به گزارش خبرنگار مهر، سالانه میلیون ها نفر در سراسر جهان بر اثر حوادث رانندگی کشته و یا دچار ضایعات جسمی فراوان می شوند که در هر صورت برای خانواده ها و بازماندگان اثرات زیانبار روحی و اقتصادی برجا می گذارد.
با هر تصادف و کشته و مجروح شدن هر فرد، کانون گرم خانواده ها علاوه بر خلاء عاطفی از بعد اقتصادی نیز دچار مشکل می شود. براساس آمارها، 70 درصد کشته شدگان سرپرست خانواده هستند که با مرگ و از کارافتادگی آنها پیامدهای ناگواری گریبانگیر خانواده های آنها می شود و بعضاً به سمت فقر و تنگدستی پیش می روند. چه بسا معلولیت های جسمی و نقص عضو و دردهای مزمن مجروحان تصادفات رانندگی، سلامت روان آنها را نیز به خطر می اندازد.
به گزارش پزشکی قانونی کشور در هشت ماهه سال جاری 27 هزار و 128 نفر به دلایل غیرطبیعی جان باختند که 52 درصد این مرگ ها به تلفات حوادث رانندگی اختصاص دارد. این امر یعنی بیش از نیمی از مرگ های غیرطبیعی در کشور مربوط به حوادث رانندگی است.
هر چند مرگ های ناشی از حوادث رانندگی در سال های اخیر روند کاهشی داشته و از 23 هزار و 249 مرگ در سال 1389 به 20 هزار و 68 مرگ در سال 1390 رسیده است، اما در بین علل مختلف مرگ های غیر طبیعی، همچنان کشته های حوادث رانندگی بیشترین سهم را داراست، به طوری که تنها در هشت ماهه نخست امسال 14 هزار و 126 نفر در تصادفات جان خود را از دست داده اند. البته ذکر این نکته ضروری است که آمار 8 ماهه امسال نیز نسبت به مدت مشابه سال گذشته 5.8 درصد کاهش داشته است.
جاده های خراسان جنوبی شاهد وقوع بیش از هزار تصادف در سال جاری
رئیس پلیس راههای خراسان جنوبی در گفتگو با مهر، به فوت 153 نفر در حوادث رانندگی استان اشاره کرد و اظهار داشت: در 10 ماهه سپری شده از سال جاری یک هزار و 64 فقره تصادف در محورهای مواصلاتی استان رخ داده که منجر به فوت 153 نفر و مجروح شدن یک هزار و 121 نفر شده است.
سرهنگ مجید امینی ادامه داد: 11.5 درصد سهم تصادفات ذکر شده در این مدت با 122 فقره منجر به فوت، 64 درصد معادل 681 فقره منجر به جرح و 261 فقره معادل 24.5 درصد منجر به خسارت شده است.
جاده های روستایی مسبب مرگ 29 درصد فوت شدگان حوادث
سرهنگ امینی با بیان اینکه 42 درصد تصادفات فوتی و جرحی در جاده های اصلی، 18 درصد در جاده های فرعی و 40 درصد در جاده های روستایی بوده است، اذعان داشت: 29 درصد فوت شگان و 36 درصد مجروحان ناشی از حوادث رانندگی برون شهری مربوط به جاده های روستایی است.
وی با اشاره به تصادفات در جاده های روستایی ادامه داد: صرف نظر از برخی نواقص در جاده های روستایی استان، فراوانی تخلف و قانون گریزی رانندگان در این جاده ها حوادث مرگبار رانندگی را رقم می زند.
وی محدودیت های فراروی پلیس راه استان و پوشش نامطلوب ترافیکی جاده های روستایی را از جمله دلایل فراوانی تخلفات دانست و ادامه داد: توسعه و بهبود فرهنگ ترافیک و افزایش حس خودکنترلی در بین رانندگان ضروری است.
51 درصد واژگونی خودرو عامل فوت 41 درصد مسافران
سرهنگ امینی 51 درصد تصادفات را واژگونی و خروج از جاده دانست و افزود: 17.6 درصد از تصادفات فوتی و جرحی ناشی از برخورد چند وسیله نقلیه با هم، 22.7 درصد برخورد وسیله نقلیه با موتورسیکلت و 4.8 درصد برخورد وسیله نقلیه با عابر پیاده بوده است.
وی همچنین از فوت 15 درصد افراد در تصادفات موتورسیکلت خبر داد و گفت: این آمار مبین استفاده نامطلوب از کمربند ایمنی از سوی رانندگان و به ویژه سرنشینان خودروها و کوتاهی در استفاده از کلاه ایمنی توسط راکبان موتورسیکلت ها است.
