سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: اگر آمریکایی ها اصرار دارند مذاکره مستقیم با ایران داشته باشند، باید برای حل مشکلی که در رابطه با فعالیت هسته ای ما به وجود آورده اند اقدام کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان صبح امروز در نشست امنیت ملی و سیاست خارجی در نمایشگاه دستاوردهای نظام اسلامی در پرتو قانون اساسی در مصلی تهران در پاسخ به سوالی درباره مذاکره مستقیم ایران و آمریکا گفت: سیاست کلی ما در نظام جمهوری اسلامی توسعه روابط با همه کشورها است. البته رژیم صهیونیستی را نامشروع می دانیم و از دایره روابط مان خارج است.

وی افزود: این قاعده تنها در مورد کشورهایی که به خاطر خصومت و دشمنی بر علیه ما در طول تاریخ ذهنیت منفی ایجاد کرده اند و همواره بر روی خشونت اصرار داشته اند مستثنی است.

مهمانپرست ادامه داد: ایالات متحده آمریکا جزو آن دسته از کشورها است که در طول تاریخ قبل و بعد از انقلاب به دلیل دشمنی ها و فضایی بر علیه ما ایجاد کرده از دایره روابط خارج شده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه در دوره اول اوباما با شعار تغییر روی کار آمد و این شعار توانست برایش رای بیاورد ادامه داد: اما در این دوره نشانه ای از عوض کردن سیاست های اشتباه گذشته در رویکرد اوباما دیده نشد و امیدواری که در برخی از ملت ها به وجود آمده بود تا در رفتار آمریکایی ها تغییری مشاهده کنند ناکام ماند. اوباما همچنان در دوره اول از نظامی گری و دخالت در مسایل داخلی کشورها، تحریم ها و حمایت از تروریسم ادامه داد.

وی افزود: اوباما در دور دوم نیز بحث تغییر را مطرح کرد اما در این دوره به نظر می رسد تغییر در رفتار آمریکا پررنگ تر شده است. تغییرات در کابینه و اظهارات مکرر جو بایدن برای گفتگو با ایران فضا را به این سمت برده که شاید تغییری در رفتار و عمل دولت آمریکا به وجود آید.

مهمانپرست تاکید کرد: ارزیابی ما همیشه این بوده که نوع ادعایی که به عمل می آید باید ارزیابی شود و صرف ادعای یک کشور کافی نیست. وزیر امور خارجه نیز در اجلاس مونیخ بر همین موضوع تاکید داشتند.

وی با اشاره به اینکه ما در بحث افغانستان و عراق پیش از این با آمریکا مذاکره کرده ایم خاطرنشان کرد: نتیجه مذاکرات چه بود؟ نقش جمهوری اسلامی ایران در این مسایل انکارناپذیر بود و آمریکا نیز در عراق و افغانستان از این نقش و ظرفیت جمهوری اسلامی ایران استفاده کرد اما در اوج همین مذاکرات و به فاصله کوتاهی رئیس جمهور وقت آمریکا ایران را محور شرارت عنوان کرد.

وی با اشاره به اینکه ما با دیدگاه مثبت به مذاکره نگاه می کنیم ادامه داد: شرط مذاکره این است که از یک موضع برابر و احترام به طرف مقابل وارد شویم و اگر چنین نگاهی وجود داشته باشد مذاکره بین قدرت ها می تواند به حل مسایل بین المللی کمک کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: جمهوری اسلامی ایران تبدیل به قدرت در منطقه شده که حتی اگر در ظاهر نخواهند این موضع را اذعان کنند در عمل مساله فاحش است.

وی به سوریه اشاره کرد و گفت: در مساله سوریه آنها می خواستند از روش های تروریستی و تقویت گروه های افراطی استفاده کنند و ایران نیز به دنبال حمایت از مردم سوریه بود و بهترین راه را جلوگیری از مداخلات نظامی و سیاسی می دانست. روند تحولات در منطقه این مساله را ثابت می کند که کشورها به دنبال یک روند سیاسی هستند.

مهمانپرست با اشاره به درخواست ملاقات کشورها با مقامات کشور ما گفت: در مونیخ زمانی که معاذ الخطیب درخواست ملاقات با علی اکبر صالحی را کرد خیلی از کشورهای منطقه ناراحت بودند این نکته جالبی است که خود سوری ها به دنبال گفتگوی ملی هستند و کشورهای منطقه و ایالات متحده از این موضوع ناراحتند.

