی که دارد به این سمت نمی رود اما بخش دولتی باید به ایجاد و ساخت چنین موضوعاتی که ثبت انقلاب است و جریان و تفکر انقلاب است، کمک کند. اینکه اساسا چرا انقلاب شد؟ نه در شکل شعاری آن بلکه در شکل تحلیلی و اجتماعی باید این موضوع از طریق سینما بررسی شود.
 
کارگردان مجموعه «بچه‌های هور» افزود: چرا بعد از 2500 سال پادشاهی، ایران جمهوریت را پذیرفت و چرا ما در کنار جمهوری به استقلال و آزادی توجه کرده ایم؟ اینها فرهنگ انقلاب است که صفت اسلامی را برای خود برگزید و این وظیفه مسئولان دولتی است که زمینه را برای ساخت آثار سینمایی در مورد انقلاب فراهم کنند و سناریوهای خوب را سفارش دهند و نگارش آن را پیگری کنند و آن را در اختیار فیلمسازان قرار دهند تا از این طریق ثبت تاریخ انقلاب را داشته باشیم.
 
بهره تجاری و سیاسی غرب از انقلاب اسلامی ایران بوسیله سینما
 
وی تأکید کرد: آیا درست است که خودمان دست روی دست بگذاریم و بنشینیم تا هالیوود مثلا فیلمی مثل «آرگو» را بسازند و بعد صدایمان در بیاید و بگوییم آقا اینها تحریف کردند؟! آنها کار خودشان را بر اساس تفکری که دارند انجام می دهند و از انقلاب ما استفاده سیاسی، تجاری و اجتماعی می برند و ما از انقلاب خودمان در این حوزه غافلیم و با کم کاری خود روز به روز به تعداد معترضین به انقلاب اضافه می کنیم چرا که خودمان در این زمینه آگاهی بخشی و اطلاع رسانی درستی نداشته ایم و تحلیل درستی حداقل در داخل کشور نداشته ایم.
 
باکیده در مورد تأثیر سینمای انقلاب در الگوسازی نیز گفت: وقتی کاری در زمینه انقلاب صورت نگرفته در نتیجه تأثیرگذاری هم نمی بینیم، اگر کاری هم می بینید فقط در دهه فجر اتفاق می افتد آن هم فقط از طریق یکسری پوستر و برنامه های تلویزیونی و سخنرانی ها. باید همانطور که به سینمای دفاع مقدس بها دادیم، به انقلاب مان و حرکت مردم ایران بها دهیم. چون اگر انقلاب با شکست مواجه می شد، جنگ تحمیلی به وجود نمی آمد. فرهنگ حضور در جبهه ها، ریشه در انقلاب داشت و ما باید به اصل و ریشه جریانات و تاریخ بعد از انقلاب توجه کنیم که همه آنها ریشه در انقلاب دارد.
 
سینمای انقلاب اسلامی متولی دولتی می خواهد
 
وی تصریح کرد: حداقل جشنواره فیلم فجر باید مروری بر آثار ساخته شده در مورد انقلاب اسلامی داشته باشد، اما چنین کاری انجام نشده و این به خاطر این است که اساسا فیلمی وجود ندارد. اگر یک مرور سی ساله می شد حداقل ما باید 30 تا فیلم خوب می داشتیم و این در حالی است که فیلمی نداریم و بهره ای از این سینما نبردیم و هیچ نوع تبلیغی را از طریق سینما در مورد انقلاب نداریم و مطمئنا با این شرایط هر کشوری و هر فرد خارجی بخواهد در زمینه انقلاب ایران فیلمی بسازد، محق تر است چون او به تفکراتش عمل می کند.
 
کارگردان «پوتین» یادآور شد: فیلم «آرگو» را می سازند و در این فیلم وقایعی چون حمله نظامی آمریکا به طبس را چگونه بیان می کنند؟ ما در این مورد فقط یک فیلم نیم بند و ساده «طوفان شن» آقای شمقدری را داریم و دیگر نیامدیم به کلیت انقلاب در سینما بپردازیم. اگر هم به این موضوع توجه شده بسیار سطحی و فیلم‌فارسی بوده است. ما به تأثیر انقلاب اسلامی ایران بر دنیا بی توجه بوده ایم و سینمای انقلاب نیز متولی دولتی می خواهد تا رونق بگیرد.