خواب آلودگی 37 درصد فوت شدگان را به خواب ابدی برد
سرهنگ امینی عدم توجه به جلو را با 42 درصد، تخطی از سرعت مطمئنه با 23 درصد، انحراف به چپ با 14 درصد و عدم رعایت حق تقدم عبور با 11 درصد را علت اصلی تصادفات 10 ماهه ذکر کرد.
وی از عدم توجه به جلو ناشی از خستگی و خواب آلودگی رانندگان خبر داد و گفت: علت فوت 37 درصد از کل فوت شدگان و مصدومیت 59 درصد از کل مجروحان عدم توجه به جلو بوده است.
سرهنگ امینی همچنین گفت: انحراف به چپ علت فوت 31 درصد از کل فوت شدگان و مصدومیت 15 درصد از کل مجروحان و تخطی از سرعت مطمئنه علت فوت 18 درصد از کل فوت شدگان و مصدومیت 24 درصد از کل مجروحان تصادفات جاده ای بوده است.
خطای راننده در جاده دوطرفه برابر با برخورد رخ به رخ
رئیس پلیس راههای خراسان جنوبی ادامه داد: مهمترین ویژگی جاده های استان دوطرفه بودن است که با اندک خطای راننده، وسیله نقلیه منحرف و برخورد رخ به رخ را رقم می زند.
سرهنگ امینی شدت حادثه در این برخوردها را بالا و تعداد تلفات و مجروحان را قابل ملاحظه دانست.
وی همچنین کفی و مستقیم بودن جاده ها را عاملی دیگر برای تصادفات دانست و گفت: این جاده ها ضمن ایجاد خستگی و خواب آلودگی در رانندگان موجب ترغیب راننده به حرکت با سرعت غیرمجاز و تصادفات واژگونی و یا خروج از جاده را فراهم می کند.
جاده مرگ همچنان مرگ بار است
سرهنگ امینی با بیان اینکه جاده مرگ همچنان مرگ بار است، گفت: در 10 ماهه گذشته از سال جاری محور بیرجند- نهبندان با سهم 12 درصدی از کل تصادفات جاده ای استان، 23.4 درصد کل فوت شدگان و 10 درصد مجروحان را داشته است.
وی افزود: محور بیرجند- قاین نیز با سهم هفت درصدی از کل تصادفات جاده ای استان 10 درصد کل فوت شدگان و شش درصد مجروحان را داشته است.
به گفته وی مهمترین علل تصادفات در محور بیرجند-نهبندان عدم توجه به جلو و انحراف به چپ ناشی از خستگی و خواب آلودگی و در محور بیرجند- قاین انحراف به چپ بوده است.
175 هزار فقره تخلف اعمال قانون شد
سرهنگ امینی از اعمال قانون 175 هزار و 833 فقره تخلف خبر داد و گفت: از این تعداد 67 هزار و 605 فقره معادل 38.5 درصد مربوط به تخلفات حادثه ساز از جمله سرعت و سبقت غیرمجاز، انحراف به چپ، نقص سیستم و استفاده از تلفن همراه حین رانندگی بوده است.
وی گفت: سه هزار و 302 دستگاه خودرو و دو هزار و 592 دستگاه موتورسیکلت در این مدت توقیف شده است.
سرهنگ امینی همچنین ادامه داد: 260 جلد گواهینامه رانندگان متخلف شامل گواهینامه های غیرمجاز در جاده ها و رسیدن به حد نصاب نمره منفی اخذ شده است.
رئیس پلیس راههای خراسان جنوبی افزود: حدود 30 نقطه پرحادثه در محورهای مواصلاتی استان شناسایی و راهکارهای کوتاه مدت برای رفع نقص آنها ارائه شده است.
گفتنی است جدیت و مداومت در اجرای قانون در درازمدت فرهنگ ساز است و برعکس اجرای موقتی و تظاهر به جدیت در اجرا و مقطعی یا ساعتی عمل کردن سبب جدی نگرفتن مقررات و کاهش اعتماد مردم به نهاد مجری قانون می شود.
هرچند در چند وقت اخیر با سنگین شدن جرایم رانندگی و اجرا و اعمال سخت قوانین از سوی پلیس تا حدی بر کاهش جرایم و تصادفات تاثیر داشته است اما باید دانست اعمال قوانین برای همه مردم بدون تبعیض، شفافیت، حد و مرز دقیق قانون، شرایط محیطی، مجریان قانون، نوع و میزان جرائم متناسب با تخلفات و... پاره ای از پیش شرط ها و زمینه های لازم در این زمینه است که با اعمال پیوسته و دائمی مقررات در قانونمند شدن مردم موثر خواهد بود و فرهنگ جامعه را ارتقا می دهد.