وی تاکید کرد: اگر آمریکایی ها بخواهند برای حل و فصل موضوعات مختلف با رویکرد منطقی وارد مذاکره شوند این مساله قابل بررسی است. اگر آنها فکر می کنند گفتگوها می تواند کمک کند باید بدانند گفتگو با تهدید فایده ای ندارد و اینکه اتباع ما را در کشورهای مختلف دستگیر می کنند و گروه های تروریستی را از لیست تروریست ها خارج می کنند با اصل گفتگو تناقض دارد و گفتگوها را به نتیجه دلخواه نمی رساند.

وی ادامه داد: اگر آنها قصد مذاکرات جدی و همکاری با کشورهای در حل مشکلات بین المللی را دارند ما آماده هستیم اما شرط مذاکره این است که رفتار از موضع برابر داشته باشند و اشتباهات گذشته را کنار بگذارند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی که آمریکایی ها باید در عمل چه اقدامی انجام دهند که مذاکره عملی شود، گفت: یکی از بحث های روز موضوع فعالیت های هسته ای کشورهای مستقل است . گفتگوی ایران و 1+5 نزدیک است و اگر آمریکایی ها اصرار دارند مذاکره مستقیم داشته باشند باید برای حل مشکلی که در رابطه با فعالیت هسته ای ما به وجود آورده اند اقدام کنند.

وی تاکید کرد: مذاکرات ایران و 1+5 نزدیک است.اگر گفتگوی ما با طرف مقابل یک چارچوب فنی داشته باشد قابل حل است چرا که موضوعات در ان پی تی کاملاً مشخص است و چارچوب اهداف غیرنظامی روشن است و اگر چارچوب مذاکرات بحث فنی و حقوقی باشد به نتیجه می رسد.

مهمانپرست تاکید کرد: بحث هسته ای می تواند یک موضوع برای گفتگوهای ادعایی باشد و با به رسمیت شناختن حق ما و اینکه کشورها اجازه فعالیت در چارچوب صلح آمیز را داشته باشند می توان در صورت نگرانی با یک توافق کلی عدم انحراف از فعالیت های صلح آمیز را برای طرفین حل کرد.

وی در پاسخ به سوال دیگری درباره اظهارات مثبت صالحی در مورد مذاکره ایران و آمریکا در المان گفت: صالحی به عنوان وزیر خارجه چارچوب منطقی رفتار ما با سایر کشورها را تشویق می کند. در کشور ما چارچوب فعالیت های نظام باید به تایید مقام معظم رهبری برسد و وزارت امور خارجه نیز مجری همین امر است.

وی با تاکید بر اینکه هیچ گفتگویی با آمریکایی ها صورت نگرفته و قطعاً نیز مذاکره نمی شود بیان کرد: ما قبلاً در موضوع عراق و افغانستان با آمریکا مذاکره کردیم. اشکال طرف آمریکایی این است که هر جایی که می خواهد از ظرفیت کشورمان استفاده می کند و بعد هم روند خود را طی می کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره رابطه با آمریکا گفت: در مورد رابطه با آمریکا نیز هیچ فردی در حال حاضر نمی تواند تصور چنین رابطه ای را داشته باشد چون هیچ تغیری در رفتار آمریکا نشده. ما در گذشته مذاکره داشته ایم و اکنون هم که مقامات آمریکایی اصرار می کنند وزیر امور خارجه کشورمان از اصل گفتگو استقبال کرد اما با ذکر اینکه مذاکره و گفتگو در موضوعات خاص شرط خاص دارد و باید در شرایط محترمانه و از موضع برابر گفتگو صورت گیرد.

وی تاکید کرد: اگر قرار باشد رویکرد به سمت تعامل پیش رود باید رویکرد قبلی کنار گذاشته شود. نمی شود پیگیر یک رویکرد جدید باشیم اما همان زمان اقدامات قبلی را داشته باشیم و تحریم کنیم. در حال حاضر علامتی از تغییر رفتار و اصلاح روش در رفتار آمریکا دیده نمی شود.

مهمانپرست در پاسخ به سوال دیگر در این باره که ترکیه و عربستان خواهان اضافه شدن به گروه 1+5 برای مذاکره به ایران شده اند گفت: راه درست این است که حق ما مورد تایید قرار گیرد و به رسمیت شناخته شود. صحبت درباره تعداد کشورها بازی سیاسی است.

وی افزود: در چارچوب ان پی تی و حقوقی حق جمهوری اسلامی ایران و همه کشورهای عضو آژانس است که اگر به معاهده ان پی تی پایبند هستند و به سمت سلاح نروند از دانش هسته ای استفاده کنند. بهتر است کشورهایی که قصد فشار به کشورهای دیگر را دارند حقوق ما را به رسمیت بشناسند در این صورت همه مسایل حل خواهد شد.